ΤΟΠΙΚΑ

Φωτιά οι τιμές οπωροκηπευτικών

φωτιά-οι-τιμές-οπωροκηπευτικών-851206

Χωρίς κρούσματα ελληνοποιήσεων και με τιμές που δεν παρουσιάζουν αποκλίσεις από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, κινείται η τοπική αγορά κρέατος στην τελική ευθεία προς το Πάσχα. Αντίθετα, την «ανηφόρα» τραβούν τα οπωρολαχανικά. Το… σύνθημα δίνει η τιμή της τομάτας, που εκτοξεύθηκε κατά 120% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα!

Η τιμή του παραδοσιακού οβελία στα κρεοπωλεία του Βόλου και της Ν. Ιωνίας διαμορφώνεται κοντά στα 10 ευρώ το κιλό. Η χθεσινή τιμοληψία κλιμακίων της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Μαγνησίας έδειξε ότι η μέση τιμή πώλησης για το εγχώριο αρνί ήταν 9,55 ευρώ, για το εγχώριο κατσίκι 9,80 ευρώ και για το αρνί εισαγωγής 7,80 ευρώ.
«Φωτιά και λαύρα» όμως η τιμή της τομάτας, η οποία χθες πωλούνταν από 2,80 έως 3,72 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Εμπορίου. Η τιμή της τομάτας κυμαίνονταν τη Δευτέρα 14/4 από 1,20 έως 2,46 ευρώ το κιλό.
Την ίδια ώρα εντατικοί είναι οι έλεγχοι των αρμοδίων Διευθύνσεων της Νομαρχίας καθώς και μικτών κλιμακίων, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων και των κρεάτων, της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτικών αγαθών.
Η διενέργεια των ελέγχων λίγες ημέρες πριν το Πάσχα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός της δράσης των υπηρεσιών, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Μαγνησίας.
Για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, τα οποία έχουν αυξημένη ζήτηση, δόθηκαν κατευθύνσεις, ώστε οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών να επικεντρωθούν στα σφαγεία, τα κρεοπωλεία, τα εστιατόρια και τις υπεραγορές τροφίμων.
Σ’ αυτούς τους χώρους, όπως επισήμανε ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας, πρέπει να υπάρξει έντονη παρουσία των μικτών κλιμακίων, στα οποία συμμετέχει η Αστυνομία, η Διεύθυνση Εμπορίου, Υγείας, καθώς και Κτηνιατρικής.
Παράλληλα ζητήθηκε να ενταθούν οι έλεγχοι που αφορούν στο υπαίθριο εμπόριο, καθώς επίσης και τα νωπά προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Στη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης αναλύθηκαν οι έλεγχοι, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν.

Τιμές
Στο μεταξύ, σε τιμοληψίες σε κρεοπωλεία και σημεία πώλησης οπωρολαχανικών προχώρησαν εκ νέου χθες κλιμάκια της Διεύθυνσης Εμπορίου.
Σε ό,τι αφορά στα κρέατα διαπιστώθηκε ότι χθες το εγχώριο αρνί πωλούνταν από 8,80 έως 9,80 ευρώ το κιλό, το αρνί εισαγωγής 7,80 ευρώ το κιλό και το εγχώριο κατσίκι 9,80 ευρώ το κιλό.
Οι νωπές συκωταριές πωλούνταν από 8,80 έως 9,80 ευρώ το κιλό, οι κατεψυγμένες (εισαγωγής) από 5,50 έως 6,80 ευρώ το κιλό και τα έντερα από 5,50 έως 6,80 ευρώ το κιλό.
Σε ό,τι αφορά στα βασικά είδη οπωροπωλείου, τα αγγούρια κόστιζαν 0,55-0,80 ευρώ (0,50-0,80 πριν μία εβδομάδα), τα κρεμμυδάκια φρέσκα 1,50-1,56 ευρώ (1,36-1,50), το λάχανο 0,72-0,95 ευρώ (0,70-0,88), τα λεμόνια 2,05-2,22 ευρώ (2,00-2,14), τα εγχώρια μαρούλια 1,50-1,66 ευρώ (1,50-1,60) και οι τομάτες 2,80-3,72 ευρώ το κιλό.

Κρίσιμα σημεία
Τα κρίσιμα σημεία ελέγχου αυτών των ημερών, όσον αφορά στα προϊόντα ζωικής κυρίως προέλευσης, αφορούν:
• Πρώτον, στον τομέα της πρόληψης προβλημάτων νοθείας και τους ελέγχους που γίνονται πριν από τη σφαγή. Επισημάνθηκε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται στην τοπική αγορά κρούσματα ελληνοποιήσεων.
• Δεύτερον, στον τομέα της ταυτοποίησης των σφαγίων, έτσι ώστε να μπορούν να σφάζονται μόνο μετά την ταυτοποίησή τους με την καλύτερη δυνατή σήμανση, κάτι που συμβαίνει κατά την έλευση των ζώων.
• Τρίτον, στον τομέα της καθαριότητας των οχημάτων τα οποία μεταφέρουν τα ζώα.
• Τέταρτον, στον έλεγχο της προέλευσης των σφαγίων, ο οποίος πρέπει να γίνεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
• Πέμπτον, στον κρίσιμο τομέα της διαπίστωσης, αν τα καταστήματα πώλησης φέρουν τις ενδεδειγμένες ταμπέλες, που οφείλουν να είναι συμβατές με το εμπόρευμα, σε εφαρμογή του λεγόμενου «ισοζυγίου κρέατος».
Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, επιπλέον, θα ελεγχθεί αν τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου, καθώς και όλα τα κρεοπωλεία, διαθέτουν ζυγιστικές μηχανές και εκδίδουν αυτοκόλλητες ετικέτες. Ο έλεγχος πρέπει να πραγματοποιηθεί με βάση την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Με 6 υπαλλήλους
Ο κ. Παπατόλιας στάθηκε με έμφαση στο στελεχικό δυναμικό, σημειώνοντας ότι την κρίσιμη περίοδο των εορτών η Νομαρχία γίνεται συνήθως αποδέκτης μιας σειράς από έγγραφα, με τα οποία καλείται να επιτείνει όλους τους ελέγχους.
«Είναι αλήθεια –είπε- ότι η αγορά του Βόλου έχει καλή φήμη στον τομέα της διασφάλισης της ποιότητας και της δημόσιας υγείας.
Έχει αναρωτηθεί όμως ποτέ κανείς με ποιο στελεχικό δυναμικό κατορθώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να φέρει εις πέρας μια τόσο σοβαρή και απαιτητική αποστολή; Γνωρίζουν, αλήθεια, οι πολίτες και όλοι αυτοί που μας απευθύνουν έγγραφα, ότι με τους 6 υπαλλήλους στη Διεύθυνση Εμπορίου φέρνουμε εις πέρας ένα τιτάνιο έργο;
Γνωρίζουν όλοι αυτοί ότι, αν για κάποιο λόγο, κάθε φορά, διασώζεται η καλή φήμη της αγοράς του Βόλου, αυτό συμβαίνει χάρη στον ηρωισμό των στελεχών;».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου