ΤΟΠΙΚΑ

Συνταξιούχος κατασκεύασε μακέτα – γίγαντα

συνταξιούχος-κατασκεύασε-μακέτα-γί-436212

Η καρδιά της Ευρώπης πάλλεται στην εντυπωσιακή κατασκευή που δημιούργησαν με μεράκι επιδέξια χέρια, αποτυπώνοντας πιστά τα χρώματα, το ύφος και τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Η εντυπωσιακών διαστάσεων μακέτα διαστάσεων 2,70×6 μέτρων, που δημιούργησε ο συμπολίτης Χρήστος Διακουμής, αποτυπώνει σε 17,5 περίπου τετραγωνικά, εικόνες από την Βαυαρία, την Αυστρία, την νότια Γερμανία, παράλληλα με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και φολκλορικό χρώμα που χαρακτηρίζει την κάθε περιοχή. Περισσότερες από δύο δεκαετίες δουλειάς, πολυάριθμα κτήρια και ανθρώπινες φιγούρες, 900 λαμπάκια, 500 περίπου δέντρα, οχήματα, διάφορα υλικά και πολλή υπομονή συνέθεσαν την εντυπωσιακή κατασκευή του κ. Διακουμή, ο οποίος την εμπλουτίζει διαρκώς. «Ξεκίνησα να δημιουργώ την συγκεκριμένη κατασκευή το 1975, την εποχή που ήταν σε μικρή ηλικία τα παιδιά μου και ομολογώ ότι ένιωσα μεγάλη χαρά, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας» ομολογεί ο συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος.
Η πολιτεία που δημιούργησε με πολύ μεράκι ο κ. Διακουμής, οδηγεί νοερά τον θεατή-επισκέπτη στην Φρανκφούρτη, τη Σκανδιναβία, τη νότια Γερμανία, τη Βαυαρία, αποδίδει με εκπληκτική φυσικότητα φολκλορική γιορτή στην Αυστρία, στιγμές από το περίφημο Οκτόμπερφεστ που προσελκύει χιλιάδες κόσμου, καθώς και δεκάδες διαφορετικά στιγμιότυπα όπου πρωταγωνιστούν μικροσκοπικές ανθρώπινες φιγούρες, σε ώρα ανάπαυλας, αναψυχής ή εργασίας. Η κατασκευή περιβάλλεται περιμετρικά από σιδηροδρομική γραμμή μήκους 40 μέτρων, πάνω στην οποία κινείται τρένο, με το ανάλογο ηχητικό εφέ. Το εκπληκτικό σύνολο πλαισιώνεται από τοίχους, βράχους, δέντρα, κατασκευασμένα από τσαμπιά σταφυλιών, ηλεκτροφόρα σύρματα κατασκευασμένα από χρυσή κλωστή και στύλους από ξύλινα καλαμάκια και πολλή φαντασία. Τα κτήρια, τα σπίτια, τα οχήματα, οι εκκλησίες, οι πύργοι, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα σαλέ, οι γραμμές του τραίνου, το τρένο και οι φιγούρες είναι όλα πλαστικά, ενώ τα υπόλοιπα μέρη της κατασκευής φέρουν την ευρηματική σφραγίδα του κ. Διακουμή, ο οποίος εξηγεί ότι «οι τοίχοι και οι βράχοι είναι κατασκευασμένοι από πηλό καθώς και μια ειδική ουσία που χρησιμοποιούν οι οδοντοτεχνίτες, ενώ τα βρύα και οι λειχήνες που φύονται στους τείχους είναι επίσης δικής μου επινόησης, όπως επίσης τα δέντρα και τα φυτά που υπάρχουν στην κατασκευή».
Οι εικόνες που αποκόμισε ο δημιουργός από την επίσκεψή του σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αποδίδονται εκ του φυσικού, σε μικρή κλίμακα, προκειμένου να αποδοθεί πιστά το θέμα που επελέγη. Κάθε νέο στοιχείο που προστίθεται, ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα της κάθε περιοχής και γι’ αυτό τον λόγο η κατασκευή υποστηρίζεται μηχανικά, προκειμένου να ανάβουν τα λαμπάκια, να κινείται το τρένο σφυρίζοντας, το λούνα παρκ να αναδίδει ζωντάνια και η φολκλορική γιορτή, να συνοδεύεται από την ανάλογη μουσική. Η πολιτεία που με πολύ επιδεξιότητα, ατέλειωτες ώρες δουλειάς και πολλή υπομονή δημιούργησε ο κ. Διακουμής στο ησυχαστήριό του, χτίζοντας, βάφοντας, πελεκώντας τα μικροσκοπικά και πολύπλοκα επιμέρους στοιχεία, προσφέρει «ηρεμία και ανάταση ψυχής». Όπως ομολογεί μάλιστα ο ίδιος «συνεχίζω να προσθέτω διαρκώς νέα στοιχεία και να εμπλουτίζω την κατασκευή μου, η οποία με ξεκουράζει, με βοηθάει να ταξιδεύω νοερά σε κάθε πόλη». Παράλληλα δεν σταματά να πειραματίζεται διαρκώς, με διάφορες κατασκευές που φέρουν την σφραγίδα της ευαισθησίας και του ταλέντου του. Το «ησυχαστήριό του» όπως αποκαλεί τον χώρο όπου δημιουργεί τις κατασκευές του, «φιλοξενεί» κάθε νέα ιδέα, κάθε προσπάθεια αλλά και κάθε δημιουργική σκέψη. «Είμαι αρκετά ικανοποιημένος διότι κατόρθωσα να αποτυπώσω
δείγμα της πόλης την οποία έχει δει εκ του φυσικού και παρότι το αρχικό κίνητρο για να ασχοληθώ με τις κατασκευές ήταν τα παιδιά μου, εντούτοις, καταλήγει ο κ. Διακουμής, είναι μια διαδικασία την οποία αγάπησα και την συνεχίζω, διότι είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου