ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχεί η Ευρώπη, αμφιβάλλει η Μόσχα

ανησυχεί-η-ευρώπη-αμφιβάλλει-η-μόσχα-851206

«Έντονη ανησυχία» εκφράζει η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την ανακοίνωση του Ιράν ότι διαθέτει πλεόν τα μέσα να ξεκινήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε βιομηχανική κλίμακα και κάλεσε την Τεχεράνη να συμμορφωθεί έναντι των απαιτήσεων της διεθνούς κοινότητας.
«Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει την ανακοίνωση του Ιράν ότι επιθυμεί τον εμπλουτισμό ουρανίου σε βιομηχανική κλίμακα με έντονη ανησυχία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χθες και προστίθεται:
«Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλαμβάνει την επείγουσα έκκληση προς το Ιράν να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας, ώστε να καταστεί εφικτή η επιστροφή στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
Τη λύπη του για την ανακοίνωση του Ιράν εξέφρασε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, κρίνοντας ότι συνιστά μία κακή ένδειξη, και κάλεσε εκ νέου το Ιράν να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

Η Μόσχα
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εμφανίστηκε με σκεπτικισμό, αλλά και αμφιβολίες για τη δυνατότητα του Ιράν να παράγει μεγάλες ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου.
Δήλωσε ότι οι νέες συσκευές φυγοκέντρησης του Ιράν δεν λειτουργούν ακόμα πλήρως και είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες «να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε και σε επαφή με εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Καμίνιν, δήλωσε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με κάθε σοβαρότητα την ανακοίνωση του Ιράν ότι έχει αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε βιομηχανική κλίμακα. Ωστόσο, σύμφωνα με το εκπρόσωπο, η Ρωσία δεν διαθέτει στοιχεία που να πιστοποιούν ότι η Τεχεράνη έχει σημειώσει τεχνολογική πρόοδο στο βαθμό που θα της επιτρέψει κάτι τέτοιο.
Εξάλλου, ο διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά Αλί Λαριτζανί, φέρεται από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης να δήλωσε πως η Τεχεράνη διαθέτει ήδη 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Πρόκειται για μια δραματική επέκταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία διέθετε μόλις 328 μηχανές φυγοκέντρισης εν λειτουργία.
Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν αληθεύει η πληροφορία αυτή το Ιράν θα είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα μέσα σε ένα χρόνο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου