ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές ~ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

κινδυνεύουν-οι-αρχαιολογικές-ανασκα-347709

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και σε βάρος της ποιότητας», υπογράμμισε η αρχαιολόγος Αντίκλεια Μουνδρέα – Αγραφιώτη

Κίνδυνο να κλείσουν οι ανασκαφές και τα αρχαιολογικά έργα να μείνουν στη μέση, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, επεσήμαναν αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο περιθώριο εκδήλωσης στο αμφιθέατρο «Σαράτση» κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές και οι ερευνητικές δραστηριότητες των μελών του τομέα Αρχαιολογίας του ΙΑΚΑ για το 2013.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έξι αρχαιολογικές ανασκαφές από πέντε αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Της ίδιας της κ. Τουρναβίτου στις Μυκήνες, της Αντίκλειας Μουνδρέα – Αγραφιώτη στα Ζερέλια Αλμυρού, του Αλέξ. Μαζαράκη – Αινιάν στην Κύθνο και τη Σκιάθο, του Ι. Λώλου στη Σικυώνα Πελοποννήσου και του Ι. Βαραλή στο κάστρο της Βελίκας.

Πρόκειται για αρχαιολογικές ανασκαφές, που σύμφωνα με την προϊστορική αρχαιολόγο, κ. Τουρναβίτου, έρχονται να συμβάλλουν στην ανάδειξη της ιστορίας, μέσα από την οποία έρχεται και η συνείδηση. «Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης γνώσης της ιστορίας μας και της κακής παιδείας», υπογράμμισε η κ. Τουρναβίτου.

Κι όμως, οι ανασκαφές κινδυνεύουν να κλείσουν και μαζί τους να χαθεί ένα τμήμα της ιστορία μας. «Η κρίση είχε δυστυχώς αντανάκλαση και στην Αρχαιολογία. Οι ανασκαφές είναι στις περισσότερες περιπτώσεις επείγουσες και διαρκούν πολλά χρόνια. Χρειάζεται δε συνέχεια στο ανασκαφικό έργο, προκειμένου τα ευρήματα να μην είναι εκτεθειμένα. Το ανασκαφικό έργο απαιτεί πόρους, όμως η κρίση έχει σχεδόν μηδενίσει τη χρηματοδότηση», ανέφερε η κ. Αντίκλεια Μουνδρέα – Αγραφιώτη.

Οπως εξηγεί η ίδια, τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ οι Δήμοι που είναι μία οικονομική «πηγή», διαθέτουν πλέον ελάχιστους πόρους. «Ως αρχαιολόγοι είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι οι ανασκαφές πρέπει να κλείσουν. Ανασκαφές χωρίς χρηματοδότηση δεν γίνονται. Ομως αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης των φοιτητών μας και τις κρατάμε ανοιχτές από σεβασμό στο παιδαγωγικό μας καθήκον», πρόσθεσε η κ. Μουνδρέα – Αγραφιώτη.

Οι προϋπολογισμοί έχουν μειωθεί στο ελάχιστο στις αρχαιολογικές ανασκαφές. «Γίνονται με πολύ μικρό κόστος. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι επιπτώσεις μεγάλες και σε βάρος της ποιότητας. Κινδυνεύουμε να κλείσουμε και να μην μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το έργο», υπογράμμισε η ίδια, ενώ η κ. Τουρναβίτου, υποστήριξε ότι ακόμη κι αυτή η ελάχιστη χρηματοδότηση προέρχεται από ιδιώτες, την πόρτα των οποίων χτυπούν οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου