ΤΟΠΙΚΑ

ΟΑΕΕ: Αδυναμία… για τις συντάξεις

οαεε-αδυναμία-για-τις-συντάξεις-851206

Σε απόγνωση δεκάδες συνταξιούχοι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες στη Μαγνησία.
Ένα εξάμηνο και πλέον περιμένουν… να προωθηθούν τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησής τους. Άγνωστο παραμένει αν θα πληρωθούν τη σύνταξη του Μαΐου οι δικαιούχοι. “Το ταμείο είναι μείον” επισημαίνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Την κόκκινη γραμμή… φαίνεται ότι ξεπέρασε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε) με αποτέλεσμα περίπου που είναι ασφαλισμένοι στη Μαγνησία να βρίσκονται για μία ακόμη φορά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Έμποροι και βιοτέχνες που έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους για τη σύνταξη από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2007, περιμένουν ακόμη το πράσινο φως… για να χαρακτηριστούν ως συνταξιούχοι.
Επιπλέον σε εκκρεμότητα παραμένουν οι υποθέσεις των δεκάδων θυμάτων της υπεξαίρεσης στο ΤΑΕ Βόλου, αφού η δικαστική τροπή της υπόθεσης έχει φρενάρει σε ένα μεγάλο βαθμό την αναγνώριση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πολλών εμπόρων και επαγγελματιών.
Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, που προέκυψε από την ενοποίηση ΤΑΕ- ΤΕΒΕ- ΤΣΑ, δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα πληρωθούν τη σύνταξη του Μαΐου, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Οργανισμός έχει δηλώσει αδυναμία να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του επόμενου μήνα.
Ο Ο.Α.Ε.Ε αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας. Αντιμετωπίζει ωστόσο σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης, λόγω υπερβολικής αύξησης του ελλείμματός του.
Το έλλειμμα μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια εκτινάχθηκε από τα 35 εκ. ευρώ στα 370 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα το Ταμείο αυτό να βρίσκεται σε τέτοια δεινή κατάσταση, ώστε τα ταμειακά του αποθέματα να μην επαρκούν ούτε για την πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου.
Η κρατική χρηματοδότηση για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, δεν επαρκεί, γι’ αυτό και έχει ζητηθεί να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση, για να καλυφθούν ανελαστικές υποχρεώσεις του Ο.Α.Ε.Ε και έχει για το λόγο αυτό απαιτηθεί το πρόσθετο ποσό των 200 εκ. ευρώ.
“Όλες οι δεσμεύσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα δεν τηρήθηκαν επ ουδενί, επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο συνδικαλιστής στο χώρο του εμπορίου Θανάσης Κοντονίνας. Η ενοποίηση των ταμείων προκαλεί νέες αλυσιδωτές επιπτώσεις και κανείς από τους αρμόδιους φορείς δεν ασχολείται με στόχο την εξεύρεση μακροπρόθεσμη λύσης, που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την κοινωνική επάρκεια των παροχών του Ταμείου σε βάθος χρόνου.

Στο περίμενε… μήνες
Ο κ. Θαν. Κοντονίνας έχει καταθέσει τα δικαιολογητικά για τη συνταξιοδότησή του τέλη Δεκεμβρίου του 2007. Τεσσεράμισι μήνες μετά τα δικαιολογητικά του βρίσκονται ακόμη στο γραφείο του Βόλου.
Οι αρμόδιοι υπάλληλοι επικαλούνται φόρτο εργασίας και έλλειψη προσωπικού. Ο ίδιος επισημαίνει ότι με τους ρυθμούς που ισχύουν σήμερα θα υποχρεωθεί… σε αναμονή για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμη.
Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για άλλους επαγγελματίες που συμπληρώνουν ήδη ένα επτάμηνο στην αναμονή, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα αρχίζει να “τρέχει” η σύνταξή τους.
Επιπλέον παραμένει άγνωστο εάν θα ισχύσουν οι πληροφορίες που θέλουν τον ΟΑΕΕ να έχει αποφασίσει ήδη μείωση των συντάξεων κατά 30%. “Όχι μόνο ταλαιπωρούμαστε, περιμένοντας μήνες ολόκληρους να διεκπεραιωθούν τα δικαιολογητικά μας, αλλά δεν ξέρουμε ούτε το τελικό ποσό της σύνταξης που θα εισπράξουμε στο χέρι. Βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο άγνωστο…” σχολίασε ο κ. Κοντονίνας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου