ΤΟΠΙΚΑ

Ούτε χθες πήγε σχολείο η μαθήτρια

ούτε-χθες-πήγε-σχολείο-η-μαθήτρια-198264

Ούτε χθες επέστρεψε στο σχολείο της η μαθήτρια, η μητέρα της οποίας συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία Βόλου για τα παιδιά που εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από το σχολείο τους, επειδή οι γονείς τους αρνούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Η μαθήτρια εξακολουθεί να μην εμφανίζεται στο σχολείο. Ούτε σήμερα (σ.σ. χθες) ήρθε. Δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι», οι δηλώσεις στελεχών του δημοτικού σχολείου, στο οποίο έχει εγγραφεί το κοριτσάκι αλλά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν έχει πάει ούτε μία ημέρα στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μαθήτρια την περσινή χρονιά έμεινε στην ίδια τάξη λόγω απουσιών, καθώς η μητέρα της δεν την έστελνε στο σχολείο, αρνούμενη να εφαρμόσει τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Φέτος θα επαναλάμβανε την ίδια τάξη στο σχολείο, όμως από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκίνησε η σχολική χρονιά, δεν έχει εμφανιστεί.

Δεν είναι η μοναδική μαθήτρια που λείπει από το σχολείο. Αλλα δύο παιδιά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κι επιπλέον ένας μαθητής σε γυμνάσιο του πολεοδομικού συγκροτήματος, δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε μία ώρα μαθήματος επειδή οι γονείς τους – αρνητές του κορονοϊού δεν επιθυμούν τα παιδιά τους να φορούν μάσκα και να υποβάλλονται σε self test στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού.

Τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ προκάλεσαν εισαγγελική παρέμβαση. Η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική για τις περιπτώσεις των μαθητών που απουσιάζουν και στο πλαίσιο αυτό συνελήφθη η μητέρα της μαθήτριας, η οποία εξακολουθούσε να μην τη στέλνει στο σχολείο. Οδηγήθηκε προχθές στα δικαστήρια, ασκήθηκε σε βάρος της ποινική δίωξη και σήμερα πρόκειται να δικαστεί από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Μόνο αφού οι αστυνομικοί πέρασαν στη μητέρα χειροπέδες, η 33χρονη αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας φέρεται να εμφανίστηκε χθες στο σχολείο για να συζητήσει με τη διευθύντρια και τη δασκάλα, όπως αναφέρει ο συνήγορος υπεράσπισής της Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η μητέρα θα στείλει σήμερα την κόρη της στο σχολείο.

«Εγκληματικό ένας γονιός να κρατά το παιδί του μακριά από το σχολείο»

Είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, που γονιός οδηγείται με χειροπέδες στα δικαστήρια, για παράβαση του Νόμου που προβλέπει ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο. Σύμφωνα με τον Νόμο, όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη και χρηματική ποινή.

«Είναι εγκληματικό ένας γονιός να κρατά το παιδί του μακριά από τον φυσικό του χώρο που είναι το σχολείο. Ιδίως τα πρώτα χρόνια το παιδί αποκτά δεξιότητες που το ακολουθούν σε όλη τη ζωή του. Και είναι λυπηρό να φθάνουμε στο σημείο να συλλαμβάνονται γονείς. Για τον λόγο αυτό, εμείς ως εκπαιδευτικοί εξαντλούμε όλα τα περιθώρια που υπάρχουν», σχολίασε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η μαθήτρια δεν πήγε ούτε χθες σχολείο, ότι έχει ήδη χάσει μία σχολική χρονιά και κινδυνεύει να χάσει και τη δεύτερη.

«Ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι το σχολείο. Απευθύνω έκκληση σε όσους γονείς εξακολουθούν να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να φροντίσουν για την επιστροφή στα μαθήματά τους το συντομότερο δυνατό. Το σχολείο πέρα από τους διδακτικούς στόχους που εξυπηρετεί, κοινωνικοποιεί τα παιδιά. Οφείλουμε όλοι, σχεδιασμένα και οργανωμένα να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η συμμετοχή στην παιδεία είναι υποχρεωτική και είναι λυπηρό γονείς να τη στερούν από τα παιδιά τους», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου