ΤΟΠΙΚΑ

Δίωξη για πλαστά πτυχία

δίωξη-για-πλαστά-πτυχία-497956

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος ιδιοκτήτριας φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στο Βόλο. Η υπόθεση, την οποία ο «Τ» είχε ξεδιπλώσει με εκτενή δημοσιεύματα, είχε προκαλέσει σάλο στους εκπαιδευτικούς κύκλους.

Περσινοί μαθητές του φροντιστηρίου είχαν βρεθεί με πτυχία αγγλικής γλώσσας που έφεραν κωδικούς της δεκαετίας του 1970! Η πλαστότητά τους χρειάστηκε αγώνα δρόμου από τέσσερις γονείς μαθητών του φροντιστηρίου για να αποδειχθεί.
Τη δικαστική έρευνα, το καλοκαίρι του 2009, άνοιξαν τρεις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Βόλου για την υπόθεση. Η προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε και φάκελος παραπέμπεται στον Ανακριτή για κύρια ανάκριση.
Σε βάρος της ιδιοκτήτριας του φροντιστηρίου ασκήθηκε δίωξη για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια και απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια.
Μπροστάρης σε ένα μεγάλο δρόμο αναζητήσεων στοιχείων μπήκε γονέας μαθητή του φροντιστηρίου, όταν υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά.
Η αρχή έγινε, όταν μαθήτρια περίμενε υπομονετικά επί μήνες μετά τις εξετάσεις για να παραλάβει πτυχίο του Cambridge, παρά το ότι είχε ενημερωθεί από το φροντιστήριο ότι ήταν στους επιτυχόντες.
Ζητώντας την αιτία της καθυστέρησης να παραλάβει το πτυχίο, οι γονείς της έπαιρναν την απάντηση από το φροντιστήριο ότι φταίει η… αμέλεια των Αμερικανών.
Όταν το πτυχίο επιτέλους έφτασε και περιχαρής η μαθήτρια το έδειξε στον πατέρα της, εκείνος κοίταξε το χαρτί με περιέργεια.
Ακολούθησε μια ολόκληρη διαδικασία με επιστολές στους υπευθύνους του Cambridge σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για να πάρει την απάντηση επίσημα και από τις δύο πλευρές ότι επρόκειτο για πτυχίο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά ότι είναι πλαστό και ότι ο κωδικός που φέρει δεν σχετίζεται με τα στοιχεία της κόρης του, αλλά με στοιχεία επιτυχόντα το 1970.
Όλα τα στοιχεία προσκομίστηκαν στις δικαστικές αρχές.
Η μαθήτρια δεν ήταν η μοναδική που μετά από κόπους, διάβασμα και προσδοκίες τεσσάρων ετών αλλά και καταβολή υψηλών διδάκτρων βρέθηκε «μετέωρη» ως προς τα πτυχία Αγγλικής Γλώσσας των Κολεγίων Cambridge και Michigan. Και άλλοι μαθητές του ίδιου φροντιστηρίου βρέθηκαν με πλαστογραφημένα πτυχία.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονη κινητικότητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στις έδρες δηλαδή των παραρτημάτων Αμερικανικών και Βρετανικών Κολεγίων.
Τότε, με την αποκάλυψη της υπόθεσης, τη δική της άποψη είχε παρουσιάσει στον «Τ» η ιδιοκτήτρια του φροντιστηρίου.
Και η ίδια βεβαίωνε ότι τα πτυχία που βρέθηκαν υπό δικαστική έρευνα είναι πλαστά, αλλά δεν μπορούσε να απαντήσει από ποιον και γιατί.
Η εκπαιδευτικός είχε μιλήσει για άδικη σε βάρος της επίθεση για γεγονότα στα οποία δεν έχει καμία εμπλοκή και είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι χορήγησε τα πλαστά πτυχία στους μαθητές της.
«Αν ήταν να πλαστογραφήσω ένα πτυχίο, θα το έκανα με έναν τρόπο, ώστε να δείχνει αληθινό. Ο τρόπος που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε είναι γελοίος και δείχνει ότι πρόκειται για πρόσωπο που δεν γνωρίζει τα πρωτότυπα», είχε δηλώσει τότε.
Μέσω του νομικού συμβούλου της η ιδιοκτήτρια του φροντιστηρίου είχε ζητήσει πραγματογνωμοσύνη για την πλαστότητα, αλλά και για τον τρόπο παραποίησής τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου