ΤΟΠΙΚΑ

Θετικοί στη γρίπη τρεις ασθενείς στο Βόλο

θετικοί-στη-γρίπη-τρεις-ασθενείς-στο-β-851206

Εκκληση να σταματήσει η κινδυνολογία για τον ιό της νέας γρίπης απηύθυναν χθες από το Νοσοκομείο του Βόλου η Διοικήτρια κ. Μαρία Καρά, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καταξιωμένος πνευμονολόγος κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Οι ιθύνοντες επεσήμαναν πως η κοινή γρίπη σκοτώνει κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα και σχολίασαν πως η αντιμετώπιση της νόσου έχει διαφοροποιηθεί, καθώς αυτή είναι ήπιας μορφής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιώργου Σούρλα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Νοσοκομείου του Βόλου, προκειμένου να επισημανθούν ζητήματα που αφορούν στη γρίπη των χοίρων, αλλά και την ετοιμότητα του Ιδρύματος. Αρχικά ο κ. Σούρλας σχολίασε πως ο ιός της νέας γρίπης απειλεί την παγκόσμια κοινότητα, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.
«Η πολιτεία έχει οργανώσει ένα σχέδιο δράσης ολοκληρωμένο για κάθε νοσοκομείο της χώρας και το Νοσοκομείο Βόλου είναι έτοιμο για κάθε περίσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος συμπλήρωσε πως έλαβε απαντήσεις στα ερωτηματικά του από τους αρμοδίους, γεγονός που τον καθησύχασε.
Για τη νέα φάση από επιδημιολογικής άποψης μίλησε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Μαρία Καρά, τονίζοντας πως το Νοσοκομείο του Βόλου είναι έτοιμο να δεχτεί τα σοβαρά πλέον περιστατικά, μιας και οι εντολές συστήνουν στα άτομα με ήπια χαρακτηριστικά γρίπης να μένουν στο σπίτι, ακολουθώντας τις συμβουλές των γιατρών τους και να μην πανικοβάλλονται.
«Πλέον εξετάζονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά, τα οποία κρίνονται από τους γιατρούς των εξωτερικών ιατρείων. Όλοι οι άλλοι ασθενείς με γρίπη μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, τηρώντας τις οδηγίες του γιατρού τους. Δεν χρειάζεται φόβος και πανικός», υπογράμμισε η κ. Μαρία Καρά.
Ωστόσο εκείνο που προκάλεσε εντύπωση είναι πως επειδή τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι πολύ ήπια, τμήματα του πληθυσμού που έχουν ένα ελαφρύ βήχα ή λίγο πυρετό και συνάχι, να έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Όμως στους πληθυσμούς που έχουν γερό ανοσοποιητικό σύστημα η νέα γρίπη «γιατρεύεται» όπως η κοινή, μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς περαιτέρω επιπλοκές.
Η κ. Καρά διαβεβαίωσε τον κ. Σούρλα πως το Νοσοκομείο του Βόλου είναι έτοιμο, με τους γιατρούς και όλο το προσωπικό να έχουν ενημερωθεί σχετικά με τη νόσο, ενώ επεσήμανε πως ακολουθούνται επακριβώς οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Επιπροσθέτως η κ. Καρά απηύθυνε έκκληση σε όλους, προκειμένου να γίνει απομυθοποίηση της νέας γρίπης. «Είναι μια γρίπη με ήπια συμπτώματα και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως δεν είναι απαραίτητο να έρχονται στο Νοσοκομείο, όταν έχουν λίγο πυρετό και βήχα», συμπλήρωσε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, η οποία ανέφερε πως στο Νοσοκομείο του Βόλου βρέθηκαν τρεις ασθενείς θετικοί στη νέα νόσο, οι οποίοι ωστόσο μετέβησαν στο σπίτι τους για τη νοσηλεία.
Ιδιαίτερες ήταν οι επισημάνσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη. Ο Πρύτανης ανέφερε αρχικά πως τα λάθη που έχουν γίνει, όπως η τεράστια δημοσιότητα και η συνεχής και αδιάλειπτη δημοσιοποίηση στοιχείων και απόψεων, έγιναν καθώς είναι η τρίτη πανδημία μέχρι τώρα που έχει περάσει η ανθρωπότητα. Επιπλέον ο κόσμος και τα μέσα επικοινωνίας ασχολήθηκαν με το θέμα επειδή η νόσος μεταδίδεται πολύ εύκολα, ενώ παράλληλα σκοτώνει πολύ λιγότερους απ’ ότι η κοινή γρίπη. «Ασχολούμαστε με τα τρία σοβαρά κρούσματα της νέας γρίπης και έχουμε στην αφάνεια περίπου 40 ασθενείς που νοσούν από λοιμώδη νοσήματα ή κοινή γρίπη. Αυτοί δεν απασχολούν τα μέσα, όπως και οι 36.000 άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους σχεδόν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από την κοινή γρίπη», υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης.
Μιλώντας περαιτέρω για το φαινόμενο, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως η νόσος δεν βρίσκεται στο ζενίθ της, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. «Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα περιμένουμε να εξελιχθεί η νόσος περίπου τον Οκτώβριο. Όμως μπορεί να αλλάξουν μέχρι τότε τα δεδομένα», συμπλήρωσε ο Πρύτανης.
Στο σημείο αυτό ο κ. Σούρλας εξέφρασε την άποψή του για επανεξέταση του ζητήματος του εμβολιασμού ολόκληρου του πληθυσμού, καθώς τώρα πλέον έχει τις επιφυλάξεις του για το εν λόγω ζήτημα.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η κ. Ευαγγελία Βλαχάκη, πρόεδρος της Επιτροπής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η οποία σημείωσε πως όλο το προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι, έχουν ενημερωθεί για τη γρίπη των χοίρων από την πρώτη κιόλας στιγμή εμφάνισης της νόσου. Η κ. Βλαχάκη είπε πως δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης και πως η προστασία των ασθενών μπορεί να γίνει και σε μεμονωμένους θαλάμους, ενώ καταγράφονται μόνο τα περιστατικά που νοσηλεύονται. Από την πλευρά της κι η ίδια ζήτησε από τους πολίτες να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία με ήπια συμπτώματα γρίπης.
Όλοι, ολοκληρώνοντας τη συνάντησή τους, φάνηκαν αισιόδοξοι και ικανοποιημένοι για την ετοιμότητα του Νοσοκομείου Βόλου και την ενημέρωση των πολιτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου