ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Λούλης: Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις με λαϊκισμούς

κ-λούλης-δεν-γίνονται-μεταρρυθμίσεις-706554

Μεταρρυθμίσεις, αυτογνωσία και γνώση της ιστορίας είναι τα βασικά εφόδια για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να ξεπεράσουμε την περίοδο της παρατεταμένης ύφεσης, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Λούλης, με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση της 5ης έκδοσης του βιβλίου του, το οποίο προλόγισε ο δημοσιογράφος και εκδότης, Σωτήρης Πολύζος.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα – Σελίδες ακμής και παρακμής της νεοελληνικής ιστορίας» που παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Παρκ» ο διακεκριμένος επιχειρηματίας και συγγραφέας μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αναπτύσσοντας τις θέσεις και τους προβληματισμούς του, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι τομές δεν γίνονται με ημίμετρα και λαϊκισμούς.

Ο ίδιος παρομοίασε την Ελλάδα με καράβι που πλέει σε τρικυμισμένη θάλασσα, και ενώ λογικά η προοπτική είναι το ναυάγιο, τελικά απρόοπτα γεγονότα στρέφουν τη ρότα του καραβιού μακριά απ’ τα βράχια. Ερωτηθείς σχετικά με το χρέος και την εξέλιξη των πολιτικών γεγονότων, επεσήμανε ότι «δεν είμαι ειδικός να κάνω προβλέψεις, αλλά το χρέος το οποίο μας προβληματίζει όλους, από τη μια πλευρά είναι δυσάρεστο, αλλά από την άλλη πλευρά ίσως αποτελεί και μια ασπίδα για να μη συμβούν στη χώρα μας ακραία φαινόμενα. Αν δεν υπήρχε το χρέος, τόνισε, δεν ξέρω σε τι ατραπούς ή περιπέτειες θα μπαίναμε».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδος, το οποίο είναι αποτρεπτικό για επενδύσεις, ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη γενικότερη τάση που επικρατεί, σύμφωνα με την οποία αποποιούμαστε των ευθυνών μας, επιρρίπτοντας ευθύνες στους ξένους. «Αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, αλλά μας αρέσει να ρίχνουμε τα βάρη στους άλλους» σχολίασε ο κ. Λούλης.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για το μέλλον της Ελλάδος, το οποίο χαρακτήρισε «νεφελώδες», για να προσθέσει ότι πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές για να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, για την οποία τόσος λόγος γίνεται.

Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «η ιστορία μας διδάσκει ότι πρέπει να την γνωρίζουμε. Δεν γνωρίζουμε την ιστορία στην Ελλάδα, κατέληξε, και αυτό είναι το λάθος μας».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου