ΤΟΠΙΚΑ

Οι μαθητές του 30ου δημοτικού προάγουν τη φιλαναγνωσία

οι-μαθητές-του-30ου-δημοτικού-προάγουν-τ-813411

Με την παιδική λογοτεχνία τα παιδιά αντιλαμβάνονται την αντικειμενική πραγματικότητα με την αισθητική αξία που της προσδίδεται μέσα από αυτή τη μορφή τέχνης. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε τους εκπαιδευτικούς του 30ού δημοτικού σχολείου Βόλου, σε συνεργασία με αυτούς του συστεγαζόμενου 16ου δημοτικού σχολείου, να εντάξουν την παιδική λογοτεχνία στις παιδαγωγικές δραστηριότητες, ολόκληρο το σχολικό έτος και με συστηματικό τρόπο να εργαστούν στην πρόκληση συγκίνησης που είναι το πρωταρχικό γνώρισμα της λειτουργίας της τέχνης του λόγου, καθώς αποτελεί την απόρροια της αισθητικής της αξίας.

Με επισκέψεις σε βιβλιοθήκες και χώρους πολιτισμού, βιωματικές παρουσιάσεις και λογοτεχνικές συναντήσεις αλλά και αξιοποίηση των πολλών δρώμενων στην περιοχή μας οι μαθητές των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να βιώσουν ποικίλα συναισθήματα, αλλά και να γνωρίσουν παράλληλα το έργο δημιουργών από τη Μαγνησία.

Η εξόρμηση ολοκληρώθηκε με τη στάση στο 3ο δημοτικό σχολείο Αισωνίας – Σέσκλου, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές πρόσφεραν θερμή φιλοξενία. Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, Γεράσιμος Τσιμπλούλης με βιωματικό τρόπο παρουσίασε το βιβλίο του «Η Αλφαβήτα στη Γραμματούπολη» στους μαθητές, στον προσεγμένο κι ατμοσφαιρικό χώρο στο Σέσκλο.

Μέσα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα δόθηκαν κίνητρα στα παιδιά προκειμένου να υιοθετήσουν δράσεις που προάγουν τη φιλαναγνωσία και στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Θα ήταν σημαντικό να αναφερθεί, ότι πέρα από την παρουσίαση της σημαντικής τοπικής λογοτεχνικής παραγωγής, που θα συνεχιστεί, βοήθησαν σημαντικές δραστηριότητες, όπως το «1ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (Μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά), όσο και της «Διασχολικής Εκθεσης Τέχνης», με έργα μαθητών και θέμα: «Η φαντασία στον κόσμο των εφήβων», που υλοποιήθηκε από την Ενωση Γονέων, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, φορείς και επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου