ΤΟΠΙΚΑ

Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν για όλα!

οι-ασφαλισμένοι-πληρώνουν-για-όλα-851206

Με το «κρατικό τιμολόγιο» του 1991 λειτουργούν τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα τα χρήματα που λαμβάνουν ως επιστροφή οι ασφαλισμένοι για διάφορες ιατρικές δαπάνες ή πράξεις να είναι «ψίχουλα» μπροστά σε αυτά που χρεώνονται.

Ελλείψει μάλιστα ειδικών μηχανημάτων στο ΙΚΑ είτε στα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Βόλου, οι περισσότεροι ασθενείς υποχρεωτικά πλέον καταφεύγουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Πληρώνουν από την τσέπη τους σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ενώ τα χρήματα που τους επιστρέφονται… προσδιορίζονται ακόμη με τιμές 1991!!!
Όπως καταγγέλλουν γιατροί και ασφαλισμένοι, το κρατικό τιμολόγιο, το οποίο λειτουργεί και ως "μπούσουλας" για τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχει αλλάξει επί 18 ολόκληρα χρόνια, με αποτέλεσμα να τους επιστρέφονται ψίχουλα σε σύγκριση με το σημερινό κόστος κάθε εξέτασης στα ιδιωτικά κέντρα. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δεν καλύπτονται ούτε τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια αυτών των εξετάσεων.

Ακόμη και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του Βόλου έχουν «αναγνωρίσει» το πρόβλημα που δημιουργείται στους ασφαλισμένους, καθώς σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς δεν είναι και ότι πιο εύκολο να καταβάλλει ο ασφαλισμένος για μία μαγνητική τομογραφία 300 και πλέον ευρώ για να του επιστραφούν π.χ. 100 ευρώ.

“Κρατικό τιμολόγιο 1991…»

Σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο του 1991 οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους στα ιδιωτικά κέντρα την ψηφιακή μαστογραφία, που κοστίζει μέχρι 120 ευρώ για την εξομοίωση ακτινογραφίας μέχρι 240 ευρώ .
Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας από τον Απρίλιο του 2007 έχει ζητήσει τη σύνταξη νέου καταλόγου τιμών για βασικές ιατρικές πράξεις, ωστόσο το όλο θέμα… χάθηκε στις καλένδες του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν έγιναν καν αλλαγές για τις πολύ απλές εξετάσεις, που είναι ρουτίνα πλέον για τους ασφαλισμένους.
Για μία αιματολογική εξέταση, για μία εξέταση ούρων και σακχάρου, για χοληστερίνη και για τριγλυκερίδια, τα ταμεία επιστρέφουν στους ασφαλισμένους τους ποσά όπως 2,88, 1,70, 2,26, 2,88 και 4,49 ευρώ αντίστοιχα.
Παράλληλα για ιατρικές πράξεις όπως η ολική αρθροπλαστική ( 3.000 ευρώ) υπήρξε ασφαλισμένος που πήρε πίσω 30 ευρώ, η ριζική μαστεκτομή σε ιδιωτικό κέντρο χρεώθηκε 2.100 ευρώ, αλλά ο ασφαλισμένος είχε επιστροφή 10 ευρώ…
Τα μεγαλύτερα θύματα είναι ασφαλισμένοι των οποίων τα ταμεία δεν έχουν συμβάσεις με ειδικούς γιατρούς είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο μέρος των εξετάσεων στις οποίες πρέπει να υποβληθούν και οι οποίες γίνονται σε ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια.
Επιπλέον με την κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού όποιος έχει άμεση ανάγκη νοσηλείας ή εξετάσεων δεν μπορεί να περιμένει μήνες για να εξυπηρετηθεί και έτσι υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου