ΤΟΠΙΚΑ

Σταθερά στα ύψη η βενζίνη επί διήμερο

σταθερά-στα-ύψη-η-βενζίνη-επί-διήμερο-532650

Με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις ο κλάδος

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο βρίσκονται οι βενζινοπώλες, καθώς εδώ και δύο μέρες η τιμή της βενζίνης παραμένει σταθερή στα ύψη, στο 1,50-1,58 ευρώ το λίτρο όταν το Δεκέμβριο ήταν μόλις 1,30 ευρώ το λίτρο.

Αγωνία των επαγγελματιών του κλάδου είναι να δουν το επόμενο διάστημα να πέφτει η τιμή της αμόλυβδης, καθώς μία νέα άνοδος στο κόστος των καυσίμων λόγω εξωγενών παραγόντων, θα αποτελούσε εφιαλτικό σενάριο ιδιαίτερα ενόψει καλοκαιριού.

Εξάλλου, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα είναι διαμορφωμένη και η τιμή του πετρελαίου (στο 1.25 ευρώ το λίτρο από 1.05 ) με μόνη διαφορά το υγραέριο που παραμένει στα 80 λεπτά το λίτρο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών, Αποστόλης Βολιώτης, είπε ότι «τα πρατήρια δούλεψαν το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, καθώς ο κόσμος βγήκε από το σπίτι του και οι επαγγελματίες του κλάδου ικανοποιήθηκαν. Γενικότερα, όμως, οι πολίτες έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, καθώς όλοι βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων».

«Θέλουμε τα καύσιμα να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα ώστε ο κόσμος να ξεθαρρέψει, να βγει από το σπίτι, να φουλάρει το αυτοκίνητό του. Αυτή τη στιγμή όλοι είναι σφιγμένοι» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Βενζινοπωλών θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση στα μέσα Μαΐου με κύριο θέμα το επικουρικό ταμείο. Ο κ. Βολιώτης είπε ότι ενώ οι βενζινοπώλες ήταν εκτός της κατάστασης τώρα υποχρεώνονται να ενταχθούν και να πληρώνουν για το επικουρικό επιπλέον 100-150 ευρώ το μήνα. «Ζητάμε να μην εφαρμοστεί τουλάχιστον προς το παρόν προκειμένου να δούμε τι μέλλει γενέσθαι» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την επέκταση της εφαρμογής του συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών στα βυτιοφόρα, τις εταιρείες και τα διυλιστήρια, είπε ότι αποτελεί κύριο αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν δει τίποτα.

Τα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έπρεπε να έχουν ήδη εγκατασταθεί σε όλα τα πρατήρια καυσίμων και τους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

Με τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης τα συστήματα επεκτείνονται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και σε μεταφορικά μέσα (χερσαία και πλωτά), στις εγκαταστάσεις μεγάλων καταναλωτών (ΔΕΗ, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, πυροσβεστική).

Η απογραφή θα αφορά, επίσης, το σύνολο των εγκαταστάσεων, μεταφορικών μέσων και αποθηκευτικών χώρων, τόσο για υγρά καύσιμα όσο και για βιοκαύσιμα αλλά και χημικές που χρησιμοποιούνται για τη νοθεία καυσίμων (π.χ. τολουόλη). Θα απογραφούν και οι δεξαμενές των εταιρειών εμπορίας, των πρατηρίων καυσίμων αλλά και των μεγάλων καταναλωτών που έχουν χωρητικότητα πάνω από 2 κυβικά μέτρα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου