ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή γιατρών

ανοίγει-ο-δρόμος-για-επιστροφή-γιατρώ-15431

Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι κακώς λύθηκε η συνεργασία με το ΠΕΔΥ

Aνοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση γιατρών του Βόλου που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ και που αποχώρησαν με τη μετατροπή του οργανισμού σε ΠΕΔΥ.

Δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Λάρισας που θεωρεί ότι κακώς απολύθηκαν με τη μεταρρύθμιση του ΠΕΔΥ, ανοίγει το δρόμο ώστε να διεκδικήσουν επιστροφή στο σύστημα, αφού κερδήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη δικαστική διαδικασία βρίσκονται και οι γιατροί που απασχολούνταν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αναστολών του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, ορίζει ότι οι μόνιμοι γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ που απολύθηκαν με το ν. 4238/2014 (μεταρρύθμιση ΠΕΔΥ) και αιτήθηκαν δικαστικής προστασίας, επιστρέφουν στην υπηρεσία τους (με το καθεστώς των 5 και 1/2 ωρών και τα ιατρεία ανοιχτά) μέχρι να εκδικασθεί το κύριο ένδικο βοήθημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους νομικούς, παρουσιάζει το σκεπτικό του Δικαστηρίου. Καθώς ο νόμος θεωρήθηκε αντίθετος στο άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος, στο δικαίωμα στην υγεία, διότι δεν προέβλεψε μεταβατικές διατάξεις για το προσωπικό που ήδη υπηρετούσε στον ΕΟΠΥΥ για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας με αποτέλεσμα η μεταρρύθμιση να γίνεται εις βάρος των ασφαλισμένων.

Πιο συγκεκριμένα το Δικαστήριο έκρινε ότι ο νομοθέτης έχει την ευχέρεια για δημοσιονομικούς λόγους να κάνει αλλαγές στο σύστημα παροχών υπηρεσιών υγείας αλλά θα πρέπει να εξασφαλίζει την πλήρη, διαρκή και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας ανάλογη με αυτή που είχαν οι πολίτες με το προηγούμενο καθεστώς. Αυτή η προσωρινή έστω διακοπή υπηρεσιών, που συντελέστηκε με την άμεση απόλυση της πλειοψηφίας του προσωπικού των πολυϊατρείων του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ), δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα χωρίς να εξασφαλίζεται, μέσω μεταβατικών διατάξεων, η προσαρμογή του ιατρικού προσωπικού στις νέες συνθήκες, εφόσον δεν έγινε κανένας ανακαθορισμός των συγκεκριμένων οργανικών θέσεων που να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του νέου συστήματος και να διαφυλαχθεί το επίπεδο της δημόσιας υγείας που υπήρχε.

Σύμφωνα με την απόφαση είναι στην κρίση πλέον των γιατρών να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους καθώς πολλοί ήδη δοκιμάζουν την τύχη τους στο ελεύθερο επάγγελμα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου