ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Σωστός χειρισμός ελαιόκαρπου και παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου

σωστός-χειρισμός-ελαιόκαρπου-και-παρ-223288

Του Βασίλειου Χατζόπουλου, Γεωπόνου, Περιφερειακού Συμβούλου

Οι ελαιοπαραγωγοί και οι ελαιοτριβείς είναι οι δυο παράγοντες που συμβάλουν στην παραγωγή καλού και ποιοτικού ελαιολάδου που θα διατηρεί τις καλές ιδιότητές του, ώστε να προσφέρεται στους καταναλωτές, εντός και εκτός της χώρας, ένα άριστο ποιοτικό προϊόν.

Η εφαρμογή από τους ελαιοπαραγωγούς των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα σε λάδι και στην διατήρηση της παραγωγικότητας των δέντρων με παράλληλη επίδραση στην παρενιαυτοφορία.

Πρέπει να έχουμε συγκομιδή χωρίς τραυματισμούς του καρπού της ελιάς, να αποφεύγουμε να πατάμε πάνω στον ελαιοκαρπό και την συμπίεση των ελαιών εντός των σάκων.

Η μεταφορά των ελιών στο ελαιοτριβείο να γίνεται μέσα σε γιούτινους σάκους ή σε παραγωγικές κλούβες και να απαγορεύεται η χρήση πλαστικών τσουβαλιών.

Να προγραμματίζουμε την ελαιοσυλλογή σε συνεννόηση με το ελαιοτριβείο για γρήγορη έκθλιψη του ελαιοκάρπου.

Πριν από την έκθλιψη οι ελιές να αποθηκεύονται σε αεριζόμενο χώρο που να προστατεύεται από τη βροχή.
Κατά την αποθήκευση οι ελαιοκαρπός υφίσταται υδρόλυση (την γνωστή λιπόλυση) και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της οξύτητας την υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου ελαιολάδου και την μείωση της εμπορικής αξίας.

Οι πλήρως ώριμοι καρποί έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λάδι όχι όμως και τα καλύτερα γευστικά χαρακτηριστικά που έχουν οι καρποί στην αρχή της ωρίμανσής τους. Γι’ αυτό η πρώιμη συλλογή καρπών μπορεί να δώσει λάδι (αγουρέλεαιο) με καλύτερο άρωμα και ποιότητα.

Η πρώιμη συγκομιδή αυξάνει την παραγωγή του επόμενου χρόνου και μειώνει το πρόβλημα της παρενιαυτοφορίας, ενώ η όψιμη συλλογή ωρίμων ή και ακόμη υπερώριμων καρπών έχει σοβαρούς κινδύνους απώλειας καρπών και λαδιού από διάφορες ζημιές, από παγετούς, εχθρούς και ασθένειες από καρποπτώση από άγνωστα αίτια με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής αλλά και της υποβάθμισης της ποιότητας λαδιού.

Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να ξέρουν ότι η κάθε ποικιλία έχει διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης που επηρεάζεται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Η ωρίμανση ακόμη στην ίδια περιοχή δεν συμβαίνει στην ίδια ημερομηνία και ελαιόδενδρα με μικρότερη παραγωγή ωριμάζουν νωρίτερα από τα δέντρα που έχουν υψηλή παραγωγή.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν αρχίσει το μάζεμα της ελιάς να έχει περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα από τον τελευταίο ψεκασμό δακοκτονίας ή άλλου αίτιου, ή άλλης φυτοπροστασίας.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι το ράβδισμα με την χρήση ξύλινων ράβδων ή καλαμιών και η συλλογή των καρπών σε ελαιόπανα ή δίχτυα θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί το ράβδισμα κόβει πολλούς μικρούς βλαστούς τραυματίζει τα δέντρα και τα καθιστά ευάλωτα στο βακτήριο της φυματίωσης (καρκίνο), ενώ παράλληλα ενισχύει το πρόβλημα της παρενιαυτοφορίας.

Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι η αλήθεια είναι ότι το κόστος συλλογής στην περιοχή μας είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές που καλλιεργούν ελιές σε πεδινές περιοχές και αυτό οφείλεται στην δομή των ελαιώνων, κυρίως στο Πήλιο, όπου υπάρχουν δέντρα μεγάλης ηλικίας σε πλάγιους και διάσπαρτους ελαιώνες με περιορισμένη τη δυνατότητα της χρήσης μηχανημάτων και νέων μεθόδων συλλογής του ελαιοκάρπου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου