ΤΟΠΙΚΑ

Καρδιογραφήματα με … σήματα Μορς

καρδιογραφήματα-με-σήματα-μορς-442453

Σαν άλλα σήματα Μορς στέλνονται τα καρδιογραφήματα που υλοποιούνται στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου σε ιδιωτική εταιρία για δεύτερη γνωμάτευση. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος υλοποιείται εδώ και 20 χρόνια σε περιφερειακά ιατρεία της χώρας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα γρήγορης διάγνωσης των προβλημάτων αλλά και τόνωση της ιατρικής.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου κ. Γιώργο Αθανασίου, όταν λαμβάνεται ένα καρδιογράφημα και δεν είναι φυσιολογικό, στέλνεται αμέσως με μορφή ηχητικού μηνύματος σε ιδιωτική εταιρία που συνεργάζεται το ιατρείο.
Το ηχητικό αυτό μήνυμα που μοιάζει με τα σήματα μορς αποκωδικοποιείται στην εταιρία και το καρδιογράφημα ελέγχεται μέσα σε λίγα λεπτά από καρδιολόγο, ο οποίος στέλνει απάντηση επισημαίνοντας εάν το καρδιογράφημα είναι φυσιολογικό ή εάν κρύβεται κάτι πίσω από κάποια αρρυθμία.
«Αυτή η δυνατότητα υπάρχει στα περιφερειακά ιατρεία εδώ και 20 χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Αλοννήσου κάθε χρόνο κάνει μία σύμβαση με μια εταιρία, πληρώνοντας 1.500 ευρώ το χρόνο κι έτσι μπορούμε να είμαστε καλυμμένοι τόσο εμείς, όσο και οι ασθενείς. Το πιο βασικό όλων είναι πως μπορούμε να προλάβουμε ένα περιστατικό, καθώς σε πέντε λεπτά έχουμε άμεση απάντηση από καρδιολόγο», υποστήριξε ο κ. Αθανασίου.
Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τις ακτινογραφίες, οι οποίες θα στέλνονταν στο Σισμανόγλειο χρησιμοποιώντας το σύστημα της τηλεϊατρικής, παρόλα αυτά αυτή την περίοδο δεν είναι εφικτό.
Μια από τις κύριες αιτίες που δεν μπορεί να υλοποιηθεί η εν λόγω ηλεκτρονική επικοινωνία είναι η έλλειψη χειριστού ακτινολόγου στο ιατρείο.
«Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την έλλειψη χειριστού ακτινολόγου στο ιατρείο μας. Πολλές φορές μια πνευμονία μπορεί να κρύβει καρκίνο ή σε πιο απλά περιστατικά όπως τα κατάγματα που είναι και πιο συχνά είναι επιβεβλημένη μια ακτινογραφία, η οποία δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το κοινό», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου.
Πάντως το αίτημα για συνεργασία του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου με το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στην Αθήνα έχει μεταβιβαστεί και ο Προϊστάμενος της Τηλεϊατρικής έχει δώσει προφορική έγκριση. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή παραμένει ακόμη παγωμένη.
Στο μεταξύ το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου αντιμετωπίζει ελλείψεις και σε προσωπικό. Αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο μια νοσηλεύτρια, δύο αγροτικοί ιατροί και ο Διευθυντής, ενώ δεν υπάρχει παρασκευαστής βιοχημικού-αιματολογικού εργαστηρίου, προκειμένου να κάνει αναλύσεις αίματος.
Παράλληλα στο ιατρείο εργάζεται μόνο ένας οδηγός ασθενοφόρου και πολλές είναι οι φορές που οι μεταφορές ασθενών γίνονται με αγροτικά οχήματα.
Ο κ. Αθανασίου τέλος έχει μεταβιβάσει πληθώρα εγγράφων στους ανώτερους φορείς για την ενίσχυση του ιατρείου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εξοπλιστεί με προσωπικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου