ΤΟΠΙΚΑ

Σαφάρι ελέγχων από το ΙΚΑ σε οικοδομές και κοινές επιχειρήσεις

σαφάρι-ελέγχων-από-το-ικα-σε-οικοδομές-73234

Στο Πήλιο και το Βόλο για αδήλωτη εργασία και οικοδομικά ένσημα, όπου παρατηρείται έξαρση αυθαιρεσίας

Σαφάρι ελέγχων από το ΙΚΑ τις τελευταίες μέρες πρωτίστως στο Πήλιο για οικοδομές και δευτερευόντως στο Βόλο. Κλιμάκια ελεγκτών σε αυτοψίες προκειμένου να καταγράψουν αυθαιρεσίες και αδήλωτη εργασία. Εντατικοί έλεγχοι και στις κοινές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι έλεγχοι που έγιναν την τελευταία διετία δείχνουν ότι το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ελέχθησαν ανέρχεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 14%.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τα ποσοστά που καταγράφονταισε αδήλωτη εργασία μπορεί να φαίνονται μεγάλα όμως σύμφωνα με τα στελέχη του ΙΚΑ που είναι επιφορτισμένα με τους ελέγχους δεν εκφράζουν την πραγματική εικόνα των ανασφάλιστων και αυτό διότι οι έλεγχοι είναι αναγκαστικά στοχευμένοι εξαιτίας των λίγων ελεγκτών.

Για όλη τη Μαγνησία τόσο για τις κοινές επιχειρήσεις όσο και για τις οικοδομές απασχολούνται περίπου 12 υπάλληλοι οι οποίοι όμως την ίδια στιγμή εκτός από τους εξωτερικούς ελέγχους πρέπει να ελέγξουν και τις αναλυτικές περιοδικές καταστάσεις που καταθέτουν οι εργοδότες. Ετσι, ελέγχονται κυρίως κλάδοι επιχειρήσεων όπου παρατηρείται εισφοροδιαφυγή (βιοτεχνίες, εργαστήρια, εστίαση, διασκέδαση, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις, αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας κλπ).

Ελέγχονται επίσης επιχειρήσεις, τις οποίες τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΙΚΑ εντοπίζουν ως ύποπτες για εισφοροδιαφυγή ή για τις οποίες έχει προηγηθεί καταγγελία.

Οπως λένε έμπειροι υπάλληλοι του ΙΚΑ, δύσκολο εξίσου είναι το μέτωπο των ελέγχων στις οικοδομές καθώς τις περισσότερες φορές δηλώνονται στο Τμήμα Οικοδομών, ως ανακαινίσεις ή ανακατασκευή αποθήκης, προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους των κλιμακίων του ΙΚΑ.

Παράλληλα οι περισσότερες οικοδομές χτίζονται με αλλοδαπούς. «Οταν γίνεται καταγγελία και ψάχνουμε να βρούμε στοιχεία… ή δεν πρόκειται να τους βρούμε στην οικοδομή, αφού εξαφανίζονται αμέσως… για να αποφύγουν τον έλεγχο είτε προβάλλουν ως δικαιολογία ότι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ» επεσήμανε υπάλληλος του αρμοδίου τμήματος του ΙΚΑ, αυτό ωστόσο προκαλεί μεγάλη αιμορραγία στα ταμεία του Ιδρύματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου