ΤΟΠΙΚΑ

Αυτοψία επιθεωρητών στα λατομεία του Πηλίου

αυτοψία-επιθεωρητών-στα-λατομεία-του-176639

Μποναμάς… από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για τους λατόμους του Νοτίου Πηλίου. Δέκα ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος της Γενικής Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, προχώρησε σε αυτοψία στα τρία λατομεία, Νεοχωρίου, Συκής και Καλαμακίου, και σύμφωνα με πληροφορίες στα δύο τελευταία διαπίστωσε περιβαλλοντικές παραβάσεις και αναμένεται να επιβληθούν πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο και μέλος του σωματείου λατόμων Νεοχωρίου, Γιάννη Ευαγγελάκη, και πέρυσι κλιμάκιο (από τη Διεύθυνση Μεταλλείων αυτή τη φορά) είχε προχωρήσει σε ελέγχους για τον κώδικα μεταλλευτικών εργασιών και είχε προχωρήσει στην επιβολή προστίμων.

Αυτή τη φορά ο έλεγχος αφορούσε στην τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις στα λατομεία της Συκής και του Καλαμακίου, που φέρονται να δραστηριοποιούνται εκτός ορίων λατομικής περιοχής.

Ο κ. Ευαγγελάκης εξέφρασε φόβους ότι θα επιβληθούν και νέα πρόστιμα που θα μετακυλήσουν στους λατόμους, που ακόμη είναι εκτός μεροκάματου.

Η τελευταία πληροφόρηση που είχαν ήταν ότι επιστρέφουν στα λατομεία και στις δουλειές τους αρχές της ερχόμενης άνοιξης, μετά από δύο χρόνια ανεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής των συμφωνητικών μίσθωσης με τους τρεις συνεταιρισμούς λατόμων, υπάρχουν ήδη οι εγκριτικές των αποφάσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και παράλληλα προχωρά η πορεία των αδειοδοτήσεων από πλευράς υπουργείου των λατομείων.

Το Καλαμάκι φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο που θα ανοίξει. Στα λατομεία Νεοχωρίου υπολείπεται η έγκριση της τελευταίας μελέτης, η οποία έχει κατατεθεί από τον δήμο. Στη Συκή τα λατομεία θα λειτουργήσουν με παράταση των περιβαλλοντικών όρων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να βγουν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι, που θα αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα με την οριοθέτηση του ρέματος.

Ωστόσο, η επιστροφή των λατόμων στα λατομεία θα είναι σαν να αρχίζουν από την αρχή, καθώς το διάστημα που τα λατομεία έμειναν κλειστά, οι ίδιοι δεν έχασαν μόνο το μεροκάματο αλλά και την πελατεία τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου