ΤΟΠΙΚΑ

«Πράσινο» από τη Βουλή στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

πράσινο-από-τη-βουλή-στο-νομοσχέδιο-540413

Οι ομιλίες βουλευτών της Μαγνησίας στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας

Ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, από την πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΑΕ και τροποποίηση του άρθρου 48 του κ.ν. 21901920 κ.α. διατάξεις» που αφορά στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ πέρασε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή.

«Ολοκληρώθηκε μια συζήτηση στην οποία έγινε πολύ πλούσια διαβούλευση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος σημείωσε ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί σε όλα τα επίπεδα το αίσθημα δικαίου. Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ μίλησαν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Δανάη – Τζήκα Κωστοπούλου, Μάκης Μπαλλής και ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος: Τομή στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης

«Η υπεράσπιση της δημόσιας και ανεξάρτητης ΕΡΤ δεν συνιστά μια κλαδική διεκδίκηση. Δεν επιδιορθώνουμε απλά μια εργασιακή αδικία. Στην ουσία επαναφέρουμε την ΕΡΤ στη θέση που της αρμόζει, πολυφωνική, ανεξάρτητη, αμερόληπτη», δήλωσε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο βουλευτής υπεραμύνθηκε του αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Βόλου σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον, καταφέρνοντας να διατηρήσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα την αντικειμενική ενημέρωση στη Μαγνησία, και τόνισε ότι ένας κλαδικός αγώνας μεταμορφώθηκε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα σε αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας υπεράσπισης του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης και υπεράσπισης της ίδιας της δημοκρατίας.

«Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί μια τομή στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και δημόσιας ραδιοφωνίας, γιατί αποκαθιστά αδικίες και αβελτηρίες του παρελθόντος θέτοντας τις νέες βάσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου ποιοτικού, δημοκρατικού και πολυφωνικού φορέα για την ελληνική κοινωνία, με μια σειρά μέτρων τα οποία προσιδιάζουν σε αυτά των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισήμανε διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν να κατηγορείται η κυβέρνηση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι μια προεκλογική της δέσμευση γίνεται σήμερα πράξη. «Δεν μένουμε, όμως, μόνο σε αυτό. Την εκσυγχρονίζουμε, την αναβαθμίζουμε ποιοτικά, την ξαναφέρνουμε δίπλα στον πολίτη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μπαίνει ένα τέλος στην παλαιότερη πρακτική που ήθελε τη δημόσια πληροφόρηση φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Δανάη Τζήκα – Κωστοπούλου: «Αρση μιας μεγάλης αδικίας»

Σε μία ΕΡΤ που θα φέρει έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό στην ενημέρωση, που θα παρέχει στην κοινωνία ό,τι της αξίζει και όχι ό,τι αποφέρει περισσότερο κέρδος, αναφέρθηκε η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Δανάη Τζήκα – Κωστοπούλου.

Στην ομιλία τόνισε ότι οι πολιτικές πρακτικές που ακολούθησαν τόσα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάθε άλλο παρά στόχο είχαν να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες του δημοσίου. Αντιθέτως, εφάρμοζαν μια σειρά από αντιλαϊκούς νόμους και στοχευμένα απαξίωναν το δημόσιο την ίδια στιγμή που θωράκιζαν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και εν προκειμένω των καναλαρχών.

Τόνισε, επίσης, την ευρύτερη κοινωνική διάσταση που έχει αυτό το νομοσχέδιο και υπογράμμισε: «Στη Βουλή δεν συζητιέται μόνο η επανασύσταση ενός φορέα και η άρση μιας μεγάλης αδικίας αλλά η αποκατάσταση της ελευθερίας στην ενημέρωση…πρόκειται για ένα ν/σ που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και αυτό έγινε σαφές από την κινητοποίηση και την αμέριστη συμπαράσταση του κόσμου». Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό το νομοσχέδιο οφείλει να είναι η αρχή της κουβέντας για το ποια ενημέρωση θέλουμε, ποιες δικλείδες μπορούμε να βρούμε για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά και με ποιους τρόπους μπορούμε να φτάσουμε πιο κοντά σε αυτό που λέμε ελεύθερη και ακηδεμόνευτη ενημέρωση». Σε αυτό τα πλαίσιο πρόσθεσε ότι «με αυτό το ν/σ επιδιώκουμε μία νέα ΕΡΤ, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, που δεν θα είναι κομματικό φερέφωνο, κομμάτι της διαπλοκής και της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος».

Η βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στη νέα αντίληψη διοίκησης και λειτουργίας της ΕΡΤ που προβλέπει ένα νέο μοντέλο στελέχωσης με εκπροσώπηση των εργαζομένων και με συγκρότηση συμβουλίων κοινωνικού ελέγχου. «Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μοντέλο εισάγεται. Υπάρχει όμως μία απόσταση να διανύσουμε ακόμα προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουμε την εμπειρία των προηγούμενων μηνών, την εμπειρία της αυτοδιαχείρισης».

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία των τοπικών ΕΡΑ που πρέπει να επιστρέψουν πιο ισχυρές όπως η ΕΡΑ Βόλου «η οποία είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, που από το 1948 εκπέμπει σε πλήρη καθημερινή λειτουργία μέχρι και σήμερα. Και δεν σταμάτησε να εκπέμπει ούτε μετά τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ. Αντίθετα χάρη στους αγώνες των εργαζομένων και με τη στήριξη του κόσμου, αποτέλεσε κύτταρο αλληλεγγύης, εναλλακτικής ενημέρωσης και πολιτισμού όλο αυτό το διάστημα, όπως και άλλοι περιφερειακοί σταθμοί».

Κλείνοντας, ανέφερε, ότι δεν αρκεί ένας νόμος για τη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου και του κοινωνικού ελέγχου στους δημόσιους φορείς αλλά τουλάχιστον τίθενται για πρώτη φορά κάποιες προϋποθέσεις. «Και είναι στο χέρι όλων μας αυτή η πολιτική να γίνει πράξη και να αποτελέσει υπόδειγμα για το μέλλον».

Μάκης Μπαλλής: Για το «φονικό» δεν είπανε κουβέντα

Στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για την επανασύσταση της ΕΡΤ, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκινήσω την ομιλία μου για να αποκαταστήσω την πραγματικότητα και το δίκαιον του πράγματος, με αφορμή μια αναφορά που έκανε ένας προηγούμενος συνάδελφος -ο συνάδελφος από την Αντιπολίτευση, επίσης από τη Μαγνησία απ’ όπου κατάγομαι- που αναφέρθηκε ως παράδειγμα στην ΕΡΑ Βόλου. Ατυχές το παράδειγμα, επιτρέψτε μου να πω.

Αναφέρθηκε, κατ’ αρχάς, στον ιστορικότερο περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Είναι ο ένας από τους τρεις σταθμούς που αναφέρονται στο ιδρυτικό της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Βόλου.

Για πολλές δεκαετίες η ΕΡΑ Βόλου ήταν ο εκφραστής της τοπικής κοινωνίας, ήταν πολύ περισσότερο ο εκφραστής της ταυτότητας της πόλης του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, των μεγάλων κοινωνικών, εργατικών και διεκδικητικών αγώνων αλλά και ο εκφραστής του πνεύματος, της παραγωγής και της κουλτούρας της περιοχής, της συνέχειας του Παρθεναγωγείου, του Σαράτση, του Δελμούζου.

Ηταν ατυχές, όμως, το παράδειγμα, διότι υποστήριξε ότι ως μοναδικός Βουλευτής της Αντιπολίτευσης, δεν κλήθηκε ποτέ να μιλήσει από την ΕΡΑ Βόλου. Σας διαβεβαιώνω ότι και εγώ ως κυβερνητικός βουλευτής δεν κλήθηκα ποτέ στην ΕΡΑ Βόλου.

Το ατυχές, όμως, του παραδείγματος πιστεύω ότι ενισχύει και αυτό το οποίο εμείς επιδιώκουμε και επισημαίνουμε μέσα από αυτό το νομοσχέδιο ως κεντρική αντίληψη για αυτή τη λειτουργία. Επισημαίνουμε την ανάγκη της υπεύθυνης παρουσίας των επαγγελματιών, των εργαζομένων στη διοίκηση, αλλά και στην κατάρτιση του προγράμματος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων στη διοίκηση της ΕΡΤ, οι οποίοι θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία. Βάζουμε και μια πρόσθετη δικλείδα -το τολμούμε και το βάζουμε, διότι το επιδιώκουμε- δικλείδα δημοκρατίας και διαφάνειας: Το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου σε κάθε περιοχή όπου θα λειτουργεί σταθμός της ΕΡΤ και της ΕΡΑ.

Οι περισσότερες ομιλίες βουλευτών, αυτές που ήταν από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ήταν εκτός θέματος. Οι άλλες, των Βουλευτών που στηρίζουν την Κυβέρνηση, ήταν εντός του θέματος της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ.

Τον τόνο τον έδωσε νωρίς-νωρίς η Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας με την ομιλία της. Από τα 16,5 λεπτά που μίλησε, λιγότερο από τα δυόμισι, αν μέτρησα σωστά, ήταν για την ΕΡΤ. Και αυτό για να κάνει μόνο μία αναφορά, για να υποστηρίξει ότι όλη η ιστορία γίνεται μόνο για να πάρουμε κάποιες εκατοντάδες εργαζομένων.

Φυσικά, στο τέλος ακούσαμε και την παραίνεση να κάνουμε με τους δανειστές μας σύντομα μία συμφωνία που θα είναι κοντά στη συμφωνία που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε τέτοια συμφωνία!

Για την ΕΡΤ όμως, τσιμουδιά! Τίποτα για την ταμπακιέρα! Πολλά λόγια, αλλά επί του θέματος ουδέν! Οπως λέει ο λαός «πολύ λάδι, αλλά από τηγανίτα τίποτα»!

Είναι κατανοητή, όμως, η αμηχανία τους, διότι τι να πουν για την ΕΡΤ; Τι να πουν για το κατά πόσον εντέλει ήταν εντάξει η διαχείριση που έγινε; Πόσο μας κόστισε και το κλείσιμο της ΕΡΤ και η δήθεν επαναλειτουργία ενός άλλου δημόσιου φορέα που επιχείρησαν;

Αυτά είναι θέματα που πρέπει να δούμε, όχι κάποτε, αλλά άμεσα. Πρέπει να τα διερευνήσουμε όχι σε ένα μακρινό μέλλον, αλλά τώρα, για να δούμε αν -λέω, αν- και μήπως υπάρχει κάτι επιλήψιμο σε όλα αυτά. Το ξέρουν ότι θα τα διερευνήσουμε. Αυτό είναι που πολεμούν και αυτό είναι που τους ανησυχεί»

Χρήστος Μπουκώρος: Δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική

Στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος άσκησε κριτική στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, επικεντρώνοντας στα εξής σημεία: το Νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ενώ η ασφαλιστική δικλείδα των ισοσκελισμένων ισολογισμών δεν προσφέρει καμία εγγύηση βιωσιμότητας. Οταν οι ισολογισμοί θα πάψουν να είναι ισοσκελισμένοι, θα γίνουν περικοπές στους μισθούς, απολύσεις εργαζομένων ή αύξηση του τέλους της ΕΡΤ που θα πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι πολίτες, ρώτησε ο Χρ. Μπουκώρος, απευθυνόμενος στον παριστάμενο Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά.

Το Σχέδιο Νόμου για την ανασύσταση της ΕΡΤ, όπως είπε, δεν λαμβάνει υπόψη του τη διεθνή εμπειρία και όπως ομολόγησαν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ανάγκη να ψηφιστεί τώρα, προκειμένου να τακτοποιηθεί μια εργασιακή ομάδα, η οποία προσέφερε πολύτιμη εκλογική στήριξη στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. «Τελικά αυτό είναι το ζήτημα κύριε Υπουργέ; Να τακτοποιήσετε όσους σας βοήθησαν στις τελευταίες εκλογές; Το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ξεκομμένο από τις γενικότερες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις που πλήττουν την χώρα».

Η ομολογία του πρωθυπουργού στη γνωστή τηλεοπτική συνέντευξη ότι: «ήταν λάθος της Κυβέρνησης να μην πάρει χρήματα με την υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου του 2015», ήταν το στοιχείο που οδήγησε τον βουλευτή να ασκήσει δριμεία κριτική για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική: «Σα να μην συμβαίνει και τίποτα σοβαρό, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε το λάθος του, ενώ είναι αυτό το συγκεκριμένο λάθος που έχει εκμηδενίσει τη ρευστότητα της χώρας, με αποτέλεσμα να δεσμεύονται αποθεματικά φορέων και μόλις χθες με μια κατάπτυστη τροπολογία ο Υπουργός Στρατούλης να βάζει χέρι στο ταμείο αλληλεγγύης των γενεών και να «αρπάζει» τους πόρους που ανήκουν σε επόμενες γενεές Ελλήνων.

Είναι αυτό το λάθος και η γενικότερη πολιτική σας που δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση στην αγορά, συμπιέζουν την κατανάλωση, οδηγούν σε νέα λουκέτα επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα χάνονται δημόσια έσοδα, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση για την οικονομία της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θρυμματίζετε την εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον. Αρέσκεστε να επιδίδεστε σε μια επικοινωνιακή πολιτική, την ώρα που κινδυνεύουμε να καταστούμε οι αποσυνάγωγοι της Ευρώπης και ενώ ο Πρωθυπουργός ζητάει εθνική συστράτευση για την αναποτελεσματική του διαπραγμάτευση, ταυτοχρόνως αποκαλεί σύσσωμη την αντιπολίτευση Τρόικα εσωτερικού και κορυφαίοι Υπουργοί του όπως οι κ. Λαφαζάνης και Βούτσης αρέσκονται σε θεωρίες περί «5ης Φάλαγγας και εσωτερικού εχθρού». Δεν πιστεύετε στην εθνική προσπάθεια, ούτε στη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων, είστε ανειλικρινείς», είπε απευθυνόμενος στους παριστάμενους υπουργούς.

Υπογράμμισε ότι για το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου της ΕΡΤ η Κυβέρνηση νομοθετεί με όρους επικοινωνιακούς χωρίς να αγγίζει τα ουσιαστικά ζητήματα όπως είναι ο πλουραλισμός, η αντικειμενικότητα, η διαφάνεια και η βιωσιμότητα του νέου φορέα. Δύο χρόνια μετά και ακόμη ασχολείστε με το μαύρο της ΕΡΤ, σε μια εμφανή προσπάθεια πολιτικής κερδοσκοπίας. Με το μαύρο που πλακώνει σιγά – σιγά ολόκληρη την χώρα, πότε ακριβώς σκοπεύετε να ασχοληθείτε», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου