ΤΟΠΙΚΑ

Την ξυλοκοπούσε κάθε εβδομάδα!

την-ξυλοκοπούσε-κάθε-εβδομάδα-402100

Γέμισε από δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου και δυστυχώς στα ακροατήρια των δικαστηρίων αποδεικνύεται ότι πρόκειται για υποθέσεις, που απασχολούν ξανά και ξανά. Πότε επιτέλους πρέπει να σπάσει τη σιωπή της μία κακοποιημένη γυναίκα και να φύγει από το σπίτι;

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η κοινωνική λειτουργός του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Βόλου Θεοδώρα Πεσσιάνη αναφέρει: «Εμείς συμβουλεύουμε από το πρώτο περιστατικό». Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με φιλοξενούμενη της δομής. Ο σύζυγός της την ξυλοκοπούσε κάθε εβδομάδα. «Αν δεν έφευγα, σήμερα θα ήμουν κάπου αλλού, εκεί που κάνουμε τον σταυρό μας και ανάβουμε κερί», λέει.

Πρόκειται για 40χρονη, μητέρα τριών παιδιών. Περιγράφοντας την κατάσταση στο σπίτι, αναφέρει ότι τα παιδιά της, που είναι ανήλικα, ήξεραν ότι δήθεν η ίδια και ο σύζυγός της έπαιζαν παιχνίδι, box. Δεν μπορούσε να δικαιολογήσει διαφορετικά τους άγριους τσακωμούς και έλεγε ψέματα για να τα προφυλάσσει. Πέρασαν τέσσερα χρόνια. Κάθε φορά τη χτυπούσε και μετά της ζητούσε «συγγνώμη». Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να στέλνει μηνύματα μετάνοιας και μεταμέλειας. Ομως, πλέον εκείνη γνωρίζει.

Οταν έφυγε από το σπίτι, φοβόταν ότι θα έκανε πραγματικότητα τις απειλές του. Της έλεγε ότι θα σκοτώσει την οικογένειά της και τελευταία εκείνη για να υποφέρει πιο πολύ απ’ όλους. Σήμερα, φιλοξενούμενη στη δομή, δεν ανταλλάσει με τίποτα την ηρεμία και την ασφάλεια, που απέκτησε ξανά η ζωή της. Με εκείνη γαλήνεψαν και τα παιδιά. Οταν άκουγαν τον τόνο της φωνής του πατέρα τους να υψώνεται στο σπίτι, σημειώνει, έκλειναν τα αφτιά τους και έτρεχαν τρομαγμένα να κρυφτούν. Τόσο καιρό που φιλοξενούνται στη δομή, δεν τον ζητούν. Η ίδια φροντίζει να υπάρχει επικοινωνία. Στην πραγματικότητα όλοι ήξεραν τι συνέβαινε στο σπίτι.

Η 40χρονη γνώριζε χρόνια πριν τον γάμο τον σύζυγό της. Δεν έδινε δείγματα γραφής τότε. Τα προβλήματα άρχισαν με τη συμβίωση και, όπως λέει, είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσεις τι συμβαίνει και να το πάρεις απόφαση. «Μου πήρε τέσσερα χρόνια έγγαμου βίου. Δικαιολογούσα τις συμπεριφορές του στους γείτονες για να μη γινόμαστε ρεζίλι και στα παιδιά τα περιστατικά, λέγοντας ότι είναι τύπος παιχνιδιού. Πως παίζαμε box», αναφέρει.

Οταν τα παιδιά της έλεγαν να παίξουν και εκείνα μαζί τους το ίδιο παιχνίδι, τότε απαντούσε ότι είναι μόνο για μεγάλους. «Μετά με ρώταγαν, αν μπορούμε να λέμε τα ίδια λόγια και εγώ απαντούσα ότι εμείς δεν παίζουμε αυτό το παιχνίδι, αλλά με κούκλες, παζλ, ζωγραφική. Δεν ήθελα να καταλάβουν τίποτα, αν και καταλάβαιναν πολύ καλά», περιγράφει.

Η 40χρονη ανεχόταν τις καταστάσεις για να μεγαλώσουν τα παιδιά σε οικογένεια. «Τελικά κατάλαβα ότι ήταν μάταιο. Κάθε φορά ήταν χειρότερα. Οταν νευρίαζε, ξεσπούσε σε όλους. Την πρώτη φορά με εξύβρισε, στη συνέχεια μου έδωσε ξύλο, μετά με χτυπούσε ολοένα και πιο συχνά. Τηλεφώνησα στη γραμμή βοήθειας 15900. Μου είπαν ότι πρέπει να κινητοποιηθώ και τα βήματα που πρέπει να κάνω για να αρχίσω τις διαδικασίες», αναφέρει.

Ο σύζυγός της έβρισκε ασήμαντες αφορμές και προκαλούσε επεισόδια τη μία για το φαγητό, την άλλη επειδή βάφτηκε για να βγει έξω, την τρίτη επειδή απλώς είχε νεύρα και έπρεπε να ξεσπάσει σε όλους. Την ίδια στιγμή προσπαθούσε να την απομακρύνει από την οικογένειά της, τους συγγενείς, τους φίλους.

«Ημουν στο σπίτι αποκλεισμένη απ’ όλους. Εφόσον παντρεύτηκα, έπρεπε να μπω σε μία γυάλα. Οι δικοί μου δεν ήξεραν. Δεν τους μιλούσα. Οταν ενημερώθηκαν για τα περιστατικά, επειδή ετοιμαζόμουν να φύγω, έπεσαν από τα σύννεφα. Φρόντιζε να μου κάνει ψυχολογικό πόλεμο, να μην ανοίγω το στόμα μου, να μη λέω σε κανέναν τίποτα. Με απειλούσε», ανέφερε.

Δεν τήρησε ποτέ τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις του ότι θα αλλάξει συμπεριφορά. Ενώ ζητούσε «συγγνώμη», τα περιστατικά γίνονταν ολοένα και πιο βίαια και τακτικά στην αρχή κάθε μήνα και στη συνέχεια κάθε εβδομάδα. Ακόμη και σήμερα της ζητεί «συγγνώμη». Η 40χρονη τονίζει ότι αν δεν είχε απευθυνθεί σε κοινωνικό λειτουργό, αν δεν είχε μιλήσει με ψυχολόγο και δεν είχε πάρει οδηγίες, σήμερα μπορεί να ήταν σε άλλο μέρος. «Φτάσαμε σε ακραίες καταστάσεις, επειδή είχε προσωπικά απωθημένα», καταλήγει.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένης Γυναίκας του Δήμου Βόλου έχει φιλοξενήσει από την έναρξη της λειτουργίας του το 2013 μέχρι σήμερα 192 γυναίκες και παιδιά. Η κοινωνική λειτουργός της δομής Θεοδώρα Πεσσιάνη σημειώνει ότι οι γυναίκες έφθασαν εκεί τρομαγμένες. «Οι περισσότερες άλλαξαν πόλη φοβούμενες μην τις εντοπίσει ο σύζυγος και κάνει πράξη τις απειλές του. Δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σε βασικά πράγματα. Η ψυχική τους υγεία δεν ήταν καθόλου καλή και ήταν αδύνατο να ενεργοποιηθούν μόνες», σημειώνει.

Η κατάστασή τους δεν θα άλλαζε, αν δεν απευθύνονταν σε φίλους, στην οικογένεια, πάνω απ’ όλα σε ειδικούς για να τις ενδυναμώσουν και να μπορέσουν να απομακρυνθούν από το νοσηρό περιβάλλον, είτε αυτό αφορούσε σε ψυχολογική και οικονομική βία, είτε σωματική και σεξουαλική.

«Εμεις συμβουλεύουμε τις γυναίκες να φεύγουν από το σπίτι από το πρώτο περιστατικό κακοποίησης ακόμη. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι», επισημαίνει.

Καταφύγιο ο Ξενώνας

Στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Βόλου φιλοξενούνται περιστατικά μετά από παραπομπή από τα συμβουλευτικά κέντρα και τη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

Εκεί τους παρέχεται νομική, συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη. Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 27 συμβουλευτικά κέντρα. Στη Λάρισα το τηλέφωνο είναι 2410535840. Επίσης, μπορούν να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της δομής, xfkg.dvolou.gmail.com, ενώ παραπομπές γίνονται και μέσω του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου.

Η δομή είναι στελεχωμένη με επαρκές προσωπικό, επιστημονικό, διοικητικό και φύλαξης. Εχει φύλακα, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, διοικητικό προσωπικό και γενικών καθηκόντων.

Σήμερα φιλοξενεί 5 γυναίκες, όμως ο αριθμός τους μεταβάλλεται συνεχώς. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε 15 γυναίκες θύματα βίας, ενώ την ερχόμενη μπορεί να έχει περισσότερες. Εχει δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 20 ατόμων.

Παρέχει διαμονή μέχρι τρεις μήνες, ενώ υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον. Δεν υπάρχει κριτήριο, που πρέπει να πληρούν οι γυναίκες, πέραν του να είναι θύματα κακοποίησης.

Η δομή φροντίζει για τη διατροφή και το σπουδαιότερο την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, εργασιακή συμβουλευτική, ψυχαγωγία με ομάδες χειροτεχνίας σωματικής και ψυχικής ευεξίας. Επίσης, λειτουργεί ομάδες εκμάθησης ελληνικών για κακοποιημένες γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες που δεν μιλούν ελληνικά. Οι συνεδρίες διοργανώνονται με τη βοήθεια διερμηνέων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου