ΤΟΠΙΚΑ

ΑΓΕΤ: Στο ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (!)

αγετ-στο-υπεχωδε-η-μελέτη-περιβαλλοντ-851206

Η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ βρίσκεται προς υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ι. Πρίντζο, η Νομαρχία αγνοεί το περιεχόμενο της περιβαλλοντικής μελέτης.

Η νομαρχιακή αρχή είχε επιστρέψει πίσω τη μελέτη ως απαράδεκτη, όταν διαπίστωσε ότι σε αυτή δεν συμπεριλαμβάνονταν δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η εταιρία, όπως εγκατάσταση υβριδικών φίλτρων και σταδιακή χρήση φυσικού αερίου.
Ο κ. Πρίντζος, ο οποίος επισκέφθηκε την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και συζήτησε το θέμα, υπενθύμιζε χθες ότι τότε είχε επισημάνει πως εάν η μελέτη επιστρέψει πίσω, το νομαρχιακό συμβούλιο θα έχανε την ευκαιρία να τη συζητήσει.
«Και πράγματι έτσι έγινε», ανέφερε και έκανε λόγο για λάθος τακτική. Στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ τον ενημέρωσαν, όπως είπε, ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν τι δεσμεύσεις είχε αναβάλει η ΑΓΕΤ απέναντι στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ότι η μελέτη προχώρησε χωρίς την εισήγηση, τις επισημάνσεις και τους όρους του νομαρχιακού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον πρώην νομάρχη, «αποδεικνύεται ότι ήταν λάθος να μην συζητηθεί στο νομαρχιακό. Πλέον θα έρθει μία απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους της ΑΓΕΤ και δεν γνωρίζουμε τι θα συμπεριλαμβάνει».

«Δεν είμαστε ιθαγενείς…»
Στο μεταξύ, ερωτηθείς σχετικά με τη χορηγία του Ομίλου Lafarge για την αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών του Πηλίου, ο κ. Πρίντζος σχολίασε ότι τις 400.000 ευρώ θα έπρεπε η Lafarge να διαθέσει για τη βελτίωση της τεχνολογίας της.
«Μην κάνουμε σαν τους ιθαγενείς που τους δίνουμε καθρεφτάκια και όλα είναι ωραία και καλά», πρόσθεσε και παρέπεμψε στη μονάδα του «Τιτάνα» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην τσιμεντοβιομηχανία της Lafarge στο Μιλάκι, οι οποίες δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην ατμόσφαιρα και δεν προκαλούν διαμαρτυρίες. Και αυτό διότι, η τεχνολογία τους απέχει μακριά από τις παλιές μονάδες της ΑΓΕΤ.
«Καλά θα έκανε να διαθέσει τα χρήματα αυτά να βελτιώσει την τεχνολογία της, να βάλει σύγχρονα φίλτρα, υβριδικά. Χρήματα βγάζει πάρα πολλά και είναι υποχρεωμένη να βελτιώσει άμεσα και κατά πολύ τις εγκαταστάσεις της. Το απλούστερο που θα έπρεπε να έχει κάνει η ΑΓΕΤ είναι να σκεπάσει τα υλικά της. Κάποτε πράγματα να τα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην ξεγελιόμαστε.
Εμείς θέλουμε η ΑΓΕΤ να καταλάβει ότι άμεσα, εδώ και τώρα -και ας αφήσουμε τα χρονοδιαγράμματα- πρέπει να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις της και την τεχνολογία της, όπως έχουν κάνει άλλες τσιμεντοβιομηχανίες», ανέφερε ο κ. Πρίντζος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου