ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αναμνήσεις του Σταύρου Μητσικώστα  

αναμνήσεις-του-σταύρου-μητσικώστα-401168

Του Σταύρου Μητσικώστα

Θα μιλήσω για την όμορφη πράσινη πλατεία Παλαιών, επί των οδών Λαμπράκη – Φερών – Σαρανταπόρου – Μητροπολίτου Γρηγορίου, με τον μεγάλο πλάτανο στο κέντρο, τα ψηλά κυπαρίσσια, τα εξαιρετικά εστιατόρια και ουζερί στο πάνω μέρος της, επί της οδού Σαρανταπόρου, όπου βολιώτες και επισκέπτες απολαμβάνουν σε δροσερό τοπίο τα γευστικά εδέσματα των καταστηματαρχών.

Μπροστά τους βρίσκεται αρχαίο μνημείο του τοίχους του Λόφου των αρχαίων Φερών κι έναντι της πλατείας μικρή τριγωνική πλατεία με επιτύμβια μαρμάρινη στήλη, που αναφέρεται στη μάχη του Σαρακηνού το 1978 μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για την απελευθέρωση της περιοχής.

Ιστορικό της μεγάλης πλατείας: πριν τους σεισμούς του 1957 στον ως άνω χώρο υπήρχε μια μικρή αποθήκη που λειτουργούσε ως λαχαναγορά, που όμως έπαψε να λειτουργεί, καθώς επλήγη από τον σεισμό.

Επί δημαρχίας Μιχάλη Κουντούρη αποφασίστηκε να χτιστεί ένα μεγάλο κτήριο με καταστήματα στον χώρο της πλατείας. Τότε ο γράφων, ως Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου, αντιπρότεινα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου να μην γίνει το ως άνω κτήριο και να γίνει πλατεία, διότι ο Βόλος και δη η περιοχή των Παλαιών στερούνταν πλατείας. Επιπλέον ήταν πολύ πιθανόν στο συγκεκριμένο σημείο να υπήρχαν αρχαία μνημεία, όπως είχαν βρεθεί 100 μέτρα πιο πάνω στην οδό Φερών, αλλά και στο ύψος του ναού των Αγίων Θεοδώρων.

Μόλις άρχισαν την εκσκαφή για την κατασκευή του πιο πάνω κτηρίου έπεσαν πάνω στο αρχαίο τοίχος και οι εργασίες σταμάτησαν από την εποπτεύουσα Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ετσι, ευτυχώς, αντί κτηρίου έγινε η όμορφη πλατεία των Παλαιών. Μετά τον Μ. Κουντούρη, δήμαρχος έγινε ο Δημ. Πιτσιώρης που επέβλεψε τη διαμόρφωση της όμορφης πλατείας, αναφέροντας μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δικαιώθηκε ο αγώνας του Σταύρου Μητσικώστα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου