ΤΟΠΙΚΑ

Συναντήθηκαν 50 χρόνια μετά

συναντήθηκαν-50-χρόνια-μετά-402021

Σχολικές αναμνήσεις του παρελθόντος, στιγμές συγκίνησης και νοσταλγίας συνέθεσαν τη συνάντηση των αποφοίτων του σχολικού έτους 1971 του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Βόλου. Πενήντα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, οι παλιοί συμμαθητές συναντήθηκαν στην ιστορική Αύρα του Αναύρου, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου, θυμήθηκαν τα παλιά, τη σχολική ζωή, όσα πέρασαν και όσα ακολούθησαν μετά την αποφοίτησή τους.

Παρόντες στη συνάντηση, με αλφαβητική σειρά, οι: Αλεξίου Νίκος, Ανδρεαδάκης Γιώργος, Αντωνίου Κώστας, Αποστόλου Απόστολος, Βαγδούτης Γιάννης, Βαρδάκης Αγησίλαος, Βαρδαλής Μανώλης, Βολιώτης Βλάσης, Γκατζογιάννης Θωμάς (από την Αθήνα), Δουκαντζής Κώστας, Δούρας Νέστορας, Θεοδώρου Γιάννης, Καϊμάκης Αλέξης (από την Αθήνα), Καλλίας Ανδρέας, Καλλίας Παντελής, Κατσιόπουλος Τάσος, Κόσσιαβας Γιώργος (από τη Γαλλία, πρώτη φορά), Κουλέτας Κονδύλης (από την Αθήνα), Κωτσόπουλος Γιώργος (πρώτη φορά), Μαγειράκος Απόστολος Μπακογιάννης Χαράλαμπος (από την Αθήνα), Μπουλαμάτσης Μιχάλης, Ντόβας Νεκτάριος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων (από την Κέρκυρα, πρώτη φορά), Ξενηκάκης Χρήστος (από τα Ιωάννινα), Παναγιωτακόπουλος Κώστας (πρώτη φορά), Πάντος Σταμούλης, Παπαχρήστος Νίκος, Παπουτσιδάκης Γιάννης, Παράσχης Κώστας (από την Καρδίτσα), Παρθένης Νίκος, Παταβάλης Δημήτρης, Πατσαντάς Σωτήρης, Πέσχος Σταύρος (από την Αθήνα, πρώτη φορά), Πετσάλας Βαγγέλης (από την Αθήνα), Πορλίγκης Νίκος, Ροβίθης Μιχάλης, Σαββόπουλος Σάββας (από την Αθήνα, πρώτη φορά), Σδουκόπουλος Αποστόλης, Σκούρας Αγάλος, Σκυργιάννης Χαράλαμπος, Σούρλας Πέτρος, Σύλλας Στέλιος (από την Αθήνα, πρώτη φορά), Σχορετσανίτης Κώστας (από τα Τρίκαλα), Τιλελής Δημήτρης, Τσάμης Ηλίας (από την Αθήνα), Τσαούσης Δημήτρης, Τσώκος Γιάννης, Φιλιππιτζής Γιάννης, Φούγκος Αγγελος (πρώτη φορά), Φράγκος Γιάννης, Χαλβατζής Σταμάτης (από τη Θήβα), Χατζηαναγνώστου Θανάσης (πρώτη φορά), Χατζηβαγγέλης Βαγγέλης, Χατζηλάκος Θανάσης (από την Κύπρο, πρώτη φορά), Χιώτογλου Γιάννης, Χλέμπος Δημήτρης. Σύνολο συμμαθητές 56.

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο, συμμετείχαν τρεις ακόμη στη συνάντηση, οι Γκουντέλιας Γιάννης, Ιωάννου Θανάσης και Κοντοκώστας Στέλιος και έτσι ο αριθμός ανήλθε στους 59, που αποτελεί ρεκόρ για τις 11 μέχρι τώρα συναντήσεις.

Οριστικά απόντες συμμαθητές 28: Μιχάλης Αδαμάκης, Αποστόλης Αποστολίδης, Χρήστος Αϋφαντής, Νίκος Γκάνας, Κώστας Δημουλάς, Παναγιώτης Θεοδώρου, Δημήτρης Ζωντανός, Θόδωρος Καγιόπουλος, Κώστας Καρανικολός, Νίκος Κουκουσέλης, Γιώργος Κουτές, Νίκος Κωνσταντινόπουλος, Αλέκος Κωνσταντίνου, Αποστόλης Κωφός, Φίλιππος Μακρυγιάννης, Βαγγέλης Μαργώνης, Μάνος Μπαλής, Μάνος Μπιρλιράκης, Χρήστος Παπαβασιλείου, Γιώργος Παππάς, Νίκος Παπασταυριανός, Θέμης Πλατιάς, Ζάχος Σιαφλέκης, Σταύρος Σκουλής, Δημήτρης Στάμος, Στέφανος Σχοινάς, Γρηγόρης Τύμπας, Κυριάκος Τσίρος. Ενα λεπτό περισυλλογής για τους συμμαθητές, που «έφυγαν» και ένα ποσό για τις ανάγκες της Κιβωτού του Κόσμου, στη μνήμη τους.

Κουβεντούλα και αναμνήσεις

Το δείπνο της συνάντησης, τηρουμένων όλων των αντί CΟVΙD πρωτοκόλλων, άρχισε με ένα σύντομο καλωσόρισμα ιδίως σ’ αυτούς που ήρθαν από μακριά ή και για πρώτη φορά στην παρέα, από τον Χαράλαμπο Σκυργιάννη, ο οποίος, φορώντας ένα πηλίκιο προηγουμένων του 1965 ετών του 2ου Γυμνασίου Αρρένων, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, και τη σύμπτωση της 50ετίας της αποφοίτησης με την 200ετία της Επανάστασης του 1821.

Φυσικά, δεν έλειψε το απουσιολόγιο, με την ανάγνωση του καταλόγου ζώντων από το αρχείο του σχολείου (Βλάσης Βολιώτης) και νεκρών (Γιάννης Χιώτογλου). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκταρίου, επίσης απόφοιτο του ίδιου σχολείου, με το κατά κόσμον όνομα Δημήτριος Ντόβας, ο οποίος και ευλόγησε τη συνάντηση των παλιών συμμαθητών. Ακολούθησαν συγκινητικά λόγια από τον παλιό μαθητή Κώστα Σχορετσανίτη.

Ευκαιρία για κουβέντα, καλό φαγητό, παρά θιν’ αλός, στην ιστορική Αύρα, με το απαραίτητο κρασάκι, τις αναμνήσεις, τα πειράγματα και την παραδοσιακή, πλέον, καρυδόπιτα με τα κεράκια, που τα σβήνουν από κοινού όσοι ήρθαν για πρώτη φορά στη συνάντηση.

Το δείπνο ολοκληρώθηκε με τις «κλασικές» αναμνηστικές φωτογραφίες πλήθους, «για να βλέπουμε όλοι πόσο όμορφα παλιώνουμε και ένα αναμνηστικό των 50 χρόνων, που επιμελήθηκε ο Νίκος Αλεξίου», αναφέρει ο Χαράλαμπος Σκυργιάννης.

Παρόντες και απόντες

Η συνάντηση συνεχίστηκε το επόμενο πρωί Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, στην Παναγία Τρύπα όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκταρίου και μνημόσυνο για τους 28 «οριστικά απόντες» συμμαθητές.

Στη συνέχεια ακολούθησε μετάβαση στο κτίριο του 2ου Γυμνασίου -Λυκείου Βόλου, «στη διασταύρωση των οδών Πολυμέρη – Σταδίου, όπου τότε, το 1971, εγκαινιάστηκε και ήταν αυτοί η 6η τάξη, που μετακόμισε το σχολείο από τις παράγκες του Παγκύπριου στο ίσως καλύτερο σχολικό κτίριο εκείνης της εποχής σε όλη την Ελλάδα. Εκεί μας περίμενε ο Γιάννης με τα κλειδιά των αιθουσών, που μας επέτρεψαν να καθίσουμε στα θρανία, στις τάξεις όπου και τότε καθόμασταν. Ακολούθησε καφεδάκι στο μπρίκι, μαστόρικα φτιαγμένο από την κυλικειάρχη κυρία Λίτσα, σιταράκι για τους νεκρούς μας και η αποκάλυψη της αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας» αναφέρει ο κ. Σκυργιάννης.

Στην αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα, δημιουργία επίσης του Νίκου Αλεξίου, γράφει «Μόρφωση είναι αυτό που μένει όταν ξεχάσεις όσα έμαθες στο σχολείο» μια ρήση του καθηγητή Φάνη Κακριδή, που την εντόπισε ο Βλάσης.

«Βρίσκεται πλέον σε έναν μπροστινό τοίχο του σχολείου, παρακαταθήκη από τους παλιούς στους σημερινούς νέους και τις σημερινές νέες που φοιτούν σ’ αυτό.

Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση του σχολείου, που μας παρείχε όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις και μας επέτρεψε να αναρτήσουμε την αναμνηστική πλάκα. Ευχαριστούμε τον Ιερό Ναό της Παναγίας Τρύπας, που μας δέχτηκε με τόση αγάπη. Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες της Αύρας για την άψογη περιποίηση. Ευχαριστούμε τον κύριο Σωτήρη Μάγγο για την παραγωγή των αναμνηστικών και της μαρμάρινης πλάκας.

Ραντεβού σε τρία χρόνια, ακόμη περισσότεροι, με υγεία και κέφι, για να γιορτάσουμε τα 53 χρόνια από την αποφοίτησή μας, εμείς, η γενιά του ’53! Καλή αντάμωση» αναφέρει ο κ. Σκυργιάννης εκ μέρους των διοργανωτών.

«Χρονικό» συναντήσεων

«Και επειδή τα χρόνια περνάνε και η μνήμη όσο να ‘ναι αδυνατίζει, ας θυμηθούμε για μία ακόμη φορά με σύντομες αναφορές το «χρονικό» των συναντήσεων των αποφοίτων έτους 1971 από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου:

1η. 1981 στην εβδομάδα μετά το Πάσχα 26.04.1981, 10ετία, συνάντηση στο «Ξενία» και συνέχεια στην ταβέρνα Η Γωνιά, ακριβώς απέναντι, λίγοι οι συμμετέχοντες.

2η. 1986 Μάιος ή Ιούνιος, συνάντηση στο εστιατόριο Ρέμβη, στον Αναυρο, λίγοι οι συμμετέχοντες.

3η. 1991 μάλλον Απρίλιος, 20ετία, συνάντηση στο κέντρο του ΝΟΒ, 57 συμμετέχοντες, προηγούμενο ρεκόρ.

4η. 1996 Νοέμβριος, στου Μπακονικόλα, στις Αλυκές με πλήρη ορχήστρα, τον δικό μας Νίκο Παρθένη να τραγουδά και όλους να χορεύουν (υπάρχουν ντοκουμέντα…), 52 συμμετέχοντες.

5η. 2001 στις 25 Μαΐου, 30ετία, στην ταβέρνα Τα Παιδιά, στο Κατηχώρι με καταρρακτώδη βροχή, λαϊκοδημοτική ορχήστρα, αλλά όχι μεγάλη διάθεση για χορό, από ένα τριαντάφυλλο για να το δώσουμε στις συμβίες μας (!), 56 συμμετέχοντες.

6η. 2006 στις 12 Μαΐου, στο κέντρο Θεόφιλος, στο Δημαρχείο του Βόλου, το dvd απ’ τα νιάτα μας και οι κιθάρες του Γιάννη και του Μπάμπη, 43 συμμετέχοντες.

7η. 2011 στις 17 Ιουνίου, στο κέντρο Καναράκι, ψηλά στην οδό Κύπρου, 40ετία με κιθάρες, τραγούδι και «ανεύρεση αγνοουμένου», απόφαση για ανά τριετία συναντήσεις και πρόσκληση καθηγητών στην επόμενη συνάντηση, 44 συμμετέχοντες.

8η. 2014 στις 7 Νοεμβρίου, στο κέντρο Ηλίας, στην Αλλη Μεριά, παρουσία καθηγητών, ποίηση, επιστολές και επικοινωνίες μέσω Skype με ξενιτεμένους, 44 συμμετέχοντες

9η. 2017 στις 17 Νοεμβρίου, συνάντηση 9η, στο κέντρο Ηλίας, στην Αλλη Μεριά, 44 συμμετέχοντες.

10η. 2019 στις 8 Νοεμβρίου, συνάντηση 10η , πάλι στον Ηλία, αυτή τη φορά με οριεντάλ έκπληξη, 35 συμμετέχοντες.

11η. 2021 το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου, πρώτη φορά διήμερη, 59 συμμετέχοντες, ρεκόρ!

Και η όμορφη ιστορία μας συνεχίζεται στην όμορφη νύφη του Παγασητικού. Να μας έχει ο Θεός γερούς, πάντα ν’ ανταμώνουμε» σημειώνει ο Χαράλαμπος Σκυργιάννης.

Μνημόσυνο τέλεσε στην Παναγία Τρύπα ο κ. Νεκτάριος

Η αναμνηστική πλακέτα, που βρίσκεται σε μπροστινό τοίχο του σχολείου

Απαρτία των παλιών συμμαθητών στη σκάλα του σχολείου

Η τούρτα των 50 χρόνων από την αποφοίτηση – Παρών ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου