ΤΟΠΙΚΑ

Μένουν εκτός ρύθμισης αν και το 80% έχει οφειλές στον ΟΑΕΕ

μένουν-εκτός-ρύθμισης-αν-και-το-80-έχει-ο-565916

Διευκολύνσεις για την τακτοποίηση ζητούν οι περιπτερούχοι, οι οποίοι για να τακτοποιήσουν το χρέος τους θέλουν 900 ευρώ

Το χρόνο να τρέχει και να μην μπορούν να κάνουν το παραμικρό για να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ βλέπουν οι περιπτερούχοι, καθώς δεν έχουν τα χρήματα που απαιτείται για να καταβάλουν το πρώτο δίμηνο του 2015 που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη και η ημερομηνία υποβολής λήγει στις 30 Απριλίου.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Εάν είχαμε 700-900 ευρώ θα πληρώναμε το ΤΕΒΕ κανονικά και δεν θα είχαμε ανάγκη να μπούμε στη ρύθμιση. Τα έξοδα δεν βγαίνουν και τα εμπορεύματά μας μειώνονται συνεχώς. Βλέπεις πολλά περίπτερα δεν είναι πλέον σε θέση να διαθέσουν καν όλα τα είδη των τσιγάρων», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, Βασίλης Τόπας.

«Οι οφειλές θα μπορούσαν να ρυθμιστούν με τον ίδιο τρόπο που έγινε στην Εφορία. Να καταβάλλουμε τη μικρότερη δόση. Να μην υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι, ούτε βέβαια η πληρωμή του ποσού υπέρ ασθενείας που ανέρχεται στα 183 ευρώ αν και δεν καλυπτόμασταν με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο διάστημα αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Οι 100 δόσεις είναι αρκετές για την αποπληρωμή των οφειλών, εξήγησε, όμως το ταμείο δεν έχει τα λεφτά του διμήνου, καθώς οι επαγγελματίες βγαίνουν από νεκρό τρίμηνο, με αποτέλεσμα να μετρούν απώλειες.

«Κανείς δεν μπορεί να πληρώσει για να μπει στη ρύθμιση. Η πτώση του τζίρου το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα είναι 60%. Φαίνεται από τις πωλήσεις στα τσιγάρα, τον καπνό, τα είδη ψιλικών. Το 80% των περιπτερούχων χρωστάει. Τα τρία τελευταία χρόνια 80 επαγγελματίες του κλάδου έβαλαν λουκέτο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός «καίει» τον κλάδο. Ο κ. Τόπας είπε ότι «σήμερα βρίσκει κανείς είδη που εμπορεύονται περιπτερούχοι ακόμη και στις λαϊκές αγορές. Πουλάνε χαρτάκια και φιλτράκια».

«Προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Τα μάρκετ έβαλαν στα ράφια τους τα είδη που πουλάμε, ενώ το λαθρεμπόριο οργιάζει» πρόσθεσε.

Οι επαγγελματίες ζητούν περαιτέρω διευκολύνσεις. «Χρειαζόμαστε διαφορετική ρύθμιση, να μπορούμε να μπαίνουμε με το μικρότερο ποσό. Εάν πληρώσουν όλοι οι επαγγελματίες, το κράτος θα εισπράξει χρήματα. Αυτή τη στιγμή ακόμη και οι επιτυχημένοι περιπτερούχοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Μόνο το 10% κρατιέται όρθιο στα πόδια του και είναι εκείνοι που έχουν τις επιχειρήσεις τους σε κεντρικά σημεία της πόλης και γι’ αυτό ανταπεξέρχονται» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου