ΤΟΠΙΚΑ

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή

δημιουργικές-δράσεις-για-παιδιά-στο-λ-508355

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, Παράρτημα της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι διήμερες εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους στο πλαίσιο της φετινής επετείου της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων.

Την Κυριακή 17 Μαΐου μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του 25ου Δημοτικού σχολείου Βόλου μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή και είχαν την ευκαιρία όχι μόνον να γνωρίσουν κορυφαία έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικόνες: με το ανθίβολο και το πινέλο». Στη συνέχεια οι μαθητές, παρέα με τους γονείς και τους δασκάλους, κατασκεύασαν το δικό τους ανθίβολο-σχέδιο της εικόνας της Παναγίας, επιχρωμάτισαν τη χάρτινη εικόνα της Βαϊοφόρου, ασκήθηκαν στη βυζαντινή γραφή, στοχάστηκαν ιστορίες με αφορμή κάποιο τάμα.

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή υποδέχτηκε το 22ο Νηπιαγωγείο Βόλου. Οι μικροί μας επισκέπτες «γνώρισαν» τον αείμνηστο λαογράφο μέσα από την ατμόσφαιρα του προσωπικού του χώρου, τις συλλογές και τα βιβλία του. Συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κοκκώνες» έμαθαν για την παλιά καλή συνήθεια των προ-προ-γιαγιάδων να στολίζουν τα σπίτια τους τις μεγάλες θρησκευτικές ή οικογενειακές γιορτές με όμορφα χειροποίητα αρτοσκευάσματα, τις λεγόμενες «Κοκκώνες». Τα παιδιά έφτιαξαν με ζυμάρι και στόλισαν τη δική τους «Κοκκώνα» κι έτσι εξοικειώθηκαν τόσο με την αξία του χειροποίητου έργου όσο και με τις καλές πρακτικές της τοπικής μας παράδοσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου