ΤΟΠΙΚΑ

Πάγκοι – καθρέφτης των νοικοκυριών στο Βόλο

πάγκοι-καθρέφτης-των-νοικοκυριών-στ-784838

Βουτιά στους τζίρους των λαϊκών αγορών καταγράφει ο όγδοος χρόνος της οικονομικής κρίσης σε σχέση με αλλοτινές εποχές. Οι εισπράξεις καταγράφουν μείωση 70%. Οφειλές συσσωρεύονται σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Μικροπωλητές και έμποροι προβληματίζονται για το μέλλον. Οι καταναλωτές φαίνεται ότι δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο. Ρίχνουν τιμές, βάζουν περισσότερα πράγματα, όμως και πάλι δεν βγαίνουν. Οι καταναλωτές μετρούν τα λεπτά. Αγοράζουν όσπρια ίσα για μία βράση.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η κάθετη πτώση του τζίρου φτάνει τα τελευταία ένα – δύο χρόνια και ξεπερνά το 70%. Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικροπωλητών Ειδών Ένδυσης Υπόδησης και Οικιακής Χρήσης «Γόρδιος Δεσμός» Ανδρέας Αϊβαζόγλου λέει ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

«Κάποτε είχαμε περιοδική κρίση. Υπήρχε ανάκαμψη. Τα προβλήματα ξεκίνησαν με την κυκλοφορία του ευρώ. Όμως, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν διογκωθεί. Η ένταξη στα μνημόνια φαίνεται ότι αποτελεί χαριστική βολή» εξηγεί.

Οι επαγγελματίες βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται και τις οφειλές να αυξάνονται. «Εάν συνεχίσουμε έτσι με αυτές τις πολιτικές που ακολουθούνται τότε οδηγούμαστε σε μορφή τεχνητής υπερχρέωσης.

Μας ανοίγουν την πόρτα για να φύγουμε μόνοι μας από τη δουλειά μας. Διαφορετικά κινδυνεύουμε με αυτόφωρα, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς. Η αυξανόμενη παρανομία δεν ελέγχεται. Ενώ μικραίνει η πίτα, οι διεκδικητές της αυξάνονται. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεγαλώνει περαιτέρω» συμπλήρωσε.

Η κίνηση στις λαϊκές είναι περίεργη. Ο πρόεδρος των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αποστόλης Τσακανίκας λέει ότι «όταν ο κόσμος πληρώνεται, τότε βλέπουμε κίνηση, μετά μειώνεται. Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα δεν είδαμε διαφορά».

ΕΝΦΙΑ, μείωση επικουρικών συντάξεων, επηρεάζουν την κατανάλωση. Ο κ. Τσακανίκας προσθέτει ότι «η πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι είναι ύψους 20%. Σε σχέση με την προ κρίσης εποχή 70%. Στον κλάδο υπάρχουν πλέον συσσωρευμένες οφειλές. Δυστυχώς, με το καινούργιο νομοσχέδιο τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο. Δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμη θα μπορέσουμε να μείνουμε έτσι» καταλήγει.

Τι λένε μικροπωλητές – παραγωγοί

«Ο κόσμος δυσκολεύεται. Εχει πρόβλημα. Τελείωσε. Δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτά είναι για το κράτος, όχι για εμάς». Ο κ. Κώστας Σαϊτης λέει ότι όλοι οι επαγγελματίες χρωστάνε. «Το καλοκαίρι πήγε χειρότερα από πέρυσι. Κίνηση συνεχίζει να υπάρχει, καθώς η λαϊκή δίνει εναλλακτικές. Όμως, οι καταναλωτές κάνουν βόλτες και ψάχνουν για φθηνά. Το μεσημέρι πέφτουν οι τιμές. Θέλουμε να δώσουμε τα πράγματα» προσθέτει.

«Οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι. Κάποτε αγόραζαν πέντε κιλά φασόλια, πέντε κιλά ρεβίθια, όλα τα όσπρια. Τώρα ζητάν μισό κιλό, 100 γραμμάρια, ίσα ίσα για μία βράση και αύριο βλέπουμε» λέει από την πλευρά του ο Τάκης Ορμανόπουλος από τα Φάρσαλα. Τα όσπρια δουλεύουν εποχιακά. Όμως ο ίδιος λέει ότι «από την κίνηση όλου του χρόνου είναι ξεκάθαρο. Ο κόσμος είναι συγκρατημένος, επειδή δεν έχει οικονομική δυνατότητα».

Η κ. Κατερίνα Κωνσταντίνου λέει ότι ο κόσμος παλαιότερα γέμιζε καρότσια, ενώ σήμερα μετράει τα λεπτά, ζητεί καλύτερες τιμές. «Εμείς το κάνουμε και βάζουμε και κάτι παραπάνω. Δεν βγαίνουμε οικονομικά, αλλά δεν γίνεται και διαφορετικά» συμπλήρωσε.

Το μέλλον της λαϊκής για τον Εμμανουήλ Ευαγγέλου είναι δυσοίωνο. «Κάθε χρόνο τα πράγματα είναι χειρότερα. Μικραίνουν οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές. Μειώνονται και οι τζίροι μας. Τα έξοδα βγαίνουν προς στιγμής, αλλά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τι λένε οι καταναλωτές

Οικονομική δυσκολία για αγορές επικαλούνται από την πλευρά τους οι καταναλωτές. Η κ. Βούλα Ρερετζούλη είπε ότι «έπαιρνα σύνταξη 780 ευρώ και τώρα πήγε 680 ευρώ. Τι να πληρώσω, το σπίτι, την τράπεζα, άλλες οφειλές; Δεν βγαίνουμε πουθενά». Οι τιμές των προϊόντων, είπε, είναι πανάκριβες. «Σε σχέση με τα μανάβικα είναι καλύτερες, όμως και πάλι ψάχνουμε για πιο φθηνά» συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιώργος είπε ότι δεν υπάρχουν λεφτά. «Μας έκοψαν πάλι τις συντάξεις. Μας έχουν ρημάξει. Επαιρνα 1.570 ευρώ σύνταξη και τώρα 1.050 ευρώ. Τι να βγάλει κανείς;» διερωτήθηκε. Για τις τιμές της λαϊκής είπε ότι είναι καλές αλλά ο κόσμος εξήγησε δεν έχει χρήματα.

«Οι τιμές δεν είναι λογικές» επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Αποστόλης. Ο καταναλωτής δείχνει τα 3 ευρώ που έχει στα χέρια και εκφράζει το προβληματισμό του για το τι να αγοράσει. «Βλέπεις οι ντομάτες έχουν 1,50 ευρώ ενώ σε άλλους 1 ευρώ. Το Πάσχα ήταν 80-90 λεπτά. Πώς να μορφώσω σκέψη σαν καταναλωτής; Δεν υπάρχουν οι σταθερές τιμές. Κάθε Σάββατο είναι και διαφορετικά» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου