ΤΟΠΙΚΑ

Ξεπέρασε το εκατομμύριο το σκάνδαλο στο ΙΚΑ

ξεπέρασε-το-εκατομμύριο-το-σκάνδαλο-σ-436212

Στη διάθεση της Δικαιοσύνης -ενώ η πολύκροτη έρευνα συνεχίζεται για τη μεγάλη κομπίνα με τα ορθοπαιδικά είδη φτάνει στο τέλος της- οι καταθέσεις θιγμένων ασφαλισμένων, γιατρών, ελεγκτών και των φερόμενων ως «εγκεφάλων» της απάτης, με όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το μεγάλο «φαγοπότι» που είχε στηθεί στις πλάτες του ΙΚΑ και των ασφαλισμένων.
Το σκάνδαλο αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται ακόμη μεγαλύτερη «χασούρα» για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, όταν κλείσει η υπόθεση και γίνει το συνολικό «ταμείο».
Η «κομπίνα» ήταν άριστα στημένη και η βιομηχανία χορήγησης ορθοπαιδικών υλικών από το ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία και στο Βόλο ενδεχομένως να συνεχίζονταν ακόμη εάν δεν ξεκινούσε ο έλεγχος μετά την επισήμανση των υπέρογκων δαπανών σε συγκεκριμένα υλικά.

Οι αποφάσεις που εκδίδονταν για δαπάνες που αποδίδονταν από παροχές ασθένειας εγκρίνονταν χωρίς κανέναν έλεγχο και παρ’ ότι τα δικαιολογητικά ήταν ελλιπή και μάλιστα για είδη πρόσθετης περίθαλψης ιδιαίτερα υψηλού κόστους.
Αυτό γίνονταν για τα τα είδη μαζικής παραγωγής , χωρίς να ελέγχεται εάν έχει προηγηθεί η απαραίτητη γνωμάτευση της Επιτροπής για την αναγκαιότητα του είδους, ενώ επίσης δεν είχε ζητηθεί υπεύθυνη δήλωση από τους ασφαλισμένους ότι τα χορηγούμενα είδη θα τα έχουν στο σπίτι τους και είναι υποχρεωμένοι να τα επιδεικνύουν σε κάθε περίπτωση επιτόπιου ελέγχου από εντεταλμένο όργανο του ΙΚΑ.
Οι εγκύκλιοι του Ιδρύματος είχαν γίνει «κουρελόχαρτο» και αυτό προκειμένου να μπορούν ανενόχλητοι οι «εγκέφαλοι» της κομπίνας να συνεχίζουν το έργο τους.
Στην κομπίνα σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των ελεγκτών χρησιμοποιήθηκαν και δεύτερα βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένων, αφού προκύπτει ότι χορηγήθηκαν είδη πρόσθετης περίθαλψης υψηλού κόστους χωρίς να έχουν καταχωρηθεί στο βιβλιάριο υγείας που χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και έχοντας άγνοια του περιστατικού.
Ήταν δε χαρακτηριστική η ευχέρεια με την οποία εκδίδονταν και θεωρούνταν ατομικά και οικογενειακά βιβλιάρια και μάλιστα τις περισσότερες φορές από τον ίδιο υπάλληλο.
Σε όλες τις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν οι ασφαλισμένοι με υπεύθυνη δήλωσή τους βεβαίωσαν ότι αγνοούν τις αποφάσεις και τα παραπεμπτικά, αρκετοί αρνήθηκαν ότι έχουν υπογράψει αποδείξεις πληρωμής και διαβεβαίωσαν ότι οι υπογραφές που υπήρχαν πάνω στις επιταγές που εξοφλήθηκαν δεν ήταν δικές τους και έχουν πλαστογραφηθεί.

«Στοιχεία φωτιά»
Ασφαλισμένοι που δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο ΙΚΑ ή στην Τράπεζα από την οποία γίνονταν η εκταμίευση των ιατρικών δαπανών, βρέθηκαν ξαφνικά να εμφανίζονται ότι έχουν αγοράσει ορθοπαιδικά γιλέκα και ειδικά πέλματα ιδιαίτερα υψηλού κόστους.
Τα ποσά αυτά μάλιστα πληρώθηκαν άλλα από το οικονομικό γραφείο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία με μετρητά και με επιταγές που εξοφλούνταν μετά στην Τράπεζα χωρίς να παραβρίσκεται ο ίδιος ο ασφαλισμένος, χωρίς να εξετάζεται εάν υπάρχει νόμιμη εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο από το δικαιούχο. Μάλιστα δεν γίνονταν κανένας έλεγχος ταυτοπροσωπίας από τον ταμία με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή κάποιου άλλου δημόσιου εγγράφου.
Επιταγές είχαν εισπραχτεί επίσης από τον επαγγελματία που διατηρούσε μαζί με τη σύζυγό του το κατάστημα ορθοπαιδικών αλλά και από υπάλληλο του ΙΚΑ!! Οι φερόμενοι ως δικαιούχοι των επιταγών δήλωσαν όταν κλήθηκαν να καταθέσουν στους ελεγκτές του ΙΚΑ πλήρη άγνοια για την έκδοση και είσπραξη των επιταγών και μάλιστα έχουν υπογράψει και υπεύθυνες δηλώσεις (Ν1599/86) γι’ αυτό.

«Πάρε κόσμε…»
Εφριξαν οι ασφαλισμένοι τα βιβλιάρια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την κομπίνα, όταν κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις αγορές που έκαναν.
Ο Κ.Τ. μετά από διάγνωση που έγινε στο παιδί του που είχε χτυπήσει ότι έπαθε ρήξη συνδέσμων, άφησε το βιβλιάριό του στο κατάστημα ορθοπαιδικών για να εξυπηρετηθεί.
Έκπληκτος όμως ο πατέρας που είχε αφήσει «καλή τη πίστη» το βιβλιάριό του στον επαγγελματία, ανακάλυψε μετά από καιρό ότι στο βιβλιάριο είχαν αναγραφεί ότι αγοράστηκαν
ένας νάρθηκας ηρεμίας, θερμοπλαστικό υλικό έσω υποδομής, περιπατούρα τροχηλάτης με τροχούς και φρένα, και ένα γιλέκο HALOC AMEE. Μόνο τα δύο τελευταία ορθοπαιδικά είδη υπολογίζεται ότι κοστίζουν περίπου 15.000 ευρώ!!!
Ο ελεγκτής γιατρός χωρίς δεύτερη σκέψη… και ενώ η διάγνωση ήταν ρήξη συνδέσμου… ενέκρινε τη δαπάνη. Φυσικά ο ασφαλισμένος ποτέ δεν πήρε τα συγκεκριμένα ορθοπαιδικά υλικά. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κλήθηκε να καταθέσει στην Εισαγγελία Βόλου.
Στα παραστατικά που του έδειξαν δεν υπήρχε καμία υπογραφή, καμία δικιά του εξουσιοδότηση, όμως οι εισπράξεις από το ΙΚΑ είχαν γίνει.
Ο ι τρείς ελεγκτές που με εξονυχιστικό τρόπο ξετύλιξαν βήμα – βήμα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, τόσο από τα δικαιολογητικά που διασώθηκαν- αφού πολλά εκλάπησαν περιέργως σε διάρρηξη που έγινε στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και αφορούσαν σε παραστατικά του 2008- όσο και από τις προσωπικές αναφορές που έκαναν όταν κλήθηκαν στο ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι που εμφανίζονταν να έχουν προμηθευθεί διάφορα ορθοπαιδικά είδη βρέθηκαν μπροστά σε ένα κουβάρι αποκαλύψεων.

«Πάρτυ… στις πλάτες του ΙΚΑ…»
Το ΙΚΑ κλήθηκε να πληρώσει ποσό των 27.642, 63 ευρώ σε ασφαλισμένο για αγορά ορθοπαιδικών υλικών που αφορούσαν στο παιδί του. Όταν ο ασφαλισμένος κλήθηκε να βεβαιώσει στους ελεγκτές την αγορά, επεσήμανε ότι «άφηνε το βιβλιάριό του στο κατάστημα ορθοπαιδικών ειδών για να τον εξυπηρετεί η επιχείρηση χωρίς να δίνει χρήματα. Δήλωσε επίσης ότι αρκετά από τα είδη που φέρεται να αγόρασε δεν τα ζήτησε ποτέ και βεβαίωσε ότι οι υπογραφές που υπάρχουν στην επίμαχη επιταγή και στα ταμειακά παραστατικά που εμφανίζεται να εκταμίευσε δεν είναι δικές του.
Σε άλλη περίπτωση ασφαλισμένη που είχε ήδη διακόψει την ασφαλιστική της κάλυψη στο ΙΚΑ και ήταν ήδη εγγεγραμμένη στον ΟΓΑ, εμφανιζόταν στο Πληροφοριακό Σύστημα του Τμήματος Παροχών να έχει προμηθευθεί ορθοπαιδικά είδη ύψους 3.542,14 ευρώ. Η ίδια το αρνήθηκε, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση, ενώ όπως αποκαλύφθηκε το βιβλιάριό της είχε παρακρατηθεί εν αγνοία της και φυσικά χρησιμοποιήθηκε.
Σε άλλη περίπτωση πραγματοποιήθηκαν τέσσερις αποδόσεις δαπανών από το ΙΚΑ ιδιαίτερα υψηλού κόστους, περίπου 22.577 ευρώ για μία περπατούρα, ένα μαξιλάρι αναπηρικού αμαξιδίου και δύο περικνημίδες. Την είσπραξη σύμφωνα με το πόρισμα την έκανε τρίτος και όχι ο ασφαλισμένος, χωρίς μάλιστα καμία εξουσιοδότηση. Όταν ο ασφαλισμένος κλήθηκε στο ΙΚΑ από τους ελεγκτές, βεβαίωσε ότι ουδέποτε εισέπραξε χρήματα ο ίδιος ή κανείς άλλος από την οικογένειά του από τις επιταγές που κόπηκαν για το παραπάνω ποσό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου