ΤΟΠΙΚΑ

Αιτία πολέμου οι ποδηλατόδρομοι για τους Βολιώτες

αιτία-πολέμου-οι-ποδηλατόδρομοι-για-τ-851206

Ποδηλατόδρομοι – φονιάδες. Ένα έργο – αίτημα πολλών κατοίκων και φορέων του Βόλου μετά από πολλούς μήνες αποτελεί ακόμα σημείο τριβής και διαμαρτυρίας. Αίτημα, φυσικά και όχι, η πλήρης κατάργησή τους, αλλά η διαμόρφωσή τους ώστε να καταστούν λειτουργικοί τόσο για τους ίδιους τους ποδηλάτες, όσο και για το σύνολο της πόλης.

Με μια διαμαρτυρία – ποδηλατοπορία θέλησαν χθες το πρωί να απαντήσουν κάτοικοι του Βόλου σε μια επιλογή της Δημοτικής Αρχής που προβληματίζει για τα κριτήρια που επέλεξαν οι εμπνευστές αυτού του έργου.

Έχοντας φωτογραφίες από ποδηλατοδρόμους άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν «Ποδηλατόδρομος – Όχι καρμανιόλες» μετά από πρωτοβουλία της Παρέμβασης Πολιτών μαζεύτηκαν στην Πλατεία Πανεπιστημίου, επί της Ερμού, πάνω από 100 άτομα με τα ποδήλατά τους, διαμαρτυρόμενα για τον τρόπο κατασκευής των ποδηλατοδρόμων στο Βόλο και πραγματοποίησαν ποδηλατοπορεία στο κέντρο του Βόλου.

Την ίδια στιγμή μαζευόντουσαν υπογραφές από πολίτες για την κατάργηση των υφιστάμενων και την ανακατασκευή των ποδηλατοδρόμων, με τη συμμετοχή του κόσμου να είναι πρωτοφανής. Για πρώτη φορά ο κόσμος σταματούσε και περίμενε στην ουρά να βάλει την υπογραφή του, ρωτώντας οι περισσότεροι: «Εδώ υπογράφουμε; Για το έκτρωμα; Δεν είναι κατάσταση αυτή».

Το μέλος της παρέμβασης πολιτών Θωμάς Κλημόπουλος ξεκαθάρισε πως «διαμαρτυρόμαστε για τον τρόπο που έγιναν οι ποδηλατόδρομοι με έναν επιθετικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση από τους πολίτες. Ο δήμαρχος κάτω από την πίεση των διαμαρτυριών κάλεσε εκ των υστέρων τους πολίτες σε διαβούλευση για να νομιμοποιήσει αυτό το πράγμα που έκανε».

Οι ποδηλάτες υποστηρίζουν πως επεμβάσεις τόσο μεγάλης κλίμακας πρέπει να συζητιούνται και «να βρίσκεται η σωστή λύση και οι ποδηλατόδρομοι να γίνουν όπως έγιναν σε όλα τα μέρη του κόσμου με ένα δίκτυο δρόμων, με διαφορετικό ταρτάν οριζόμενο με μια φωσφορίζουσα ταινία και εφόσον αυτό παραβιάζεται η δημοτική αστυνομία να κόβει κλήσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν μπορεί με εξαναγκασμό και με την βία να γίνονται πράγματα», έλεγε αγανακτισμένος ο κ. Κλημόπουλος.

Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων βρέθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης Βόλος Ανοιχτή Πολιτεία Μαργαρίτης Πατσιαντάς, τονίζοντας πως «οι ποδηλατόδρομοι δεν είναι ούτε καν δύσχρηστοι, είναι άχρηστοι. Και η μη χρησιμότητά τους αποδεικνύεται από το ότι ενώ πέρασαν δύο μήνες από την κατασκευή τους κανείς δεν τους χρησιμοποιεί».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι για να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη μας πρέπει αυτή να γίνει προσιτή στους πεζούς και τους ποδηλάτες, κάτι που απαιτεί συγκεκριμένη δέσμη μέτρων.

«Δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση και διαβούλευση με τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα με τα συνοικιακά συμβούλια, τα οποία τα αφορούν άμεσα. Δεν είναι δυνατόν να χαράζεται ο ποδηλατόδρομος σε συγκεκριμένη γειτονιά και να μην ακούγεται η άποψη του συνοικιακού συμβουλίου. Τότε για ποιο λόγο τα θεσμοθετήσαμε ξανά; Για να μην έχουν ούτε συμβουλευτική γνώμη σε τέτοια σοβαρά ζητήματα σχεδιασμού στην συνοικία τους;», ανέφερε ο κ. Πατσιαντάς.

«Κάνε μου μήνυση»
Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι κάτοικος του Βόλου και πρόσφατα είχε ένα ατύχημα στους ποδηλατόδρομους. «Είχα ατύχημα με το αυτοκίνητό μου στον ποδηλατόδρομο», μας εξιστορεί. «Πήγα να στρίψω και έπεσα πάνω στο κολονάκι, γιατί έτσι όπως ήταν παρκαρισμένα και τα αμάξια φυσικά και δεν χωρούσα και έπεσα πάνω τους».

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε παρέμβαση ο ίδιος στο δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη. «Πήγα στον κ. Δήμαρχο και του είπα ότι έχετε κάνει ένα Βόλο ολόκληρο να σας μισήσει με τους ποδηλατοδρόμους που έχετε φτιάξει. Ξέρετε τι μου είπε επί λέξει; Μη με ξαναψηφίζεις», λέει αγανακτισμένος ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε στο δήμαρχο ότι θα διεκδικήσει τα νόμιμα, για να του απαντήσει ο κ. Βούλγαρης «κάνε μου μήνυση».

«Θα δέσω κατσίκες στα κολονάκια, αν έρθει ο δήμαρχος εδώ»
Στη περιοχή της Νεάπολης οι κάτοικοι είναι και εκεί εξαγριωμένοι με τους ποδηλατοδρόμους. Ο Δημήτρης Σανιδάς, ιδιοκτήτης μικρού σούπερ – μάρκετ στην περιοχή, δηλώνει κάθετα αντίθετος στον τρόπο που κατασκευάστηκαν.

«Καταρχήν ο δρόμος που έχουμε δεν επιτρέπει αυτό το σχεδιασμό. Καλό το σχέδιο, εντάξει, αλλά έτσι όπως έγιναν δεν αξίζει. Αυτά είναι φονιάδες. Φονιάδες σκέτοι για τα παιδιά μας και για εμάς τα γερόντια», λέει ο κ. Σανιδάς.

Ο ιδιοκτήτης μάλιστα επισημαίνει πως «το τι βλέπουμε εδώ τα μάτια μας, τι τρακάρουν, άλλοι πέφτουν απάνω. Δώσαμε οικόπεδα να ανοιχτούν οι δρόμοι, να μπει ένα λεωφορείο και τώρα ήρθε ο κ. Βούλγαρης και μας κόβει το δρόμο στη μέση. Ας πάει στο δικό του το δρόμο να τα κάνει αυτά. Αν έρθει εδώ να μιλήσει προεκλογικά θα τον διώξουμε. Θα δέσω πάνω στα κολονάκια κατσίκες να μην μπορεί να περάσει να πάει πουθενά, όπως εμείς».

Διαφορετικό σχεδιασμό ζητά και ο Βάγιος Αργυράκης, αναφέροντας πως «οι ποδηλατόδρομοι είναι πολύ καλό να γίνουν, αλλά όχι με τέτοιο σχεδιασμό. Να υπάρχει μέριμνα για τον ποδηλάτη. Αν στους ήδη χτισμένους ποδηλατοδρόμους βάλουμε ένα ποδηλάτη από την μια και έναν από την άλλη, δεν χωράνε και είναι και πιθανό να χτυπήσουν».

Νέο ατύχημα
Η κ. Άννα είναι ιδιοκτήτρια περιπτέρου στη Νεάπολη και πριν τέσσερις μέρες έγινε μάρτυρας ενός ακόμα ατυχήματος στον ποδηλατόδρομο που βρίσκεται μπροστά στο περίπτερό της.

«Προχθές το απόγευμα καθόμουνα στο περίπτερο και περνούσαν τρεις ποδηλάτες που πρέπει να ήταν αθλητές, είχαν επαγγελματικά ποδήλατα», θυμάται η κ. Άννα και μας λέει πως σε κλάσματα δευτερολέπτου είδε τον έναν από τους τρεις να γυρίζει το τιμόνι και να πέφτει με το λαιμό πάνω στο τσιμεντένιο πεζούλι.

«Πήγα να δω τι έπαθε, γιατί το παιδί είχε πάθει σοκ. Είχε μια χαρακιά, έτρεχε αίμα πολύ και όλος ο λαιμός του ήταν κόκκινος. Είχε πόση ώρα το παιδί να συνέλθει να μπορέσει να σηκωθεί», επισημαίνει η κ. Άννα.

Και η Δήμητρα Μαριγώνη όμως είναι ιδιοκτήτρια περιπτέρου, η οποία υποστηρίζει πως «εμένα προσωπικά ο ποδηλατόδρομος με εξυπηρετεί για να περπατάω, γιατί έχω πρόβλημα υγείας. Για το περίπτερο όμως υπάρχει πρόβλημα, γιατί δεν μπορούμε να δουλέψουμε, μας κλείνουν το παρκάρισμα αλλά και τη λαϊκή».

«Χρειαζόμαστε παιδεία»
Τον Θανάση Μίτα τον συναντήσαμε την ώρα που έκανε ποδήλατο στη Ρήγα Φεραίου. Έχει μια τετραμελή οικογένεια, λάτρεις όλοι των ποδηλάτων και μάλλον αντιμετωπίζει το ζήτημα από μια άλλη οπτική γωνία. Δεν κατηγορεί τους ποδηλατοδρόμους και την κατασκευή τους, αλλά την παιδεία που έχει ο κόσμος.

«Επειδή πάει κάποιος και παρκάρει μέσα στον ποδηλατόδρομο δεν μπορούμε να κατηγορούμε το δήμο αλλά τον οδηγό. Οπότε η αρχή πρέπει να γίνει από την παιδεία που διαθέτουμε. Από εκεί και πέρα χρειάζεται μεγάλη αστυνόμευση», δηλώνει ο κ. Μίτας.

Στη Ρήγα Φεραίου
Διατηρεί κατάστημα στην οδό Ρήγα Φεραίου, όπου και υπάρχει το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα με τους ποδηλατοδρόμους. Η Μαρία Καμπεροπούλου είναι απλά απογοητευμένη και εξοργισμένη.

«Η κατάσταση που ζούμε εδώ είναι ένα δράμα. Η λέξη τα λέει όλα. Η δουλειά έχει πέσει, δεν μπορούμε να παρκάρουμε, να φορτώσουμε και να ξεφορτώσουμε. Κυκλοφορούν μηχανάκια και από τις δύο κατευθύνσεις, έχει χαθεί και ο μονόδρομος», τονίζει η ιδιοκτήτρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου