ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα αιτήματα των κατοίκων του Αγ. Στεφάνου για έργα πολιτισμού και ανάπτυξης

τα-αιτήματα-των-κατοίκων-του-αγ-στεφάν-229577

Του Θωμά Νικ. Ζήση, Φιλολόγου

Θα πρέπει να έχει κανείς πολλή αγάπη και μεράκι για τον τόπο που διαμένει, για να φτάσει στο σημείο ώστε γι’ αυτόν τον τόπο της διαμονής του να συγγράψει και δεύτερο βιβλίο, θέλοντας να συντελέσει αποτελεσματικά μ’ αυτόν τον τρόπο στην κατασκευή έργων πολιτισμού και ανάπτυξης. Ένας τέτοιος άνθρωπος αναδείχνεται ο αγαπητός Νίκος Ντρέγκας, κάτοικος της συνοικίας του Αγίου Στεφάνου Βόλου.

Ετσι πέντε χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου για τον οικισμό αυτό βιβλίο του (Βόλος 2010) συνέγραψε και έθεσε σε κυκλοφορία το δεύτερο ομότιτλο βιβλίο του (Βόλος 2015). Επειδή τα δύο αυτά βιβλία του φέρουν τον ίδιο τίτλο, ήτοι Συνοικία Αγίου Στεφάνου το δεύτερο στη σειρά θα μπορούσε κάλλιστα να έχει την ένδειξη τόμος) Β’. Τα δυο βιβλία του διαφοροποιούνται μόνο ως προς τον υπότιτλο, ήτοι: Εικόνες από την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία ο υπότιτλος του α’ και: Τα αιτήματα των κατοίκων για έργα πολιτισμού και ανάπτυξης του β’.

Γνώστης βαθύτατος της οργάνωσης της ελληνικής πολιτείας και των ποικίλων υπηρεσιών της ο κ. Ν. Ντρέγκας, και αξιοποιώντας τις γνώσεις του και τις εμπειρίες ως εκπαιδευτικού της Α/θμιας εκπαίδευσης για πολλά χρόνια, και επιπλέον τις γνώσεις του από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (τμήμα Πολιτικής Επιστήμης 4ετούς φοιτήσεως) βομβάρδισε κυριολεκτικά με αιτήσεις, αναφορές, υπομνήματα κ.λπ. τις δημόσιες υπηρεσίες, προτείνοντας με πειστική επιχειρηματολογία και θαυμαστή υπομονή την κατασκευή έργων πολιτισμού και ανάπτυξης στη συνοικία του Αγίου Στεφάνου, τα οποία θεωρεί αναγκαία και επείγοντα για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των κατοίκων του οικισμού, έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες της πόλεως του Βόλου και να απολαμβάνουν ισότιμα όλοι τα αγαθά που προσφέρει η ελληνική πολιτεία.

Πάμπολλα είναι τα έργα, των οποίων την κατασκευή θεωρεί απαραίτητη ο κ. Ν. Ντρέγκας και προτείνει στις διάφορες αρμόδιες Υπηρεσίες, υποστηρίζοντας τα υποβαλλόμενα από μέρους του αιτήματα και με πλούσια αρθρογραφία στον ημερήσιο τύπο του Βόλου. Ξεκινούν από την κατασκευή διδακτηρίου και την ίδρυση 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου προς διευκόλυνση των παιδιών της συνοικίας του Αγίου Στεφάνου και την ανακούφιση των γονέων τους από τα οικονομικά βάρη που επωμίζονται τώρα, λόγω της βασικής αυτής έλλειψης, και φτάνουν ως την ένταξη της συνοικίας στο πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας τραμ που από το 2009 προβλέπει σχετική μελέτη για το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αιτήματα που ανέρχονται συνολικά στον αριθμό των 22. Και όλα αυτά δεν τα υποβάλλει «άπαξ» και για το «θεαθήναι», αλλά επιμένει και επανέρχεται συχνά πυκνά και υπενθυμίζει κάθε τόσο τους αρμόδιους φορείς για το απαραίτητο της κατασκευής αυτών των έργων.

Πέρα από το βασικό θέμα, της κατασκευής δηλαδή έργων πολιτισμού και ανάπτυξης στη συνοικία του Αγίου Στεφάνου, το βιβλίο περιλαμβάνει και κάποια άλλα δημοσιεύματα, όπως παρουσιάσεις σχετικών με τον οικισμό βιβλίων και μαθητικών περιοδικών κατά τη διάρκεια της διδασκαλικής θητείας του συγγραφέα, ενώ πλούσια είναι και η διακόσμηση του βιβλίου με σχετικές φωτογραφίες της Συνοικίας και διάφορα άλλα σκίτσα.

Εκφράζοντας τα θερμά συγχαρητήριά μου στον αγαπητό Νίκο Ντρέγκα για την έκδοση τούτου του βιβλίου του, του εύχομαι πολύ σύντομα να δει πραγματοποιούμενα τα έργα ανάπτυξης και πολιτισμού της συνοικίας του Αγίου Στεφάνου, για την κατασκευή των οποίων με ζηλευτό πάθος αγωνίζεται, και να του δοθεί μελλοντικά η ευκαιρία σε έναν τρίτο τόμο να παρουσιάσει με χαρά και ικανοποίηση όλα αυτά τα έργα «τετελεσμένα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου