ΤΟΠΙΚΑ

Στο Παρίσι εκθέτει η Ερρικα

στο-παρίσι-εκθέτει-η-ερρικα-851206

Σε γνωστή γκαλερί του Παρισιού θα παρουσιάσει σύντομα την δουλειά της η συμπολίτισσα ζωγράφος και χαράκτρια Ερρικα. Τριάντα εφτά έργα στο σύνολο τους θα εκτεθούν στην Αίθουσα Τέχνης “Philomuses” στο Παρίσι από τις 7 Μαΐου μέχρι και τις 7 Ιουνίου. Η συγκεκριμένη γκαλερί αποτελεί έναν σημαντικό μεταβατικό χώρο για καλλιτέχνες που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο δύσκολο κοινό του Παρισιού (όπως πολλοί άλλοι αντίστοιχοι χώροι) καθώς βασικοί προσκεκλημένοι είναι γκαλερίστες και άνθρωποι της τέχνης γενικότερα. Στην νέα έκθεση της Έρρικας, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου στο Παρίσι, η γνωστή ζωγράφος και χαράκτρια ερευνά την σχέση μεταξύ της Βυζαντινής και της σύγχρονης τέχνης μέσα από έναν σχηματοποιημένο κόσμο, που δεν προσπαθεί να αντιγράψει την φύση, αλλά να δημιουργήσει μια φανταστική εικόνα χωρίς φυσική υπόσταση.
Αρχιτεκτονήματα που μοιάζουν να αιωρούνται, υφάσματα που υπογραμμίζουν την εσωτερικότητα μίας αόρατης φιγούρας και επαναλαμβανόμενα μοτίβα που προσδίδουν ένα χαρακτήρα λατρευτικό ως προς την ίδια τη τέχνη. Ο υπερβατικός κόσμος του Βυζαντίου έρχεται όχι να συναγωνιστεί τη σύγχρονη άποψη της εικαστικής δημιουργίας, αλλά να επηρεάσει πνευματικά και να την μπολιάσει με την αίγλη και τον μνημειακό χαρακτήρα μίας αλλοτινής εποχής. Εικόνες αφηρημένες, συγκεκριμένες, σχηματοποιημένες και διακοσμημένες, δείχνουν την αναζήτηση της Έρρικας να αποδώσει μια σειρά έργων που υποδηλώνουν την λατρευτική εσωτερικότητα της Βυζαντινής τεχνικής και αισθητικής, ιδωμένης από μια άλλη όμως γωνία, αυτής δηλαδή του σύγχρονου ατόμου. Τα γήινα χρώματα των έργων συμβαδίζουν απόλυτα με τις χρυσές επιφάνειες που χρησιμοποιεί η ζωγράφος σε πολλά από τα έργα.
Η καλλιτέχνης, η οποία γιόρτασε με έκθεση στο Ντε Κίρικο τα δεκαπεντάχρονά της, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Σαίντ Λούις του Μισσούρι. Ακολούθησαν σπουδές ζωγραφικής στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Ουάσιγκτον στο Σαίντ Λούις, αλλά και χαρακτικής στο Ινστιτούτο του Τάμαριντ στο Νότιο Μεξικό. Το 1992 επέστρεψε στα πάτρια και από το 1995 αντίστοιχα, ζει μόνιμα στο Βόλο. Εχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει κατ επανάληψη τα έργα της στο φιλότεχνο κοινό της περιοχής, αποσπώντας πολύ θετικές κριτικές. Η έκθεση στο Παρίσι ανοίγει νέες προοπτικές στην μέχρι τώρα πορεία της δημιουργού, η οποία μέσω της εκφραστικής της άποψης αποτυπώνει εικόνες, προσωπικά ερωτήματα κι αναζητήσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου