ΤΟΠΙΚΑ

Βασίλης Κοντορίζος: Ετοιμο master plan για τελεφερίκ από το 2008

βασίλης-κοντορίζος-ετοιμο-master-plan-για-τελε-1247

Φέρνει στο προσκήνιο με επιστολή του ο τέως δήμαρχος Πορταριάς Βασίλης Κοντορίζος – Ενώνει την Αλλη Μεριά με την Πορταριά

Την κατάρτιση έτοιμου master plan από το 2008 για τη δημιουργία θεματικού πάρκου, από το οποίο θα διέρχεται τελεφερίκ, που θα ενώνει την Αλλη Μεριά με την Πορταριά στη θέση Αγία Τριάδα, θυμίζει με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, τους βουλευτές Μαγνησίας, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον δήμαρχο Βόλου ο τέως δήμαρχος Πορταριάς Βασίλης Κοντορίζος.

Οπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Κοντορίζος ο πρώην Δήμος Πορταριάς, το 2008, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θησέας» του Υπουργείο Εσωτερικών ενέταξε τη μελέτη του έργου που αφορά στη δημιουργία ενός ευρύτατου θεματικού πάρκου με αφετηρία οικόπεδο στην Αλλη Μεριά στα όρια του περιφερειακού δρόμου που ανήκει στην ιδιοκτησία πλέον του Δήμου Βόλου και τερματικό σταθμό την Πορταριά στη θέση Αγία Τριάδα.

«Κυρίαρχο στοιχείο της δράσης» σύμφωνα με τον κ. Κοντορίζο «είναι το τελεφερίκ που διανύει μια απόσταση 4 χιλιομέτρων (3.911μέτρα ) και διέρχεται από όμορφα τοπία της περιοχής όχι πάνω από κατοικίες και οικισμούς και οι πυλώνες στήριξης τοποθετούνται σε δημόσιες εκτάσεις ώστε να μην απαιτούνται χρονοβόρες απαλλοτριώσεις. Το τελεφερίκ πλαισιώνεται από μεγαλύτερης και μικρότερης εμβέλειας θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν τα μυθολογικά στοιχεία της περιοχής μας υποστηριζόμενα από virtualreality τεχνολογίες και χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της καινοτομίας».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η χάραξη της συγκεκριμένης διαδρομής επιλέχθηκε γιατί συγκεντρώνει πλεονεκτήματα και συγκεκριμένα:

-Ιδιόκτητα οικόπεδα τόσο στην αφετηρία, όσο και στον τερματισμό, εύκολα προσβάσιμα.

-Η διέλευση από ακατοίκητες περιοχές που αντικρούουν οποιοδήποτε αίσθημα φόβου από τυχόν ατύχημα.

-Οι θέσεις τοποθέτησης των πυλώνων ανήκουν στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση.

-Η θέση τερματισμού βρίσκεται σε σημείο 1,5 χιλιομέτρου από τα όρια του οικισμού της Πορταριάς πάνω στον οδικό άξονα Πορταριάς – Χανίων ώστε να είναι εύκολη οποιαδήποτε επέκταση προς τα Χάνια.

-Αναπτύσσονται παράλληλες δραστηριότητες σε αναξιοποίητες εκτάσεις του νυν Δήμου Βόλου που προσφέρουν υπηρεσίες ψυχαγωγίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα project μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός που μπορεί να διαφοροποιήσει τον τουρισμό ολόκληρης της περιοχής.

-Το έργο έχει τη δυνατότητα να κατατμηθεί και να αναπτυχθεί σταδιακά σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες.

-Το κόστος του έργου είναι ρεαλιστικό και μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα.

-Εχει συνταχθεί το Master Plan ενώ έχουν εξασφαλισθεί και κάποιες βεβαιώσεις από σχετικές Υπηρεσίες που διευκολύνουν την αδειοδοτική διαδικασία.

-Είναι ενεργειακά αυτόνομο σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό ενισχύει τη βιωσιμότητά του.

«Υπακούει αρκετά στη τρέχουσα λογική της οικονομικής αναδιάταξης και αναζωογόνησης της χώρας μετά από τη βαθιά κρίση που πέρασε και εξακολουθεί να περνά και χρειάζεται έξυπνες καινοτόμες και πράσινες επενδύσεις που θα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον μας.

Το Master Plan που έχει συνταχθεί προβλέπει δράσεις, έργα και χρήσεις που θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν , να επεκταθούν ή να προστεθούν νέες. Υπάρχει η ευελιξία αρκεί να εκφραστεί και το αντίστοιχο ενδιαφέρον από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης στην οποία ανήκει το έργο», υπογραμμίζει ο κ. Κοντορίζος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου