ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη πορεία για τις απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ

μεγάλη-πορεία-για-τις-απολύσεις-στη-με-851206

Ευρεία σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι τοπικοί φορείς συγκαλεί σήμερα στις 7 το απόγευμα το ΕΚΒ.
Στο μεταξύ με τους απολυμένους και όλους τους απεργούς της ΜΕΤΚΑ στην κορυφή της απεργιακής συγκέντρωσης, Εργατικό Κέντρο Βόλου, πρωτοβάθμια συνδικάτα, το Π.Α.ΜΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικαλιστικών και δημοτικών παρατάξεων, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Νέας Ιωνίας, αποδοκιμάζοντας τις απολύσεις και απαιτώντας την επαναπρόσληψη των τριών απολυμένων στο εργοστάσιο.

Χθες οι απολυμένοι εξέφρασαν τη βούληση να προχωρήσουν ακόμη και σε απεργία πείνας… θέλοντας να καταδείξουν πόσο αποφασισμένοι είναι να αγωνιστούν μέχρι τέλους ώστε να δικαιωθούν. «Εάν κερδίσουμε, θα ξαναμπούμε μέσα στο εργοστάσιο με άλλο μπόι και με ηθικό ανεβασμένο να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία» επεσήμανε ο απολυμένος Βασίλης Καλατζής, καλώντας τους πολίτες να συνδράμουν στον αγώνα τους.
Η χθεσινή 24ωρη απεργία στη ΜΕΤΚΑ είχε καθολική συμμετοχή σύμφωνα με τα στοιχεία του σωματείου, εάν και κατά την διάρκεια της περιφρούρησης που ξεκίνησε από τα ξημερώματα,
περίπου 35 άτομα εισήλθαν στο εργοστάσιο ως προσωπικό ασφαλείας, ενώ ικανοποιητικό κρίθηκε το απεργιακό δελτίο και για την 24ωρη παμβολιώτικη απεργία που είχε κηρύξει το ΕΚΒ για τις απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ.
Σήμερα στη ΜΕΤΚΑ θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση στο πλαίσιο δίωρης στάσης εργασίας, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Η πλειοψηφία του προσωπικού αλλά και το ΕΚΒ δείχνουν νέα 24ωρη για την ερχόμενη Δευτέρα σε μία προσπάθεια να πιέσουν την εταιρία να ανακαλέσει την απόφασή της.
Σήμερα το απόγευμα το ΕΚΒ συγκαλεί σύσκεψη με όλους τους τοπικούς φορείς, στην οποία αφού αναλυθεί η κατάσταση θα επιδιωχθεί να ληφθεί απόφαση για κοινή δράση.
Πυρά κατά της διεύθυνσης
Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το εργοστάσιο η καταδίκη των απολύσεων ήταν ομόφωνη, όπως επίσης και η έκφραση αλληλεγγύης προς το προσωπικό της ΜΕΤΚΑ.
Αυτό που έκανε αίσθηση είναι οι καταγγελίες περί τρομοκρατίας μέσα στο εργοστάσιο τα τελευταία χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να αποσιωπηθούν καταστάσεις που θίγουν τη συνδικαλιστική αλλά και την ιδιότητα του εργαζόμενου.
Οι εκπρόσωποι του ΕΚΒ ξεκαθάρισαν ότι κάθε γέφυρα επικοινωνίας με το διευθυντή του εργοστασίου Γ. Οικονόμου έχει κοπεί με αποκλειστική του ευθύνη εξαιτίας της αδιαλλαξίας που επέδειξε στο καθολικό αίτημα για ανάκληση των απολύσεων αφενός και, αφετέρου, για συνάντηση με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, αλλά και όσους φορείς εξέφρασαν την επιθυμία να έχουν επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις.
«Οι τρεις απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ έρχονται να καταρρίψουν και το τελευταίο άλλοθι ότι χάνονται θέσεις εργασίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, επεσήμανε ο κ. Παπαδημόπουλος, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρία παρουσιάζει μεγάλη κερδοφορία που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την απόφαση για συρρίκνωση προσωπικού. «Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε τον εκβιασμό των επιχειρηματιών, γι’ αυτό και γινόμαστε πιο δυνατοί για να τους αντιμετωπίσουμε» συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΚΒ.
Ο γραμματέας Γιώργος Κίτσιος αποδοκίμασε την στάση του κ. Οικονόμου στον οποίο επιτέθηκε προσωπικά για την συμπεριφορά που επεφύλαξε στο προσωπικό και το ΕΚΒ, τον κατήγγειλε ότι επιχείρησε με κάθε τρόπο να δυναμιτίσει την απεργία και συνολικά τις κινητοποιήσεις και προειδοποίησε ότι «το θέμα άνοιξε για τα καλά και η πόλη συνολικά δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια».
Ενότητα και αγώνα ώστε να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία ζήτησε ο Κων. Στεργίου από τη ΔΑΣ, που είναι και μέλος του σωματείου της ΜΕΤΚΑ και επανέλαβε ότι οι απολύσεις έχουν καθαρά εκδικητικό χαρακτήρα, διότι αφορούν σε εργαζόμενους που με τη συνδικαλιστική τους δράση θέλησαν να αλλάξουν τα δεδομένα μέσα στο χώρο δουλειάς υπέρ των εργαζομένων. Χαιρετισμό αλληλεγγύης απηύθυναν ο Δημ. Τσιουμπρής και ο Δημ. Μαυρομάτης από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΜ, ενώ εκ μέρους του εργοστασιακού σωματείου μίλησε ο ταμίας Κώστας Μπαλιάκος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές μονομερείς αποφάσεις της εταιρίας που πετούν εργαζόμενους στο δρόμο και προανήγγειλε νέες απεργίες μέχρι η ΜΕΤΚΑ να υποχωρήσει, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της επαναπρόσληψης.
Στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν δυναμικό παρών τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΑΓΕΤ, ΒΙΟΣΩΛ, ΚΟΚΑ- ΚΟΛΑ, ΙΜΑΣ, το Συνδικάτο Μετάλλου Μήτσος Παπαρήγας, οι εργαζόμενοι της Κανάκης που είναι επίσης στο δρόμο, το σωματείο του επισιτισμού, η Ένωση Χειριστών, η Παμμηχανική, οι σύλλογοι εργαζομένων στη Χαλυβουργία, τη ΚΟΝΤΙ, ο σύλλογος καθαριστριών, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζομένων, το ΕΕΚ, το δίκτυο συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της ΕΣΑΚ και της ΑΤΕ, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι κ.α.
Ανακοίνωση αλληλεγγύης στους απολυμένους και τις κινητοποιήσεις εξέδωσε επίσης χθες το απόγευμα η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ζητώντας να σταματήσει το κλίμα της τρομοκρατίας και να ανακληθούν οι απολύσεις αλλά και η Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ που υπογραμμίζει « Η Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας καταδικάζει τις απολύσεις των τριών εργαζομένων στη ΜΕΤΚΑ , δηλώνοντας απερίφραστα ότι είναι παράνομες και καταχρηστικές. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και το σωματείο της ΜΕΤΚΑ, το ΕΚΒ και όλους τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς και καλούμε την εταιρεία να προχωρήσει στην επαναπρόσληψή τους, άμεσα, ανακαλώντας την απόφασή της που δίκαια έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Ο Δήμαρχος Βόλου
Υπέρ της ανάκλησης των απολύσεων τάσσεται ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, που με γραπτή του δήλωση επισημαίνει: «Η δημοτική αρχή εκφράζει τη συμπαράστασή της στους τρεις απολυμένους της ΜΕΤΚΑ και καλεί την εργοδοσία να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση των απολύσεων και να επιστρέψει στο διάλογο με τα θεσμικά όργανα των εργαζομένων.
Άλλωστε και η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν πρέπει να ξεχνάει ότι αρκετές φορές κατά το παρελθόν είχε ζητήσει και είχε λάβει την ομόθυμη υποστήριξη των μαζικών φορέων της περιοχής μας για την προώθηση της παραγωγικής της δραστηριότητας.
Η διατήρηση του κλίματος εργασιακής ειρήνης είναι αυτονόητο ότι συμβάλλει και στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη γενικότερη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου