ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τυπικά, αλλά και υποδειγματικά ζευγάρια της ελληνικής κοινωνίας

τυπικά-αλλά-και-υποδειγματικά-ζευγάρ-470169

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου MastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας, [email protected]

Για όσους εξ ημών παρακολουθούν την τηλεοπτική σειρά «Μην Αρχίζεις την Μουρμούρα» καθημερινά το απόγευμα στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, δεν χρειάζεται να περιγράψουμε τα τέσσερα διαφορετικά ΤΥΠΙΚΑ ζευγάρια της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας από τον Μηνά και την Βουλίτσα, το αρκετά ώριμο ζευγάρι, όπου ο κ. Μηνάς χρησιμοποιεί τα υπόλοιπα κοσμητικά επίθετα προσφωνώντας την αγαπημένη του: Βρε μπούφε, βρε τζερεμέ και η κυρία να απαντά: Άνθρωπέ μου και καλέ μου.

Στη συνέχεια βλέπουμε τον κ. Ηλία και την κ. Καίτη, τον διευθυντή της εφορίας του Πύργου και την πολυτάλαντη κυρία με τας μακράς κνήμας, τον Μπάμπη, τον ιδιοκτήτη της σχολής οδηγών, φανατικό πασοκτζή και φανατικό Πόντιο, και την Ξένια, διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το κερασάκι στην τούρτα τον Αγγελούκο με το μωράκι του, που βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση της ουτοπίας και της αξιοποίησης των ανύπαρκτων ταλέντων τους.

Με απόλυτη ειλικρίνεια και αμεροληψία θα μπορούσαμε να παραδεχτούμε πως η συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά ανάγλυφα απεικονίζει την ελληνική πραγματικότητα ενός μέσου ελληνικού ζευγαριού, με τα upsκαι downs, δηλαδή τα επάνω τους και τα κάτω τους, καθώς τα περιγράφουν οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι μου, Δημήτρης και Αγνή Τ., στη Βοστόνη.

Ας έρθουμε τώρα στα ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ελληνικά ζευγάρια, καθώς ο γράφων συμβαίνει να τα γνωρίζει από πρώτο χέρι, και μάλιστα να είναι και πολύ καλοί φίλοι του.

Α) Ο Κώστας και η Έμη. Είναι παντρεμένοι για περίπου 20 χρόνια, έχουν δύο κόρες σε προεφηβική και εφηβική ηλικία, η σύζυγος έχει τη δική της επιχείρηση και ο σύζυγος νεοσυνταξιούχος και πρώην ανώτατος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων.

Αμφιβάλω εάν αυτό το ζευγάρι καυγάδισε ποτέ και τούτο διότι καθένας γνωρίζει το ρόλο του στην οικογένεια, αναλαμβάνει τις ευθύνες του αλλά και τις υποχρεώσεις του και υπάρχει συνοχή και συνέπεια σε οτιδήποτε κάνουν με απόλυτο στόχο την φιλική και αρμονική συμβίωση προς χάριν των παιδιών τους αλλά και της υγείας τους.

Β) Ο Κώστας και η Μαρία. Εκείνος ιατρός στη δημόσια υγεία, εκείνη εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχουν και αυτοί δύο κόρες, ελαφρώς λίγο μεγαλύτερες από το πρώτο ζευγάρι. Τα δύο ζευγάρια δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά ο γράφων συμβαίνει να γνωρίζει επαρκώς και τα δύο ζευγάρια. Το δεύτερο ζευγάρι, όπως και το πρώτο, συμβαίνει να εμφορείται από τις ίδιες αρχές και αξίες και να έχει ως υψηλή προτεραιότητα την οικογενειακή ομόνοια και γαλήνη, τη φροντίδα για τα παιδιά τους και την εξασφάλιση της ευημερίας τους και της ευτυχίας τους.

Γ) Το τρίτο ζευγάρι είναι κάπως πιο ώριμο, ο Γιώργος και η Ελένη. Ο Γιώργος είναι ιατρός και η Ελένη είναι εκπαιδευτικός στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και αυτό το ζευγάρι συμβαίνει να έχει δύο παιδιά και από το αγόρι, συμβαίνει να έχουν και δύο εγγονάκια, τα οποία με τους γονείς τους μένουν στην αλλοδαπή, μια Αγγλοσαξονική χώρα, όπου ο υιός σπούδασε και παρέμεινε εκεί, όπως χιλιάδες άλλοι Έλληνες επιστήμονες. Η κόρη του ζευγαριού, δηλαδή του Γιώργου και της Ελένης, ακολούθησε το επάγγελμα του μπαμπά και κατά πάσα πιθανότητα θα τον διαδεχθεί, καθώς δείχνουν τα πράγματα.

Ανέφερα αυτά τα τρία ζευγάρια διότι τα θεωρώ ως υποδείγματα καλών ελληνικών οικογενειών και ζευγαριών, χωρίς βέβαια να διατείνομαι πως δεν υπάρχουν και πολλά άλλα που τους μοιάζουν, αλλά αυτά τα τρία ζευγάρια δεν εκπροσωπούν τα τυπικά ελληνικά ανδρόγυνα.

Εάν κάποιος θα ήθελε να ασχοληθεί με τα δυσαρμονικά και δυσλειτουργικά ελληνικά ζευγάρια, αλλά και τα διαρκώς φιλονικούμενα, κατά την λαϊκή ρήση σκυλοτρώγονται, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει τη σειρά «Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα».

Υ.Γ. Πριν ακόμα οι άνθρωποι έρθουν σε γάμου κοινωνία πρέπει εκ προοιμίου να γνωρίζουν ότι: α) ο γάμος είναι ένας συνεταιρισμός, β) απαιτεί υποχωρήσεις αμφοτέρων των πλευρών, γ) απαιτεί αμοιβαία κατανόηση, δ) δεν υπάρχει τέλειος γάμος, υπάρχουν όμως ζευγάρια που σέβεται ο ένας τον άλλον, αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματά τους και τα μειονεκτήματά τους και πρέπει να κάνουν το παν προς όφελος της υγείας τους αλλά και προπαντός προς όφελος των παιδιών τους και της προόδου των παιδιών τους.

Ο περίφημος Αίσωπος σε έναν από τους μύθους του λέει: Όταν παλεύουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Προφανώς στην περίπτωση των ζευγαριών, τα βατράχια είναι τα παιδιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου