ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Αναπάντεχα χτυπήματα στα νιάτα

επικαιρα-αναπάντεχα-χτυπήματα-στα-νι-867522

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Ανοίγοντας την εφημερίδα ή την τηλεόραση, ένα μεγάλο ποσοστό των ειδήσεων είναι δυσάρεστες και αναφέρονται σε τροχαία, με νεκρούς συνανθρώπους μας, με καραμπόλες αυτοκινήτων σε εθνικές οδούς ή άλλες με ανέμους και ανεμοστρόβιλους που ξεσηκώνουν το σύμπαν. Και κάπου – κάπου και μια ευχάριστη είδηση ότι ο Τσιτσιπάς και η Σάκαρη διακρίθηκαν πρωταθλητές σε διεθνείς αγώνες τένις.

Η αλήθεια είναι ότι κατά την περίοδο των εορτών, από λίγο έως πολύ, το ρίξαμε έξω, δηλαδή το παραρίξαμε έξω. Επιτέλους να ξεσκάσουμε από την κλεισούρα των δύο ετών και βάλε, με τα συνεχή εμβόλια, με την αδιαλλαξία των αντιφρονούντων στους εμβολιασμούς που το πλήρωσαν με τίμημα βαρύ.

Παρακολουθώντας στην τηλεόραση παλιές ταινίες, που είχαμε απολαύσει στην οθόνη του σινεμά, βλέπουμε ότι η ζωή μας κύλισε ευχάριστα και με τα λίγα μέσα, εννοώ χρηματικά, που έφταναν για το εισιτήριο του κινηματογράφου. Διασκεδάζαμε, χόρταινε το μάτι μας πολυτέλεια στα στούντιο του Χόλυγουντ και τότε, εμείς οι μεγαλύτεροι, θαυμάζαμε τους ωραίους ηθοποιούς και τις πανέμορφες σταρ. Φεύγοντας από τις κινηματογραφικές αίθουσες είχαμε κέφι, είχαμε ευχάριστη διάθεση και η ζωή μας κυλούσε ήρεμα. Οι πλούσιοι ήταν πάντα πλούσιοι και καλοπερνούσαν και από τη μεσαία τάξη και κάτω, ανάλογα με τις ικανότητες και το καθαρό μυαλό, υπήρχε όνειρο, υπήρχε όραμα. Οσοι ήταν διαβαστεροί έφταναν μέχρι το πανεπιστήμιο και γινόταν επιστήμονες και αποκτούσαν οικονομική άνεση. Αλλά και οι πιο μέτριοι, πάντοτε στην περίοδο των γιορτών είχαν κάνει το κουμάντο τους και δεν έλειπε από το σπιτικό τους το καλό φαγητό, το καινούργιο ρούχο. Αυτά τα περασμένα χρόνια.

Τα τωρινά χρόνια, που άνοιξε ο δρόμος για μπίζνες και απόκτηση χρημάτων, το σκηνικό άλλαξε και οι άνθρωποι έχουν διαφορετική νοοτροπία. Τώρα βλέπουμε ατελείωτες σειρές από νεαρά άτομα που μπλέκονται στα ναρκωτικά για να γεμίσουν οι τσέπες τους χρήμα. Ο θεσμό της οικογένειας άλλαξε προσωπείο. Αλλαξαν οι συνήθειες να πηγαίνεις στην εργασία με συγκοινωνία, δείχνοντας προτίμηση στο αυτοκίνητο και ας στραγγίζει η τσέπη εξαιτίας της βενζίνης.

Παρακολουθώντας τα τηλεπαιχνίδια καταλήγω στο συμπέρασμα ότι στα νερά άτομα ο ορίζοντας των γνώσεων είναι περιορισμένος. Που είναι τα κοφτερά μυαλά που κυριαρχούσαν άλλοτε και θαυμάζαμε όσους είχαν γνώσεις γεωγραφίας. Πολλές φορές οι απαντήσεις είναι τόσο τραγικές, οπότε το διασκεδάζουμε μαζί, παρακαλώντας να τους φωτίσει ο Θεός να στρωθούν στο διάβασμα, γιατί χωρίς μελέτη δεν αποκτάς γνώσεις και στα μελλοντικά χρόνια θα φαίνεται όλο και περισσότερο ότι προκοπή χωρίς διάβασμα δεν υπάρχει. Τώρα τα νέα παιδιά πρέπει να μην παρασύρονται σε άπιαστα όνειρα. Ο προγραμματισμός στη ζωή τους είναι μονόδρομος. Δεν χρειάζεται κόπος, τρόπος χρειάζεται.

Τώρα τα νιάτα έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Θέληση και πρόγραμμα και να μάθετε να έχετε φίλους τα βιβλία. Αυτά θα ανοίξουν πόρτες και θα στρώσουν χαλιά για να διαβείτε με ικανοποίηση, γιατί όσο ανοίγει το μυαλό, τόσο αποκτάτε αυτοπεποίθηση και δύναμη για το επόμενο βήμα.

Οι γάλλοι, που είναι ρέκτες στην αβροφροσύνη, έχουν το γνωμικό: «Η ευγένεια υποχρεώνει». Από τον στρατηγό Ντε Γκωλ μέχρι τον συμπαθέστατο Εμμανουέλ Μακρόν. Είπαμε Ελλάς Γαλλία άρρηκτη (θα προσθέσω) συμμαχία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου