ΤΟΠΙΚΑ

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές στο Βόλο

στα-περσινά-επίπεδα-οι-τιμές-στο-βόλο-851206

Γύρω στο 1€ φθηνότερα από πέρυσι πωλούνται τα αμνοερίφια στο Βόλο. Η κίνηση, αν και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι ικανοποιητική και οι παραγγελίες κρεάτων έχουν ξεκινήσει στα κρεοπωλεία. Οι κρεοπώλες ωστόσο παρουσιάζονται διχασμένοι σε ό,τι αφορά στους κτηνοτρόφους και τις κινητοποιήσεις τους.
Από 8,80€ μέχρι και 10€ περίπου το κιλό πωλείται φέτος το ντόπιο αρνί μετά από έρευνα του «Ταχυδρόμου» σε κεντρικά κρεοπωλεία του Βόλου. Η τιμή στο κατσίκι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Η αγορά των σφαγίων ξεκινάει από 5,50€ έως και 6,50€. «Η διαφορά στις τιμές, αυτό το μισό ευρώ, και οφείλεται στο γεγονός ότι άλλα τα προμηθευόμαστε απευθείας από τον παραγωγό και άλλα από τον έμπορο. Οι τιμές πάντως είναι κατά 1€ περίπου καλύτερες από πέρυσι», τόνισε ο πρόεδρος των κρεοπωλών Βόλου κ. Πέτρος Μουστάκας. Με τον πρόεδρο συμφωνούν και πολλοί άλλοι κρεοπώλες, οι οποίοι μιλούν για μειωμένες τιμές.
Οι ντόπιες συκωταριές πωλούνται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τα αμνοερίφια, ενώ οι κατεψυγμένες κυμαίνονται από 4,50 έως και 6,50€ το κιλό. Για το κοκορέτσι τα έντερα πωλούνται από 5 μέχρι και 5,50€ το κιλό.
Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει σε αρκετά κρεοπωλεία από τη Μεγάλη Δευτέρα, ενώ σε μερικά οι κρεοπώλες ακόμη βρίσκονται στη διαδικασία του σφαξίματος των ζώων. «Δεν μας έχουν παραγγείλει ακόμα γιατί είναι νωρίς και ακόμα σφάζουμε», επισημαίνει ο κ. Στύλας. Η κίνηση είναι πιο μειωμένη από πέρυσι και αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρεοπώλες έχουν εφοδιαστεί με μικρότερες ποσότητες από πέρυσι κατά 15% περίπου.
Σε ό,τι αφορά στη ζυγιστική μηχανή με την ετικέτα προέλευσης, οι κρεοπώλες παρουσιάζουν σύμπνοια, τονίζοντας ότι σαν φιλοσοφία το μέτρο είναι σωστό, και μάλιστα το προκάλεσαν οι ίδιοι, καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε πολλά σημεία πώλησης, ωστόσο πρέπει να υλοποιηθεί σωστά.
Συγκεκριμένα ο κ. Μουστάκας τόνισε ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι κρεοπώλες, καθώς δεν υπάρχουν οι ζυγιστικές μηχανές και θα πρέπει να τις παραγγείλουν, με αποτέλεσμα, αν ανασταλεί το μέτρο, να χάσουν τα χρήματα από τις προκαταβολές ή από ολόκληρη τη παραγγελία. Εκκρεμεί δικαστήριο για να υπάρξει τελική απόφαση και ο πρόεδρος τόνισε πως «ζητάμε σε πρώτη φάση την αναστολή του μέτρου και σε δεύτερη την ακύρωσή του, καθώς υπάρχουν πολλά τεχνικής φύσεως προβλήματα. Το πιο σημαντικό δεν μπορεί να υπολογιστεί η φύρα των ζώων. Ο κ. Κοντός, ο οποίος ενδιαφέρεται για το καταναλωτικό κοινό, να αγοράζει δηλαδή αυτό που πληρώνει και να μην γίνονται ελληνοποιήσεις, είναι τελικά ο ίδιος ο οποίος κάνει τις ελληνοποιήσεις, γιατί μετά από πέντε μήνες τα μοσχάρια, αν μένουν στην Ελλάδα και εκτρέφονται, στην απόδειξη θα χτυπιούνται ως ελληνικά».
Συνεχίζοντας ο κ. Μουστάκας υπογραμμίζει το απαράδεκτο του γεγονότος να διαχωρίζονται σε αυτό το μέτρο οι Έλληνες σε δύο τμήματα. «Άνω των 5.000 κατοίκων έχουν υποχρέωση να βάζουν τη ζυγιστική μηχανή και κάτω των 5.000 δεν έχουν. Για παράδειγμα ο Πλαταμώνας, που το χειμώνα έχει 500 κατοίκους και το καλοκαίρι 50.000, δεν έχει υποχρέωση να βάλει ζυγιστική μηχανή. Με αυτά τα δεδομένα πρέπει ή να λυθούν πρώτα τα προβλήματα ή να καταργηθεί η ΚΥΑ. Ωστόσο είναι προς τιμήν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία δείχνει την απαιτούμενη ανοχή», τόνισε ο κ. Μουστάκας.
Ο πρόεδρος εξέφρασε και την δυσαρέσκειά του για τα διάφορα σημεία πώλησης κρεάτων, όπως τα super market, τα οποία πουλάνε όσο οι κρεοπώλες και τόνισε πως «πρέπει οι πολίτες να αγοράζουν κρέας από αυτούς που είναι η αρμοδιότητά τους, καθώς είναι ένα πολύ ευαίσθητο και βασικό τρόφιμο και δεν έχει καμιά σχέση με άλλα σημεία πώλησης».
Σε ό,τι αφορά στους κτηνοτρόφους, ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε αυτούς, χαρακτηρίζοντάς τους μεγάλους αδικημένους, καθώς οι παραγγελίες ήταν μικρότερες από πέρυσι, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς και μείωση ζήτησης. «Εγώ τους καταλαβαίνω απόλυτα και νομίζω πως τους οφείλουμε και ένα ευχαριστώ. Αλλά κάποιος πρέπει να καταλάβει και εμάς. Είμαστε το πασχαλιάτικο αυγό. Πιεζόμαστε από παντού, από κτηνοτρόφους και καταναλωτές και πρέπει να βρούμε τρόπο να τους ευχαριστήσουμε όλους», επισημαίνει ο κ Μουστάκας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου