ΤΟΠΙΚΑ

Τ.Ε.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Προειδοποίηση για τις αναθέσεις μελετών

τ-ε-ε-μαγνησιασ-προειδοποίηση-για-τις-851206

Βαπτίζουν το “ψάρι κρέας”. Το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας θέτει θέμα νομιμότητας για τις απευθείας αναθέσεις μελετών από ΟΤΑ και Νομαρχία, που “βαπτίζονται” προγραμματικές συμβάσεις και ερευνητικά προγράμματα, προκειμένου ουσιαστικά να αγνοηθεί η διαδικασία της δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
Το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας με επιστολή που κοινοποιήθηκε μόλις χθες στη Νομαρχία, σε όλους τους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις του Νομού, απευθύνει “τελεσίγραφο”, προειδοποιώντας ότι εάν συνεχιστεί η ίδια τακτική, θα προσφύγει δια της νόμιμης οδού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σύμφωνα με το Τ.Ε.Ε. το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο από Οργανισμούς και επιχειρήσεις της Αυτοδιοίκησης να πραγματοποιούνται απευθείας αναθέσεις μελετών, «βαπτιζόμενες» με τους όρους προγραμματικές συμβάσεις και ερευνητικά προγράμματα.
Όπως ωστόσο αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη, ο όρος ερευνητικό πρόγραμμα ή προγραμματική σύμβαση αφορά τελείως οριοθετημένες εργασίες και δεν είναι δυνατόν τυπικές μελέτες να μετονομάζονται με αυτόν τον τρόπο.”
Το θέμα αυτό κατ’ επανάληψη έχει προκαλέσει τριβές και διαφωνίες αφενός μεταξύ των αρχών ανάθεσης και αφ΄ ετέρου του Τ.Ε.Ε. και των επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων των διπλωματούχων μηχανικών, ενώ πάγια θέση του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας είναι οι δημόσιοι φορείς να μην προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις μελετών και πολύ περισσότερο σε πανεπιστημιακούς, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις.
Το Τ.Ε.Ε. επισημαίνει ξεκάθαρα ότι η ανάθεση μελετών και υπηρεσιών σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και αντιβαίνει στον χαρακτήρα τους και την αποστολή τους και παραπέμπει στη σχετική νομοθεσία που ορίζει σαφέστατα ότι η ανάθεση μελέτης ή υπηρεσίας, του ν. 3316/2005 από μια αναθέτουσα αρχή σε άλλη είναι πράξη παράνομη, αν γίνει χωρίς τήρηση του νόμου αυτού, εκτός αν η ανάδοχος αρχή είναι εξαρτημένη από την ad hoc αναθέτουσα. Τυχόν διαφορετική περιγραφή των διατάξεων του νόμου ακυρώνει την αρχική φιλοσοφία του και λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.”
Ειδικότερα με την Μόνιμη Επιτροπή Δημοσίων Εργων του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, η οποία διερεύνησε το θέμα, ο Ν. 3316/2005 «περί ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» (ισχύων νόμος Σουφλιά για τις μελέτες) αποκλείει την δυνατότητα ανάθεσης ερευνητικών προγραμμάτων, μελετών και συναφών επιστημονικών δραστηριοτήτων σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΑΕΙ) δεδομένου ότι:
α) Ορίζει το πεδίο εφαρμογής του που είναι όλες οι δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 2, παρ. 1)
β) Ορίζει τους έχοντες το δικαίωμα των μελετών του ιδίου νόμου ( άρθρο 2, παρ. 2) είτε είναι φυσικά πρόσωπα (άρθρο 1, παρ. 15) είτε επαγγελματικές μονάδες ( άρθρο 1, παρ. 16).
Από την διατύπωση των παρ. 15 και 16 του ιδίου άρθρου 1 προκύπτει ότι εκτός των άλλων και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα δεν δικαιούνται να εκπονούν μελέτες ή να παρέχουν τις πιο πάνω υπηρεσίες. Και τούτο γιατί δεν κατέχουν πτυχίο μελετητή του Δημοσίου (ΓΕΜ).
Το Τ.Ε.Ε. εξάλλου παραθέτει μία σειρά από διατάξεις σχετικών νόμων, που αναφέρονται στις προγραμματικές συμβάσεις και στο νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων με τίτλο «προγραμματικές συμβάσεις», από όπου προκύπτει ότι αυτό δεν αφορά στην εκπόνηση μελέτης ούτε τη διενέργεια ερευνητικού προγράμματος. Όμως αφορά τις προγραμματικές συμβάσεις του Ν. 3316/2005 (άρθρο 3, παρ. 1) που υποβοηθούν στη διεξαγωγή των διαγωνισμών των μελετών και την υλοποίησή τους και όχι την ανάθεση της εκπόνησης τους, όπερ σημαίνει ότι η ανάθεση εκ μέρους των φορέων του Δημοσίου της εκπόνησης μελετών και η διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3316/2005 και του Ν.3463/2006 δεν είναι επιτρεπτή.

Τελεσίγραφο και στη Νέα Ιωνία
Η πρώτη αυστηρή προειδοποίηση από το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας είχε απευθυνθεί προς το Δήμο Νέας Ιωνίας με αφορμή την απευθείας ανάθεση ερευνητικού προγράμματος με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τον ανασχεδιασμό και την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Γεωργούλα.
Με επιστολή προς το δήμαρχο Νέας Ιωνίας Παύλο Μαβίδη στις 4 Μαρτίου το Τ.Ε.Ε. ζήτησε να αποσταλούν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας, όπου υπήρξε απόφαση επί του θέματος αλλά και οποιαδήποτε άλλο στοιχείο (σύμβαση εφόσον έχει συναφθεί κ.λ.π.), υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία θα εξεταστούν νομικώς από το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, προκειμένου να σταθμιστούν οι περαιτέρω ενέργειές του.
Εάν και έχει περάσει χρονικό διάστημα 40 και πλέον ημερών και παρά τις τηλεφωνικές οχλήσεις των υπαλλήλων του Τ.Ε.Ε. τόσο προς τους αρμόδιους υπαλλήλους του δήμου Νέας Ιωνίας, όσο και στο αρμόδιο αντιδήμαρχο, μέχρι σήμερα δεν έχει αποσταλεί κανένα απολύτως έγγραφο, γεγονός που ανάγκασε το Τ.Ε.Ε. να προβεί σε έγγραφη διαμαρτυρία προς το δήμαρχο, ζητώντας να χορηγηθούν όλα τα σχετικά έγγραφα το συντομότερο δυνατόν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου