ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Γίνε Πολίτης – Μην απέχεις» από το μέλλον σου!

γίνε-πολίτης-μην-απέχεις-από-το-μέλ-515557

Του Γιάννη Πολύζου, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Μαγνησίας με τον Κ. Αγοραστό

Ο Αριστοτέλης χρησιμοποίησε τον όρο «ιδιωτικός» για να περιγράψει τις προσωπικές υποθέσεις των πολιτών σε αντιδιαστολή με τον όρο «πολιτικός» που αναφερόταν στα ζητήματα του δήμου, αυτό που ονομάζουμε σήμερα τα κοινά. Στην αρχαία Αθήνα η σημαντικότερη αποστολή της Πολιτείας ήταν η μετατροπή των ιδιωτών σε πολίτες που συμμετέχουν στα κοινά, ενώ η ιδιωτεία θεωρούταν ως μία φυσική ιδιότητα την οποία διαθέτουν όλοι από τη φύση τους, ενώ η ιδιότητα του πολίτη αποτελεί επίκτητο χαρακτηριστικό που αποκτάται και διαμορφώνεται μέσω της παιδείας. Συνεπώς αυτός που παρέμενε «ιδιώτης» θεωρούταν αμόρφωτος, εξ ου και η χρήση της λέξης «ιδιώτης» με την έννοια του «ηλίθιος» (στα αγγλικά: idiot).

Από την εποχή της αρχαίας Αθήνας έως τη σύγχρονη της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας έχει κυλίσει πολύ νερό στο μύλο της αντιπροσώπευσης.

Επί δεκαετίες δόθηκαν αγώνες για να κατοχυρωθεί ως δικαίωμα που όλες/όλοι σήμερα θεωρούμε ως δεδομένο.

Είναι η ζωντανή έκφραση της Αντιπροσωπευτικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Νομιμοποιούμε εκείνους που θέλουμε να διαχειρίζονται τα προβλήματα της χώραςμας στο ευρωπαϊκό και εθνικό κοινοβούλιο , στη περιφέρεια και τον δήμο στους οποίους ανήκουμε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση (δημοτικές εκλογές, ευρωεκλογές κτλ.) προσφέρεται για την έκφραση λαϊκής δυσαρέσκειας προς τους κυβερνώντες. Συνεπώς, η ψήφος στις περιφερειακές/δημοτικές εκλογές έχει την αυτονόητη πολιτική σημασία της.

Εκλογές έρχονται. Φίλες/φίλοι, η αποχή δεν είναι λύση. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα των συμμετεχόντων. Αν δεν συμμετέχεις, θα το κάνει κάποιος άλλος για σένα. Η δικαιολογία τού «είναι όλοι τους το ίδιο» περιθωριοποιεί τον καθένα που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα από τα τεκταινόμενα που τον αφορούν άμεσα ή έμμεσα δίνοντας το δικαίωμα σε τρίτους να αποφασίζουν για τον καθένα από εμάς χωρίς εμάς. Η αποχή είναι συνενοχή.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ψήφος μας είναι το κορυφαίο εργαλείο, όπλο κανονικό απέναντι σε κάθε πράξη που εναντιώνεται στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Είναι το άλφα και το ωμέγα σε κάθε δημοκρατική κοινωνία και ως δημοκράτες είμαστε υποχρεωμένοι αυτό το όπλο μας να το διαφυλάξουμε.

Η λέξη «αποχή» δεν μπορεί να αποτελεί πια άλλοθι. Τα προβλήματα θα είναι και μετά τις εκλογές εκεί και περιμένουν να στείλουμε άξια και δραστήρια άτομα για να δώσουν λύσεις. Όποιες και αν είναι αυτές, ο καθένας κρίνει με το δικό του κριτήριο.

Οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν στο θέμα της πολιτικής, σηματοδοτούν την κριτική σκέψη, την ενημέρωση σε θέματα επικαιρότητας και ουσίας, την προσπάθεια να βρεθεί ο καθένας μας λίγο πιο κοντά στη δική του αλήθεια. Ωστόσο, ας μη λησμονούμε ότι και μετά τις εκλογές η πραγματικότητα παραμένει.

Οι εκλογές είναι το σημαντικότερο μέσο να επιδοκιμάσουμε ή να απορρίψουμε τη συμπεριφορά και τα έργα κάποιου πολιτικού φορέα, παρακολουθώντας και κρίνοντάς για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Είναι το μέσο για να στείλουμε το μήνυμα που πρέπει, σε αυτούς που δεν μας έπεισαν για μια ακόμη φορά ή να πούμε το μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που έμπρακτα μας έδειξαν το γνήσιο ενδιαφέρον τους για τα μεγάλα ή μικρά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.

Τέλος, μπορεί να γίνει το διαβατήριο για νέους και φρέσκους ανθρώπους να μπουν στον ενεργό πολιτικό στίβο και να φέρουν νέες, προοδευτικές ιδέες να δώσουν τη νέα πνοή στην πολιτική και λύσεις στα ζητήματα που αφορούν το ευρύτερο σπίτι μας. Ένας από αυτούς θέλω να πιστεύω ότι είμαι και εγώ.

Ας φροντίσουμε λοιπόν από τώρα να τακτοποιήσουμε τα της ψήφου μας. Και ας ψηφίσουμε μαζικά.

Με τη συμμετοχή σου λοιπόν να συμβάλλεις στα δημοκρατικά δρώμενα που καθορίζουν το μέλλον σου. Στις 26Μάιου καμία ψήφος να μη πάει χαμένη. Άσκησε το δημοκρατικό σου δικαίωμα και με την ψήφο σου μπορείς να κάνεις τη διαφορά.

Ωστόσο, ας μη λησμονούμε ότι και μετά τις εκλογές θα είμαστε εκ νέου μαζί, ετοιμοπόλεμοι για τη καινούρια πραγματικότητα και σίγουροι για να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου