ΤΟΠΙΚΑ

Σε ανοδική πορεία η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου

σε-ανοδική-πορεία-η-ελεπαπ-βόλου-359085

Σημαντικό έργο αναπτύσσει η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου επί σειρά ετών, με υπηρεσίες υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών σε 75 παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα νοητικά, κινητικά, είτε εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού. Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες αποτέλεσαν την αφορμή, αλλά και την αφετηρία για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του τοπικού παραρτήματος από την Παιδόπολη της Αγριάς σε νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στον αστικό ιστό της πόλης, με τα επίσημα εγκαίνια να πραγματοποιούνται σήμερα στις 10.30 το πρωί.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η μεταφορά του τοπικού παραρτήματος από την Παιδόπολη της Αγριάς στην οδό Φερών 67 στον Βόλο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και παρά το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα αποτέλεσαν τροχοπέδη σε όλους τους τομείς, εντούτοις η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου συνέχισε απρόσκοπτα το έργο της, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι σε γονείς και παιδιά.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, με τους επικεφαλής της προσπάθειας να αναφέρονται με έμφαση στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, που δίνει ώθηση στο έργο της ΕΛΕΠΑΠ.

Παράλληλα έγινε αναφορά στο νέο πρόγραμμα της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου που αφορά σε υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης για βρέφη και παιδιά, με την προοπτική να διευρυνθεί και σε ενήλικες το καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιείται από την ΕΛΕΠΑΠ της Αθήνας.

Με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων σήμερα, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Χάρης Σιούρας αναφέρθηκε στους στόχους και τις προσπάθειες ετών, με φόντο το μέλλον και όσα τίθενται σε προτεραιότητα. Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος, το τοπικό παράρτημα ιδρύθηκε το 1998 και καλύπτει τις ανάγκες πολλών παιδιών από τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, επισημαίνοντας, παράλληλα, τη σημασία του προγράμματος πρώιμης παρέμβασης. «Η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου προσφέρει ασφαλές περιβάλλον για τις θεραπείες των παιδιών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σιούρας, για να τονίσει, παράλληλα, τη σημασία του προγράμματος οικονομικής υιοθεσίας, που δίνει τη δυνατότητα με ένα κλικ να υποστηρίζεται η θεραπεία των παιδιών.

Παίρνοντας τον λόγο η δρ. Ελένη Σκουτέλη παιδονευρολόγος και πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας επεσήμανε ότι η ΕΛΕΠΑΠ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1937, αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε παιδιά με «ιδιαίτερες ανάγκες», εξασφαλίζοντας «λειτουργικό μέλλον».

Στη συνέχεια η πρόεδρος αναφέρθηκε στο τμήμα πρώιμης παρέμβασης βρεφών που λειτουργεί από το 2011 και προλαμβάνει εγκεφαλικές βλάβες σε μεγάλο βαθμό, «με σωστό θεραπευτικό πρόγραμμα» όπως υπογράμμισε. Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα, που αφορά σε εφήβους και ενήλικες που λειτουργεί στην Αθήνα και τόνισε ότι στόχος είναι να υλοποιείται και στο παράρτημα του Βόλου.

Κοντά στα παιδιά

Στη συνέντευξη Τύπου χθες παρευρέθηκε επίσης η δρ. Χρισταλένια Καττάμη ψυχολόγος και υπεύθυνη της ψυχολογικής υπηρεσίας της ΕΛΕΠΑΠ, η οποία σημείωσε ότι «η ΕΛΕΠΑΠ αφουγκράζεται τις ανάγκες που υπάρχουν και για αυτόν τον λόγο εφαρμόζει με επιτυχία πρόγραμμα για εφήβους και ενήλικες με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες για να ξαναβρούν το νόημα της ζωής και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο».

Κομβικό σημείο της προσπάθειας είναι η πρόληψη δυσλειτουργιών σε παιδιά και εφήβους, σε συνάρτηση με την υποστήριξη των γονέων που είναι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια αποκατάστασης.

Στις επιστημονικές υπηρεσίες του τοπικού παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου αναφέρθηκε από την πλευρά της η δρ. Στυλιανή Παπακώστα φυσίατρος και επιστημονική διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου. Οπως υπογράμμισε, τα προγράμματα που αναπτύσσονται υποστηρίζονται από συντονισμένη ομάδα. «Προσπαθούμε να αξιοποιούμε ό,τι καλύτερο για κάθε παιδί, προκειμένου να είναι λειτουργικό στο σχολείο και την κοινωνία. Είναι δύσκολος ο γονεϊκός ρόλος και είμαστε δίπλα στους γονείς, προκειμένου να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου υπογραμμίστηκε ότι έχει αναπτυχθεί δίαυλος επικοινωνίας και αγαστής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω του τμήματος Ειδικής Αγωγής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο συγκεκριμένο πεδίο αναφέρθηκε η δρ. Ιουλία Νησιώτου παιδίατρος, επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής και μέλος της διοικούσας επιτροπής της ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, τονίζοντας ότι «η συγκεκριμένη συνεργασία είναι σημαντική για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές». Παράλληλα υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ, που αποτελεί επιστημονικό φορέα. «Οι φοιτητές πραγματοποιούν πρακτική στην ΕΛΕΠΑΠ, βλέπουν τα παιδιά με αναπηρίες και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται» είπε μεταξύ άλλων η κ. Νησιώτου, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί το έμψυχο δυναμικό του τοπικού παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ για το έργο και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου