ΤΟΠΙΚΑ

Τιμητική αναγνώριση για τον Αναστάσιο Γερμενή

τιμητική-αναγνώριση-για-τον-αναστάσι-895096

Τιμητική αναγνώριση για τον Αναστάσιο Γερμενή, ομότιμο καθηγητή Ανοσολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την Τρίτη 31 Μαΐου, στις επτά το απόγευμα, θα μεταδοθεί ζωντανά η συνεδρία υποδοχής του Αναστάσιου Γερμενή, ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά την τελετή υποδοχής, παρουσία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Αντωνίου Ρεγκάκου και του γενικού γραμματέα Χρήστου Ζερεφού, ο ακαδημαϊκός Χαράλαμπος Μουτσόπουλος θα παρουσιάσει τον καθηγητή κ. Γερμενή, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Ανοσολογία: Η περιπέτεια της βιολογικής ταυτότητας».

Την τιμητική αναγνώριση έκανε γνωστή μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, ο οποίος συνεχάρη δημόσια στον καθηγητή. «Τα ειλικρινή και θερμά μου συγχαρητήρια στον φίλο και συνάδελφο Τάσο Γερμενή», έγραψε ο κ. Μαμούρης.

Ο Αναστάσιος Γερμενής είναι ομότιμος καθηγητής Ανοσολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Ειδικεύθηκε στην Παθολογία στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και εξειδικεύθηκε στην Ανοσολογία στα Κεντρικά Εργαστήρια της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού (Βέρνη). Εργάστηκε επί σειράν ετών στο Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας (Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών), όπου ασχολήθηκε με την Ανοσολογία των Μεταμοσχεύσεων και διετέλεσε, επίσης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων. Από τη συγκεκριμένη θέση συνέβαλε σημαντικά στη μεταφορά ανοσολογικής τεχνογνωσίας από εργαστήρια του Εξωτερικού (κυρίως από το Columbia Presbyterian Hospital, New York και το Hôpital Saint Louis, Paris) και στην εφαρμογή συστημάτων ελέγχου ποιότητας και πιστοποίησης των ανοσολογικών εργαστηρίων.

Στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρέτησε τα τελευταία 20 χρόνια, ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας, καθώς και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινικές Εφαρμογές Μοριακής Ιατρικής». Από αυτή τη θέση εστιάστηκε ερευνητικά στην κβαντική ανοσολογία, στην ανοσογενετική και στη μελέτη των πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών, με διεθνώς ανεγνωρισμένη συμβολή στη γενετική του κληρονομικού αγγειοοιδήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου