ΤΟΠΙΚΑ

Η καταιγίδα έπνιξε τη Σκιάθο

η-καταιγίδα-έπνιξε-τη-σκιάθο-851206

Σάρωσαν στο πέρασμά τους από τη Σκιάθο τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μέσα σε ώρες η έντονη και ακατάπαυστη βροχόπτωση χθες τα ξημερώματα άφησε πίσω της εικόνες βιβλικής καταστροφής. Παρόμοιας έντασης καταιγίδα είχε το νησί να δει εδώ και 40 χρόνια!

Το κέντρο του νησιού, η οδός Παπαδιαμάντη, ήταν εκείνο που δέχθηκε κυρίως το μένος της καταρρακτώδους βροχής. Βούλιαξαν στο νερό κατοικίες, επιχειρήσεις, γραφεία και μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων. Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε στο πόδι τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού, να παλεύουν με τα ορμητικά νερά που εισέρεαν στα κτήριά τους.

Αιτία για την οδό Παπαδιαμάντη, που έλαβε τη μορφή λίμνης, φαίνεται να αποτελεί το σκέπασμα των φρεατίων με λάστιχα για την απομόνωση των δυσάρεστων οσμών το καλοκαίρι, που δεν επέτρεψε τη σωστή απορροή των βρόχινων υδάτων.

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νησί, που δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση νερών από υπόγεια, ενώ σε επιφυλακή τέθηκε ο δήμος Σκιάθου, καθώς και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας υπό τον εντεταλμένο Μπ. Τσαμπάζη.

Με τη βοήθεια των πυροσβεστών, μαθητές μπόρεσαν το πρωί να προσέλθουν σε σχολείο-εξεταστικό κέντρο, στο οποίο διαγωνίζονταν για πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας. Η πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο ήταν δύσκολη λόγω των νερών που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστησαν απροσπέλαστη την οδό Παπαδιαμάντη λόγω των ορμητικών νερών της βροχής, που κατέκλυσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν στην περιοχή της Μεγάλης Άμμου, της παραλιακής προς Άγιο Γεώργιο και στον περιφερειακό.

Πυροσβεστικά οχήματα, φορτηγά και μηχανήματα του δήμου αλλά και ιδιωτών βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της «μάχης» με την κακοκαιρία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα της πρωτοφανούς βροχόπτωσης που έπληξε τη Σκιάθο.

Σκιαγραφώντας το μέγεθος της καταστροφής, ο αντιδήμαρχος Δημ. Διολέττας, περιέγραφε ότι πλημμύρισε ολόκληρη μονάδα ενοικιαζομένων δωματίων στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, σούπερ μάρκετ, υπόγεια, επιχειρήσεις, γραφεία και οχήματα στην οδό Παπαδιαμάντη, την Μεγάλη Άμμο, στον επαρχιακό δίκτυο Βόλου-Κουκουναριών και σε άλλα σημεία του νησιού.

Καταστροφές εκτός από το σύνολο του οικισμού του δήμου προκλήθηκαν και στο αγροτικό δίκτυο. Σε όλο το οδικό δίκτυο προκλήθηκε επικάθιση φερτών υλών σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να γίνουν ακατάλληλοι για την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών. Χωριά δεν αποκλείστηκαν, αλλά η κυκλοφορία μέσα στη Σκιάθο δεν ήταν δυνατή.

Ο αντιδήμαρχος Σκιάθου μίλησε για πρωτοφανή θεομηνία, προσθέτοντας ότι «μόλις ξεκίνησαν τα ακραία φαινόμενα, βγάλαμε από την Παπαδιαμάντη τα λάστιχα που έχουμε στα φρεάτια, αλλά ήταν τόσος πολύς ο όγκος του νερού, ώστε θα έπρεπε να διαθέτουμε πενταπλάσιους οχετούς, προκειμένου να διοχετευθεί ο όγκος των ομβρίων υδάτων που κατέκλυσε τα πάντα».

Πολυμελή συνεργεία με υπαλλήλους και μηχανήματα εργάζονται πυρετωδώς από χθες, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, με τη συνδρομή κατοίκων, οι οποίοι βοηθούν το έργο του Δήμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που περιλαμβάνει την άντληση υδάτων και ταυτόχρονα τον καθαρισμό των σημείων που έχουν πληγεί.

Μέσα στο χαλασμό της έντονης βροχόπτωσης, κεραυνός που έπεσε στον τρούλο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας προκάλεσε πανικό και έθεσε τους πάντες σε επιφυλακή.

Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε το νησί του Παπαδιαμάντη προκάλεσε επίσης προβλήματα σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου, στην περιοχή του Καρνάγιου, στην παραλιακή οδό προς Άγιο Γεώργιο και αλλού, κινητοποιώντας άμεσα το έμψυχο δυναμικό της Σκιάθου.

Όπως αναφέρουν μάλιστα κάτοικοι της Σκιάθου «τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στις περιοχές του Τρούλου και της Αγίας Παρασκευής το 2006, επανήλθαν στο προσκήνιο, για να πλήξουν αυτή την φορά ολόκληρο το νησί της Σκιάθου, με την ίδια σφοδρότητα».

Η επόμενη μέρα της θεομηνίας βρίσκει το έμψυχο δυναμικό του Δήμου Σκιάθου, αλλά και δεκάδες ιδιώτες σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ όπως υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος κ. Διολέττας «εργαζόμαστε πυρετωδώς από την στιγμή που σημειώθηκε η καταρρακτώδης βροχή και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν άμεσα οι κάτοικοι του νησιού, επαγγελματίες και ιδιώτες, προκειμένου να συνδράμουν το δύσκολο έργο της αποκατάστασης των μεγάλων καταστροφών που έχουν προκληθεί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου