ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ποιος θα πληρώσει τα χρήματα του πακέτου «Χατζηγάκη»

ποιος-θα-πληρώσει-τα-χρήματα-του-πακέτ-194748

Του Βασίλειου Χατζόπουλου, Γεωπόνου, Περιφερειακού Σύμβουλου Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων που εισέπραξαν οι 750.000 αγρότες από το πακέτο Χατζηγάκη, προκειμένου τότε να αποσύρουν τα τρακτέρ από τους δρόμους συνοδεύτηκε την ώρα της ψήφισης από την μυθική δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Φέρνω την τροπολογία, αλλά δεν θα την εφαρμόσω». Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν και ο ίδιος ο Υπουργός συμπλήρωνε συνωμοτικά: «Καταλαβαίνετε τι σας λέω».

Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ήταν τα τελευταία χρήματα που δόθηκαν στους αγρότες κάτω από το τραπέζι με διάφορες δικαιολογίες για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις του 2008-2009. Τα χρήματα δεν προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό που προστέθηκαν στα χρεωστούμενα. Ομως στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) απαγορεύονται οι κρατικές ενισχύσεις στους αγρότες για οποιονδήποτε λόγο χωρίς την απαραίτητη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρά ταύτα δόθηκαν τα χρήματα ως αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ που έδωσε τα χρήματα αυτά, που ήταν περισσότερα από το σύνολο του προϋπολογισμού του, που είχε δικαίωμα να δώσει στους αγρότες.

Τα χρήματα που θα πρέπει να επιστραφούν δεν είναι αποτέλεσμα μόνο κακής διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως πολλοί το παρουσιάζουν, αλλά λογική συνέπεια της μη τήρησης των κανόνων, με τους οποίους έχουν συμφωνήσει και συνυπογράψει όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής ζώνης.

Ηδη το πρώτο καμπανάκι μας το χτυπούσε το καλοκαίρι του 2009 η τότε επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάριαν Μπόελ που ανακοίνωσε ότι τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

Δεν θα δώσω στον νυν υπουργό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καμιά ευθύνη για την ύπαρξη του πακέτου «Χατζηγάκη» αλλά στην προσπάθειά του να αμβλύνει τις συνέπειες μια τέτοιας απόφασης που πήρε η πλειοψηφία της Βουλής είπε την μυθική δήλωση ότι «όσο ο ίδιος είναι υπουργός δεν θα ζητήσει χρήματα από τους αγρότες». Δηλαδή ο υπουργός δεν θα τηρήσει την νομοθεσία;

Θα μπορούσε να προτείνει και άλλη λύση για να αμβλύνει τις συνέπειες αυτής της απόφασης και να προτείνει να σταματήσουμε να βάζουμε σε ένα τσουβάλι όλους τους αγρότες, διότι από το πακέτο Χατζηγάκη υπάρχουν αγρότες που εισέπραξαν μεγάλες αποζημιώσεις και εκείνοι που πήραν λίγα ψίχουλα, ίσα ίσα για λίγο χαρτζιλίκι.

Συγκεκριμένα η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει μέσω του συμψηφισμού των ποσών με τις απαιτήσεις των υπόχρεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή θα παρακρατηθούν από τους δικαιούχους των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επιπρόσθετα να αναφέρω ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρέλθει η δεκαετής προθεσμία παραγραφής και ότι οι αποφάσεις σύμφωνα με το άρθρο 245 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απόλυτα δεσμευτικές για τις χώρες της Ευρωπαϊκής ζώνης, έχουμε στην Ελλάδα έναν Υπουργό μέσα στη Βουλή και σε δημόσια συνεδρίαση να λέει επί της ουσίας φέρνω μια τροπολογία, την ψηφίζω για να μην φωνάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν την εφαρμόζω. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι εμπαίζει όχι μόνο τους 750.000 αγρότες αλλά και το σύνολο της κοινωνίας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου