ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μικρή ανάλυση για τους Ταλιμπάν

μικρή-ανάλυση-για-τους-ταλιμπάν-447983

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Για να ξεσκονίσουμε τις γνώσεις μας παραθέτω μια μικρή ανάλυση για τους Ταλιμπάν που έχουν πλέον καταλάβει το Αφγανιστάν . Στοιχεία που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική εφημερίδα των Νεων μας ενημερώνουν ότι οι Ταλιμπάν είναι ένα φονταμενταλιστικό ισλαμικό κίνημα που κυβέρνησε το Αφγανιστάν από το 1996 μέχρι και την ανατροπή του από τις αμερικανικές δυνάμεις το 2001.Για να δούμε λοιπόν ποιο είναι το εν λόγω κίνημα, που παρείχε προστασία στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, όταν σχεδίαζε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στην Αμερική, και έχει τώρα τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας.

Οι Ταλιμπάν εμφανίστηκαν στο νότιο Αφγανιστάν, με ηγέτη τον Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, μέλος της φυλής Παστούν, ο οποίος έγινε διοικητής μουτζαχεντίν και βοήθησε στην απομάκρυνση των Σοβιετικών από τη χώρα, το 1989. Το 1994, ο Μουλά Ομάρ δημιούργησε το κίνημα αυτό στην Κανταχάρ, με περίπου 50 οπαδούς, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στην αστάθεια, τη διαφθορά και το έγκλημα, στοιχεία που μάστιζαν το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη μετά-σοβιετική εποχή.

Οι Ταλιμπάν, το όνομα των οποίων σημαίνει «σπουδαστές» – μνεία σε όσους είχαν σπουδάσει το κίνημα της ισλαμικής γνώσης υπό τον Μουλά Ομάρ – κατέλαβαν γρήγορα την Κανταχάρ και την πρωτεύουσα, την Καμπούλ, το 1996, καθώς οι Αφγανοί είχαν απογοητευτεί από την ανασφάλεια που επικρατούσε στη χώρα. Οι Ταλιμπάν επέβαλαν γρήγορα αυστηρούς ισλαμικούς κανόνες που απαγόρευαν την τηλεόραση και τη μουσική, απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και ανάγκασαν τις γυναίκες να φορούν μπούρκα, είδος ρούχου που καλύπτει το σώμα των γυναικών από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Οι Ταλιμπάν παρείχαν άσυλο στον Μπιν Λάντεν, όταν σχεδίαζε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όταν οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και, γρήγορα, ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Μουλά Ομάρ. Ο Μουλά Ομάρ και άλλοι ηγέτες των Ταλιμπάν βρήκαν καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν, ενώ, παράλληλα, ξεκίνησε και μία εκστρατεία ανταρτών, με σκοπό την ανάκτηση εξουσίας στο Αφγανιστάν. Τον Φεβρουάριο του 2020, οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, η οποία όριζε ότι η Αμερική θα απέσυρε όλες τις δυνάμεις της από το Αφγανιστάν εντός 14 μηνών. Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, που αποσκοπούσαν στον τερματισμό του πολέμου, δεν είχαν μεγάλη απήχηση.

Οι Ταλιμπάν έχουν ως σκοπό να επαναφέρουν την αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ σε όλο το Αφγανιστάν. Οι ηγέτες των Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, η οποία δεν θα αποτελεί απειλή για τη Δύση. Εντούτοις, το κίνημα Ταλιμπάν επανέφερε τους σκληρούς κανόνες διακυβέρνησής του σε διάφορα μέρη της χώρας, όπου και εξασφάλισε τον έλεγχο μετά από συγκρούσεις.

Οι Ταλιμπάν έχουν, επίσης, αναφέρει ότι οι Αφγανοί δεν πρέπει να φοβούνται την κυριαρχία τους και ότι θα χορηγούσαν αμνηστία σε όσους εργάστηκαν για την κυβέρνηση. Ωστόσο, Αφγανοί που εγκατέλειψαν τις περιοχές που κατέχουν οι Ταλιμπάν ή ζούσαν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δήλωσαν ότι είδαν απρόκλητες επιθέσεις εναντίον αμάχων, γυναίκες που αναγκάζονταν, υπό την απειλή όπλου, να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να επιστρέψουν σπίτι τους από την εργασία και εκτελέσεις αιχμάλωτων στρατιωτών. Ενδιαφέρον είναι να δούμε από που βγάζουν χρήματα και τι γίνεται με το εμπόριο ναρκωτικών κάτι που θα το κάνουμε σε επόμενο άρθρο μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου