ΤΟΠΙΚΑ

Να δούμε τώρα στην πράξη τι σημαίνει κοινοτική στήριξη

να-δούμε-τώρα-στην-πράξη-τι-σημαίνει-κο-851206

Μετά τα όσα μεσολάβησαν τις λίγες τελευταίες μέρες, με αιχμή ίσως τις συνεδριάσεις των κοινοτικών οργάνων στις οποίες καθορίσθηκαν τα νέα αυστηρά μέτρα για την οικονομία μας -τα οποία υποτίθεται ότι στόχο έχουν όχι μόνο τον περιορισμό των ελλειμμάτων σε βάθος λίγων χρόνων, αλλά και την άμεση άρση των κερδοσκοπικών πιέσεων-, όπως και με τις δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων ή υπουργών, όπως της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών που ξεμπρόστιασε έξι αγγλοσαξωνικούς χρηματοπιστωτικούς οίκους ως υπεύθυνους για την κερδοσκοπία σε βάρος μας, φθάνει τώρα η στιγμή για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους. Από τη μια η περίφημη διακηρυγμένη κοινοτική αλληλεγγύη, από την άλλη οι υποτιθέμενες παρεμβάσεις για να σταματήσει ο παραλογισμός των αδικαιολόγητων επιτοκίων για το δανεισμό μας. Τις επόμενες μέρες θα αναγκασθούμε να αναζητήσουμε νέο δάνειο, διαθέτοντας πάλι κρατικά ομόλογα. Όλα δείχνουν ότι θα παρακολουθήσουμε πάλι τα περίφημα spread, που μπήκαν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο χωρίς να πολυκαταλαβαίνουμε τι ακριβώς σημαίνουν πέρα από ότι είναι προάγγελος κακών, να κάνουν ένα τρελό ράλι ανόδου. Ηδη τις προηγούμενες μέρες και ενώ είχαν γνωστοποιηθεί τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία, άρχισε η άνοδός τους χωρίς τίποτα να δικαιολογεί κάτι τέτοιο.
Εκτός ίσως από το γεγονός ότι το έλλειμμά μας και τα χρέη είναι σε μεγάλο ύψος, με μοναδικό αυτή την ώρα τρόπο κάλυψης τον δανεισμό αφού η ύφεση έχει παγώσει επενδύσεις και παραγωγή που θα παρήγαγαν πλούτο. Υψηλός δανεισμός σημαίνει τρελά κέρδη για του δανειστές, αν τα επιτόκια είναι στο… σωστό ύψος. Τα υπόλοιπα, ότι δήθεν οι αγορές περιμένουν αν δουν πόσο αυστηρά θα είναι τα μέτρα που ληφθούν για να ρυθμίσουν τις… ορέξεις τους, είναι απλώς δικαιολογίες.
Τώρα, επομένως, θα κριθούν τόσο η αποτελεσματικότητα των συζητήσεων που έχουν προηγηθεί, η δυνατότητα αντίστασης στις δυνάμεις της αγοράς και η αποτελεσματικότητα των κοινοτικών θεσμών, αφού υποτίθεται ότι η στήριξη – έστω και χωρίς τη διάθεση ενός ευρώ – είναι δεδομένη. Αλλωστε η επίθεση των κερδοσκοπικών κύκλων, που πλέον έχουν ονοματεπώνυμο αλλά και αποτελούν αντικείμενο έρευνας ακόμη και της υπηρεσίας Αντικατασκοπείας της Ισπανίας, μπορεί μεν να εκδηλώνεται κατά της Ελλάδας αλλά η πίεση μεταφέρεται συνολικά στο ευρώ. Θα κριθεί, επομένως, σε μεγάλο βαθμό και η δυνατότητα κάποιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου