ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υπό την απειλή κατασχέσεων τα χωράφια

υπό-την-απειλή-κατασχέσεων-τα-χωράφια-923104

Οι φόβοι των αγροτών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου και ο ασφυκτικός κλοιός των funds – Σε αναμμένα κάρβουνα… για τα κόκκινα δάνεια

Της ΒΑΣΩΣ ΚΥΡΙΑΖΗ

Αντιμέτωποι με το φάσμα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών βρίσκονται δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Μαγνησίας, όπως σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις, να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς, με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Οι αγρότες κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου τα funds ακολουθούσαν μία επιθετική πρακτική είσπραξης των «κόκκινων» δανείων, όμως πλέον φοβούνται ότι οι κατασχέσεις αγροτικής γης είναι θέμα χρόνου.

Οι περισσότερες από τις συμβάσεις δανειοδότησης που έχουν «κοκκινίσει» αφορούν σε άτοκα δάνεια που είχε χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα το 2008, η οποία ως γνωστόν έκλεισε το 2012 και χωρίστηκε στο υγιές τμήμα (το οποίο αγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς), ενώ το «κακό κομμάτι» τέθηκε σε εκκαθάριση. Τη διαχείρισή του ανέλαβε η ξένη εταιρεία PQH.

Σε αυτό το μη υγιές κομμάτι περιλαμβάνονται τα άτοκα δάνεια των αγροτών για τα οποία η Τράπεζα Πειραιώς δεν έδινε καμία ενημέρωση στους δανειολήπτες (δεν τα διαχειρίζονταν η ίδια) και από τη στιγμή που η ξένη εταιρεία ανέλαβε την εκκαθάριση της ΑΤΕ, στέλνει σωρηδόν εξώδικα απαιτώντας όχι μόνο το αρχικό κεφάλαιο αλλά και πανωτόκια από συνεχείς αναπροσαρμογές. Ετσι ένα δάνειο αρχικού κεφαλαίου 10.000 ευρώ έχει φτάσει με τους τόκους στα 30.000 ευρώ και άνω.

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες δεν ζητούν να χαριστούν τα δάνειά τους, αλλά να πληρώσουν το αρχικό κεφάλαιο σε δόσεις συν μια μικρή επιβάρυνση τόκων, όχι όμως το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

«Αυτό που ζητάμε είναι απολύτως λογικό σε μία εποχή που το αγροτικό εισόδημα πλήττεται από το αυξημένο κόστος παραγωγής, τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων να είναι πολύ χαμηλές», επισημαίνει στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Παπαϊωάννου, πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στεφανοβικείου.

«Επίθεση» και στα ενήμερα δάνεια…

Η λειτουργία των funds και των διαχειριστριών εταιρειών έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, λένε οι αγρότες. Πιέζουν ασφυκτικά ακόμη και τους παραγωγούς που τα δάνειά τους είναι ενήμερα. «Αν καθυστερήσουμε ακόμη και μία μέρα την πληρωμή παίρνουν τηλέφωνα και ενοχλούν. Έχουν ξεφύγει από κάθε μέτρο», επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου. «Προσωπικά έχω δώσει πάγια εντολή να πληρώνονται οι δόσεις. Κι όμως μπορεί να με πάρουν τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθούν διότι αντί για Παρασκευή η δόση εκταμιεύθηκε Δευτέρα», πρόσθεσε ο ίδιος, θέλοντας να καταδείξει τον τρόπο λειτουργίας.

Καταχρηστικοί τόκοι… προκαλούν ασφυξία

Οι αγρότες μιλούν για καταχρηστικούς τόκους. Καταγγέλλουν ότι πληρώνουν τρεις και τέσσερις φορές πάνω το αρχικό δάνειο που έλαβαν.

Για αυτό και είναι καθολική απαίτηση η μείωση των υπέρογκων τόκων-θηλιά στον λαιμό των δανειοληπτών του πρωτογενούς τομέα.

«Είναι μία λογική απαίτηση σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα πλήττεται από αυξημένο κόστος ενέργειας, μειωμένες τιμές αγροτικών προϊόντων και τις κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων, οι οποίες συμψηφίζονται με οφειλές στο δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τραπεζικά ιδρύματα παρά το ακατάσχετο των λογαριασμών», προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου.

Θανάσης Παπαϊωάννου: Αν καθυστερήσουμε ακόμη και μία μέρα την πληρωμή παίρνουν τηλέφωνα και ενοχλούν

Φοβίζει η επόμενη μέρα…

Η επόμενη μέρα της απόφασης του Αρείου Πάγου φαντάζει για τους αγρότες πολύ δύσκολη, καθώς θα βρεθούν σε έναν ακόμη πιο ασφυκτικό εισπρακτικό κλοιό από τα funds και τους διαχειριστές τους, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις στον συντομότερο δυνατό χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που είναι υποθηκευμένες.

Να υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση

Με βάση τα παραπάνω οι αγρότες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης για τις οφειλές των αγροτικών δανείων, κατά τρόπο που να προστατευτεί η περιουσία των παραγωγών.

Η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας χαρακτηρίζοντας το σκεπτικό «αδιανόητο» και προειδοποιώντας ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί.

«Εμείς πιστεύουμε πως η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε αγρότες και συνεταιρισμούς, αφού περιουσίες και κόποι δεκαετιών βρίσκονται ουσιαστικά στα χέρια των funds. Κερδοσκοπούν σε βάρος μας και αν δεν υπάρξει ρύθμιση, θα αρχίσουν να βγάζουν τα χωράφια στο σφυρί», υπογράμμισε στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Σπανός, μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Δημήτρης Σπανός: Κερδοσκοπούν σε βάρος μας και βέβαια αν δεν υπάρξει ρύθμιση, θα αρχίσουν να βγάζουν τα χωράφια στο σφυρί

«Είναι πρωτόγνωρο, την στιγμή που απλοί πολίτες, αγρότες και συνεταιρισμοί ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών για να ολοκληρωθεί μια δικαστική απόφαση, ο Άρειος Πάγος μέσα σε επτά ημέρες από τη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών να γνωστοποιεί την απόφασή της, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ στην ταχύτητα δημοσίευσής της.

Ήταν άραγε τόσο επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική και παραγωγική ηρεμία να δημοσιευθεί η απόφαση και να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί;», αναρωτήθηκε ο κ. Σπανός μεταφέροντας τη δυσφορία της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

ΕΘΕΑΣ: Στόχος τους η κερδοσκοπία

Στην ανακοίνωσή της η ΕΘΕΑΣ πάντως καλεί την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να ομονοήσουν, ώστε να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών και επισημαίνει:

«Δέκα χρόνια μετά τη δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια που οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή αγρότες και συνεταιρισμούς και η υπαγωγή τους με επαχθείς όρους στα funds είναι δυνατόν να αποτελεί το πλαίσιο της διευθέτησης διαφορών παραγωγικών συνεταιρισμών και αγροτών;

Όταν αγνοείται η κοινωνική και παραγωγική ηρεμία σημαίνει ότι προτεραιότητα αποτέλεσε η τυπική εφαρμογή δυσμενών όρων που εξυπηρετεί μόνο ένα στόχο, την κερδοσκοπία. Δεν ασχολούμαστε με τις λίγες περιπτώσεις κακοπληρωτών, οι οποίοι οφείλουν τεράστια ποσά και βρίσκουν τους κατάλληλους δρόμους για να προστατευθούν. Εμάς, μας ενδιαφέρουν οι χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί που αγωνιούν να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και τη στήριξη της υπαίθρου. Η λύση δεν μπορεί να είναι παρά νομοθετική.

Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν αυτήν την πρωτοβουλία πριν να είναι αργά. Η ΕΘΕΑΣ συστρατεύεται με τους άλλους κοινωνικούς, οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς με σκοπό την προστασία των συμφερόντων τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου