ΤΟΠΙΚΑ

Κων/νος Γουργουλιάνης: «Περιμένουμε το κύμα των ανεμβολίαστων»

κων-νος-γουργουλιάνης-περιμένουμε-τ-456728

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό»

Με το ζήτημα του εμβολιασμού να παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Περιμένουμε το κύμα των ανεμβολίαστων». Ψύχραιμη φωνή στην περίοδο της πανδημίας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ανοιχτές δραστηριότητες, κοιτώντας μπροστά».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δίνοντας απάντηση στο ερώτημα, που απασχολεί πολλούς, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για τη ζωή μας από εδώ και πέρα με τον κορονοϊό. Πολλά παιδιά μολύνθηκαν, πολλά παιδιά έχουν αποκτήσει ανοσία. Μεγάλοι έχουν αποκτήσει ανοσία. Αρα πρέπει να ζήσουμε με ανοιχτές δραστηριότητες».

Πάγια θέση του διευθυντή στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας είναι «να κοιτάζουμε μπροστά, χωρίς πισωγυρίσματα», ενώ δηλώνει αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο νέου lockdown. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι υπέρ της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους.

«Πρέπει να κάνουν εμβόλιο οι ευπαθείς ομάδες. Ο δάσκαλος κι ο καθηγητής κινδυνεύουν είκοσι φορές παραπάνω από τον μαθητή στην τάξη. Το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να νοσήσουν και έρχονται σε επαφή με τα παιδιά» υπογράμμισε.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε διατυπώσει εξαρχής, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, συνεχίζοντας τις δραστηριότητές μας, φορώντας μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, για να μην εκτεθούμε στον ιό. Πρέπει να κάνουν εμβόλιο οι ευπαθείς ομάδες, τα ευάλωτα μέλη του πληθυσμού. Ο,τι κάνουμε με τη γρίπη, θα κάνουμε και τώρα. Θα ζήσουμε με αυτό».

Πιθανή η τρίτη δόση

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου, αποφάνθηκε ότι το θεωρεί πιθανό, ειδικά σε άτομα που έχουν ανοσολογικό πρόβλημα και στους υγειονομικούς που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο.

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι προτεραιότητα είναι «να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Το κύμα που θα έρθει, θα είναι το κύμα των ανεμβολίαστων». Εκείνο που προέχει είναι να εμβολιαστεί ο ευάλωτος πληθυσμός, τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «εμβολιαζόμαστε, ενισχύοντας το σύστημα υγείας, έχουμε γίνει σοφότεροι από τα προηγούμενα κύματα και στόχος είναι να ζήσουμε φυσιολογικά».

Κάθετα αντίθετος στο πισωγύρισμα δήλωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «όταν το νέο κύμα αφορά στους ανεμβολίαστους, γιατί να κλείσει η ζωή επειδή κάποιοι επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά αυτοί που μπαίνουν στα νοσοκομεία και επιβαρύνουν το σύστημα; Είναι παράλογο».

Εξέλιξη της πανδημίας

Αναλύοντας τα δεδομένα που σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ότι το κύμα του Νοεμβρίου ήταν περισσότερο οξύ και με μικρότερη διάρκεια, ενώ ακολούθησε το κύμα του Μαρτίου με μικρότερη ένταση αλλά μεγαλύτερη διάρκεια. «Ανάλογα εξελίσσεται και η πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες, με τη διαφορά ότι οι δείκτες θετικότητας, ευτυχώς, δεν συνοδεύονται από αύξηση των θανάτων» τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει «αυτό αποδίδεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στην ανοσία που αποκτήθηκε από προηγούμενη νόσο σε μέρος του πληθυσμού. Επομένως στο δρόμο για την εξασθένηση της πανδημίας, αναμένεται να συναντήσουμε όλο και ηπιότερα κύματα. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν περιφέρειες, χωρίς μεγάλο μέχρι τώρα πανδημικό κύμα και με λιγότερους εμβολιασμένους, όπως η Κρήτη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου