ΤΟΠΙΚΑ

«Σηκώνουν» μανίκια οι έξι βουλευτές της Μαγνησίας

σηκώνουν-μανίκια-οι-έξι-βουλευτές-τ-651525

Σε ποιες Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής συμμετέχουν

Οριστικοποιήθηκε χθες και ανακοινώθηκε η συμμετοχή των βουλευτών στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής.

Από τη Μαγνησία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που ασχολείται με ζητήματα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά και θέματα υγείας. Στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ορίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δελημήτρος, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ορίστηκε η Δανάη Τζήκα – Κωστοπούλου, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα συμμετέχει η Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής ορίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Οι επιτροπές της Βουλής συγκροτούνται στην αρχή κάθε τακτικής συνόδου με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, προκειμένου να επεξεργάζονται και να εξετάζουν σχέδια νόμων ή προτάσεις νόμων. Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και την αντίστοιχη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, μπορούν να ασκούν και νομοθετικό έργο και κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Επίσης μπορούν να συζητούν θέματα συναφή με την αρμοδιότητά τους, καθώς και να διατυπώνουν γνώμη για τους προτεινόμενους προς διορισμό σε ορισμένες θέσεις, εφόσον αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό ή νόμο. Επιπλέον τις διαρκείς επιτροπές ενημερώνουν ο αρμόδιος Υπουργός, ή ο εκπρόσωπος φορέα μαζί με τον εποπτεύοντα Υπουργό, πριν από τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων μεγάλης αξίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων συνιστάται υποεπιτροπή για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.
Σε κάθε διαρκή επιτροπή μπορεί να συσταθούν υποεπιτροπές, κατά υπουργεία ενώ επίσης προβλέπονται τέσσερις ειδικές διαρκείς επιτροπές, στις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις περί διαρκών επιτροπών. Αυτές είναι η Επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους, η Επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων η Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων και η Επιτροπή παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης υπάρχουν οι ειδικές μόνιμες επιτροπές όπως θεσμών και διαφάνειας, Ελληνισμού της Διασποράς, προστασίας περιβάλλοντος, έρευνας και τεχνολογίας, ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιφερειών, οδικής ασφάλειας, κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, σωφρονιστικού συστήματος και παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου