ΤΟΠΙΚΑ

«Τσουνάμι» λουκέτων σε περίπτερα

τσουνάμι-λουκέτων-σε-περίπτερα-582127

«Τσουνάμι»… λουκέτων στα περίπτερα προβλέπει η Ενωση Περιπτερούχων – Καπνοπωλών Μαγνησίας. Διαρκείς μειώσεις των ποσοστών κέρδους, που πλέον επεκτείνονται και στην πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας, μείωση της κατανάλωσης και στον ορίζοντα αύξηση των τελών χρήσης πεζοδρομίου από το Δήμο Βόλου, «ροκανίζουν» το μικρό εισόδημα των περιπτερούχων, που βλέπουν ότι δεν μένει πλέον ούτε ευρώ στην τσέπη τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

«Το 90% των περιπτερούχων δεν μπορεί να πληρώσει τα λειτουργικά του έξοδα. Τα λουκέτα θα πέσουν… βροχή. Νιώθουμε ότι τα τελευταία χρόνια μας κυνηγούν παντού. Οι συνάδελφοι είναι αγανακτισμένοι. Πολλοί σκέφτονται να τα παρατήσουν», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Β. Τόπας.

Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις επτά το απόγευμα, οι περιπτερούχοι πραγματοποιούν έκτακτη γενική συνέλευση για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και να αποφασίσουν μορφές αντίδρασης.

Σύμφωνα με τον κ. Τόπα, από τα κυριότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι αυτή την περίοδο οι περιπτερούχοι είναι αυτό της αύξησης σχεδόν στο τριπλάσιο των τελών χρήσης πεζοδρομίου από το Δήμο Βόλου.

Μέχρι και σήμερα οι περιπτερούχοι πλήρωναν τέλη χρήσης πεζοδρομίου, μόνο για την κατάληψη χώρου από τα ψυγεία τους. Πλέον καλούνται να πληρώσουν τέλη και για το χώρο που καταλαμβάνει το κιόσκι αλλά και τα ψυγεία. Αντί των 160 ευρώ το χρόνο που πλήρωναν τέλη για την περιοχή του Βόλου, οι περιπτερούχοι, πλέον, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του νέου «τιμολογίου» που θα ισχύσει, για κατάληψη χώρου δέκα τετραγωνικών από περίπτερο στο κέντρο του Βόλου, θα κληθούν να πληρώνουν ετήσια τέλη ύψους 500 ευρώ περίπου!

«Το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο και πλέον δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Η κίνηση στα περίπτερα έχει μειωθεί, τα έσοδά μας συρρικνώνονται και εμείς καθημερινά ξυπνάμε και ενημερωνόμαστε για ένα καινούριο μέτρο», υποστήριξε ο κ. Τόπας.

Μποϊκοτάζ στις κάρτες

Νέο «χτύπημα» στα ήδη συρρικνωμένα έσοδα των περιπτερούχων, αποτελεί και η νέα μείωση των ποσοστών κέρδους τους, αυτή τη φορά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Η μείωση των ποσοστών κέρδους αφορά κατά μέσο όρο στο 0,5% που μεταφράζεται σε μείωση του εβδομαδιάτικου κατά 15 ευρώ περίπου.

Οι περιπτερούχοι εξετάζουν ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων. Ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των καρτών ή κλείσιμο των μηχανημάτων έκδοσης καρτών κινητής τηλεφωνίας, θα πέσει στο τραπέζι της συζήτησης την ερχόμενη Δευτέρα.

«Σε περίπτωση που εφαρμοστεί και το μέτρο φορολόγησής μας 26% από το πρώτο ευρώ καθαρού κέρδους, τα λουκέτα θα είναι απανωτά στα περίπτερα. Δεν μας μένει τίποτα. Ίσα – ίσα βάζουμε κι από την τσέπη μας για να συνεχίζουμε να λειτουργούμε τα περίπτερα», σημείωσε ο κ. Τόπας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου