ΤΟΠΙΚΑ

Δίπλα στους άπορους ασθενείς

δίπλα-στους-άπορους-ασθενείς-271484

Αποροι, άνεργοι, κάθε εθνικότητας, βρίσκουν στήριγμα και εξυπηρετούνται από τους εθελοντές γιατρούς και φαρμακοποιούς, που είναι η «ψυχή» του Κοινωνικού Φαρμακείου και ιατρείου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Δεκάδες Βολιώτες και αλλοδαποί απευθύνονται σε καθημερινή βάση στις συγκεκριμένες δομές, προκειμένου να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους για ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΥ

Το Κοινωνικό Φαρμακείο στελεχώνεται από 40 εθελοντές, οι οποίοι είναι εν ενεργεία φαρμακοποιοί, και βρίσκονται εκεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, από τις 5:30 έως τις 7:30 μ.μ., προκειμένου να διανέμουν δωρεάν φάρμακα, σε όσους τα έχουν ανάγκη και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο βρίσκεται σε διαρκή ανάγκη φαρμακευτικού υλικού, καθώς οι ανάγκες των άπορων πολιτών σε φάρμακα είναι αυξημένες και καθημερινές. Ιδιαίτερα όμως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για παυσίπονα, ασπιρίνες, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, σιρόπια, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί σημαντικές ελλείψεις στα φάρμακα για τον διαβήτη και την πίεση.

«Ανάγκες υπάρχουν και αυξάνονται καθημερινά καθώς το κοινωνικό φαρμακείο στηρίζει παράλληλα το νοσοκομείο, το γηροκομείο και τις φυλακές, όταν υπάρχει ανάγκη», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Ματσιόλης, ενώ τονίζει παράλληλα ότι «υπάρχει διαρκής ανάγκη για οικιακά φάρμακα, καθημερινής χρήσης. Οι συμπολίτες μας μπορούν να προσκομίζουν στο Κοινωνικό Φαρμακείο, όσα φάρμακα δεν χρησιμοποιούν πια είτε από διακοπή είτε από αλλαγή κάποιας θεραπείας».

Σπουδαία προσφορά

Την ίδια στιγμή, αρκετοί κάτοικοι χωρών του εξωτερικού, οι οποίοι γνωρίζουν τη δράση του Φαρμακείου, δωρίζουν συχνά φάρμακα, πληροφορούν οι εθελοντές φαρμακοποιοί. Μάλιστα, πρόσφατα το Φαρμακείο δέχτηκε τέσσερις κούτες με φάρμακα, από ευαισθητοποιημένη Γερμανίδα, που διατηρεί εξοχική κατοικία στο Πήλιο.

Σχετικά με το σημαντικό εθελοντικό έργο που προσφέρεται στο Κοινωνικό Φαρμακείο, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με την αξιέπαινη συνταξιούχο φαρμακοποιό Βούλα Α., η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της για ευνόητους λόγους. «Σήμερα, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες στο σύστημα υγείας, κανένας πολίτης δεν μένει ακάλυπτος από ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Εμείς εδώ δεχόμαστε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και τους παρέχουμε την απαραίτητη φαρμακευτική κάλυψη, προκειμένου κανείς να μην υποφέρει χωρίς ιατρική φροντίδα».

Η κα Βούλα Α. βοηθάει τις πρωινές ώρες στην οργάνωση και το συντονισμό του φαρμακείου, ενώ κάθε Τρίτη στις 11:00 – 13:00 μ.μ. ο συνταξιούχος παθολόγος Χρήστος Γκιλομανάκης εξετάζει εθελοντικά οποιοδήποτε παθολογικό περιστατικό προσέρχεται στο ιατρείο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

O ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ περιγράφει το έργο που προσφέρει στο Πνευματικό Kέντρο: «Δεχόμαστε ανθρώπους κάθε εθνικότητας χωρίς διακρίσεις, καθώς καθημερινά πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα και οι ανάγκες άπορων και αλλοδαπών ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη και φάρμακα. Στο ιατρείο του πνευματικού κέντρου προσφέρουμε συμβουλευτική ιατρική φροντίδα σε παθολογικά περιστατικά, παράλληλα με συμβουλευτική υποστήριξη όσον αφορά στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής με τον κατάλληλο συνδυασμό φαρμάκων», ο ίδιος προσθέτει: «Δεκάδες άνθρωποι έρχονται εδώ κάθε Τρίτη για να εξεταστούν, ενώ εμείς, εδώ και τρία χρόνια, τους δεχόμαστε, προσηλωμένοι στο λειτούργημά μας».

Ανάγκες σε φάρμακα

Το Κοινωνικό Φαρμακείο κάνει έκκληση προς όλους τους πολίτες να προσφέρουν φάρμακα που δεν χρησιμοποιούν ή να ενημερωθούν για τις ελλείψεις, προκειμένου να συνδράμουν στο κοινωνικό έργο του. Παράλληλα, ευχαριστεί όλους εκείνους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, που έχουν ήδη προσφέρει το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Σημειώνεται ότι το Κοινωνικό Φαρμακείο στεγάζεται στο Πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 5.30 – 7.30 μμ, Τρίτη και Πέμπτη 11.00 – 13.00 το πρωί, ενώ συνεργάζεται άμεσα και εξυπηρετεί τις συνταγογραφήσεις του Ιατρείου Αλληλεγγύης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου