ΤΟΠΙΚΑ

Πάνω από 2.000 παιδιά θύματα βίας

πάνω-από-2-000-παιδιά-θύματα-βίας-628788

Το 90% των καταγγελιών για κακοποίηση αφορά στο οικογενειακό περιβάλλον – Το 50% αφορά σε περιστατικά παραμέλησης

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που σχετίζονται με τις μορφές και τα ποσοστά κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με τα οποία τα ανήλικα θύματα υπερβαίνουν τις 2.000 περιπτώσεις ετησίως, με το 90% των καταγγελιών για λεκτική ή σωματική κακοποίηση να σχετίζεται με το οικογενειακό περιβάλλον. Μεγάλο είναι επίσης το ποσοστό των καταγγελιών που αφορούν στην παραμέληση, καθώς αγγίζει το 50%.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Ζητήματα ανήλικης θυματοποίησης και προεκτάσεις στην ποινική διαδικασία: Προσέγγιση, αξιολόγηση αναγκών, διαχείριση περιπτώσεων», που πραγματοποιήθηκε χθες στο «Domotel Xenia» Βόλου με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου και στόχο την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τις δυσάρεστες επιπτώσεις ενός κοινωνικού προβλήματος που οξύνεται.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε στον Βόλο από το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης SEERC, στο πλαίσιο του έργου E-PROTECT (Enhancing PROtection of Children – vicTims of crime).

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Φαίη Βερβερίδου υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Sheffield υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή περιστατικών στην Ελλάδα και κατά συνέπεια τα στατιστικά και αριθμητικά στοιχεία που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος προέρχονται κατά βάση από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Παράλληλα με τη γραμμή καταγγελιών του «Χαμόγελου του Παιδιού» «υπάρχει η γραμμή του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης του ΕΚΑ και καταγγελίες που γίνονται απευθείας στην Αστυνομία», είπε.

Αναλύοντας τις παραμέτρους του προβλήματος που καθιστά χιλιάδες παιδιά θύματα βίας είτε λεκτικής, είτε σωματικής, η κ. Βερβερίδου σημείωσε ότι τα ποσοστά είναι ανησυχητικά, γιατί πάνω από το 40% αφορούν σε παιδιά σε βρεφική ηλικία, είτε περιπτώσεις παιδιών στις οποίες δεν καλύπτονται φυσικές και στοιχειώδεις ανάγκες, όπως σωστή διατροφή, ύπνος, διάβασμα, σχολείο.

Η βασική εισηγήτρια της χθεσινής ενημερωτικής ημερίδας κατέστησε σαφές ότι «η βάση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η πρόληψη. Στην Ελλάδα εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε γονέα να ενημερωθεί και να ενημερώσει με απλό και κατανοητό τρόπο για το τι θα πρέπει να προσέχει το ίδιο το παιδί» είπε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι: «Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε την προστασία των δικαιωμάτων των ανήλικων θυμάτων και αυτό γίνεται ισχυροποιώντας το δίκτυο προστασίας και φέρνοντας κοντά και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την παιδική προστασία, αλλά και τους γονείς» τόνισε.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι «το ανήλικο θύμα, είτε ως παθητικό υποκείμενο παραβατικής συμπεριφοράς ενηλίκων, αλλά και ανηλίκων δραστών, είτε ως διάδικος στη σχετική ποινική διαδικασία, αποτελεί αυτοτελή και όλως ιδιαίτερη περίπτωση θύματος από νομική, ψυχολογική και κοινωνιολογική άποψη. Η πολλαπλή και πολυεπίπεδη ευαλοτότητα του ανήλικου θύματος προσδιορίζει, αλλά και αιτιολογεί την ιδιαιτερότητα και στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών εκ μέρους των πολιτειακών και όχι μόνο οργάνων».

Το σεμινάριο απευθυνόταν πρωτίστως σε νομικούς, δικαστικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, παιδιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, στις αστυνομικές αρχές και γενικότερα σε όλους τους επαγγελματίες του τομέα της παιδικής προστασίας, καθώς και στο ευρύ κοινό που εκδήλωσε ενδιαφέρον για το ζήτημα της ανήλικης θυματοποίησης και την αντιμετώπισή της στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου