ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Απογοήτευση από την τιμή στο βαμβάκι

απογοήτευση-από-την-τιμή-στο-βαμβάκι-913441

Από το 1 ευρώ το καλοκαίρι κατρακύλησε στα 0,69 λεπτά – Απόγνωση παραγωγών για τη μείωση αγροτικού κέρδους

Η ενεργειακή κρίση και η μεγάλη αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής του βαμβακιού. Το υψηλό κόστος παραγωγής συνδυάζεται με τις μη ικανοποιητικές τιμές διάθεσης του αγροτικού προϊόντος. Η τιμή που το περασμένο καλοκαίρι ήταν στο 1 ευρώ κατέρρευσε στα 0,69 λεπτά, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μην επαρκούν ούτε καν για να καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής, με το αγροτικό κέρδος να παραμένει ουτοπία.

Απογοητευμένοι από την κατρακύλα των τιμών δηλώνουν οι βαμβακοπαραγωγοί. Οι αγρότες παραδίδουν τις τελευταίες ποσότητες βαμβακιού και η απογοήτευσή τους είναι έκδηλη, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι τιμές στο σύσπορο έπεσαν κάτω από τα 70 λεπτά το κιλό.

Με τιμή παράδοσης στην πύλη στα 67 και 69 λεπτά δεν πρόκειται να βγει λογαριασμός από τα έξοδα, που φέτος ήταν αυξημένα τόσο στο ρεύμα και το πετρέλαιο, όσο και στα λιπάσματα, υπογραμμίζουν.

Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που ήδη προσανατολίζονται να αλλάξουν καλλιέργειες και να στραφούν στα σιτηρά, που φέτος έπιασαν καλή τιμή πάνω από τα 30 λεπτά το κιλό και υψηλές αποδόσεις (πάνω από 1,5 τόνο το στρέμμα), αφήνοντας σημαντικά κέρδη στους παραγωγούς. Το πρόβλημα βέβαια με το καλαμπόκι, το οποίο με τη νέα ΚΑΠ θα έχει και συνδεδεμένη περί τα 55 ευρώ το στρέμμα, είναι ότι απαιτεί περισσότερο νερό από το βαμβάκι, το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη στον κάμπο.

Βέβαια, υπάρχει η ενίσχυση της συνδεδεμένης των 72 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι, η οποία είναι εγγυημένη και για τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην καλλιέργεια, θα τους διατηρήσει στο βαμβάκι.

Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, αλλά και για τη θωράκιση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Εκείνοι, πάντως, που έσπευσαν και έκλεισαν από την προηγούμενη άνοιξη συμβόλαια στο 1 ευρώ το κιλό είναι οι πλέον κερδισμένοι, καθώς το εισόδημά τους θα είναι αυξημένο.

Τα ενεργειακή κόστη προκαλούν ίλιγγο

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους βαμβακοπαραγωγούς.

Τα ενεργειακά κόστη, αλλά και η συνεχιζόμενη πίεση στις εμπορικές τιμές του βαμβακιού, είχαν χτυπήσει καμπανάκι εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, με τον προβληματισμό να έχει ενταθεί την τελευταία περίοδο.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας του βαμβακιού στον κάμπο του Βελεστίνου, αλλά και στον Αλμυρό, προετοιμάζονται ήδη για την καλλιέργεια δημητριακών, αλλά και βιομηχανικής τομάτας που θεωρούνται καλλιέργειες πιο προσοδοφόρες.

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου από το Στεφανοβίκειο δήλωσε στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η κατάσταση με τις τιμές στο βαμβάκι πήγε για τους περισσότερους από το κακό στο χειρότερο.

Θανάσης Παπαϊωάννου: Με τέτοιες τιμές, όχι κέρδος δεν βγαίνει, αλλά μπαίνουμε και μέσα…

«Με 65 και 69 λεπτά δεν πάει κανένας παραγωγός να κλείσει τιμή στα εκκοκκιστήρια, γι’ αυτό και τα περισσότερα πάνε πίσω το κλείσιμο στα συμβόλαια. Με τέτοιες τιμές, όχι κέρδος δεν βγαίνει, αλλά μπαίνουμε και μέσα και σκεφτείτε ότι δίνεται και η ειδική ενίσχυση βάμβακος. Με αυτά τα δεδομένα και με τα κόστη στα ύψη, ο περισσότερος κόσμος σκέπτεται ήδη να στραφεί σε άλλα προϊόντα. Τέτοια, είναι το καλαμπόκι που κρατάει ακόμα τιμή, αλλά και η βιομηχανική ντομάτα», τονίζει.

Τη χρονιά που πέρασε οι βαμβακοπαραγωγοί είχαν τη δυνατότητα μέσω των προπωλήσεων να πιάσουν μια τιμή στα 1 έως και 1,03 ευρώ το κιλό, άσχετα αν λίγοι το αποφάσισαν για διάφορους λόγους ο καθένας.

Μετέπειτα αρκετοί είχαν επίσης την ευκαιρία να κλείσουν και στα 85 λεπτά, αλλά δεν το έκαναν, αναμένοντας αύξηση, που δεν ήρθε ποτέ, αντιθέτως η τιμή κατέρρευσε και έφτασε από 65 έως 69 λεπτά.

Με τιμές 1-1,03 για τα 200 κιλά της παραγωγής, τα έξοδα βγαίνουν και μετά πας για ένα κέρδος στα 150 ευρώ το στρέμμα. Με την τιμή όμως σαν τη σημερινή, ο περισσότερος κόσμος είναι χαμένος. Οι απώλειες στο αγροτικό εισόδημα που υπολόγιζε ο κάθε βαμβακοπαραγωγός θα είναι σημαντικές», εξηγεί με τη σειρά του ο Χρήστος Πάντζιος από τον Αλμυρό.

Χρήστος Πάντζιος: Οι απώλειες στο αγροτικό εισόδημα που υπολόγιζε ο κάθε βαμβακοπαραγωγός θα είναι σημαντικές

Στις χαμηλές εμπορικές τιμές βάμβακος, πρέπει να επισημανθούν τα αυξημένα κόστη ενέργειας, δηλαδή για άρδευση και ηλεκτρικό. Το κόστος ανά στρέμμα ανέρχεται στα 250-300 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Παράταση της εκκοκκιστικής περιόδου έως 17 Φεβρουαρίου

Στο μεταξύ, με ΦΕΚ δόθηκε παράταση εκκοκκιστικής περιόδου, με τη νέα καταληκτική ημερομηνία να είναι η 17η Φεβρουαρίου του 2023.

Το αίτημα της παράτασης διατυπώθηκε από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς και από την ΕΘΕΑΣ με το σκεπτικό ότι αρκετές ποσότητες βάμβακος δεν είχαν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια και προκειμένου να καταστεί εφικτή η απορρόφησή τους και η έκδοση τιμολογίων, απαραίτητων για την ειδική ενίσχυση βάμβακος, θα έπρεπε να δοθεί ένα επιπλέον περιθώριο από τις 31 Ιανουαρίου που έληγε η προηγούμενη προθεσμία.

Αν και η εκκοκκιστική περίοδος δεν σχετίζεται άμεσα με την προθεσμία που είχαν οι παραγωγοί να φιξάρουν τιμές στις παραδοθείσες ποσότητες, υπάρχει μια έμμεση διασύνδεση, η οποία σχετίζεται με τις προσδοκίες ανάκαμψης της αγοράς και της διεθνούς τιμής βάμβακος. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη τελικά, με τις τιμές να κλείνουν στα 69 λεπτά το κιλό, στο ίδιο δηλαδή επίπεδο που διαμορφώθηκε από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου