ΤΟΠΙΚΑ

Διοργανώνεται η 1η Γιορτή Τσίπουρου

διοργανώνεται-η-1η-γιορτή-τσίπουρου-21988

Στο Μούρεσι το Σάββατο 15 Νοεμβρίου

Την 1η Γιορτή Τσίπουρου στο Μούρεσι διοργανώνει φέτος ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μουρεσιωτών Νομού Μαγνησίας το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2015.

Στην πλατεία του Μουρεσίου τα καζάνια θα πάρουν μπροστά στις 12 το μεσημέρι. Από ντόπιους παραγωγούς θα γίνει παρουσίαση του τρόπου παρασκευής τσίπουρου και στη συνέχεια θα προσφερθεί στους επισκέπτες άφθονο τσίπουρο και τσιπουρομεζέδες.

Η ιδέα για τη διοργάνωση της γιορτής, έχει αφετηρία το γεγονός ότι η περιοχή είχε παράδοση στην απόσταξη τσίπουρου. Όπως εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουρεσιωτών Ν. Μαγνησίας κ. Γιάννης Κρινάκης, παλιότερα υπήρχαν στην περιοχή 15-20 άτομα που παρήγαγαν τσίπουρο όχι προς πώληση αλλά για ιδιωτική χρήση και έτσι με αφορμή την απόσταξη τσίπουρου διοργάνωναν γιορτές στα σπίτια του χωριού.

«Στόχος μας είναι ο κόσμος να θυμηθεί αυτή την κατάσταση και οι νεότεροι να μάθουν τη διαδικασία της απόσταξης τσίπουρου και να μην χαθεί ο τρόπος παρασκευής του με το πέρασμα των χρόνων. Πραγματικά η Γιορτή Τσίπουρου είναι πολύ σημαντική για εμάς και η εθελοντική προσφορά των συγχωριανών μας πάρα πολύ σημαντική. Ο συνδυασμός παράδοσης και μοντέρνου είναι ελκυστικός για τον κόσμο και ελπίζουμε η γιορτή που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά, να γίνει θεσμός για το Μούρεσι. Μάλιστα του χρόνου στόχος μας είναι η γιορτή να διαρκέσει περισσότερες ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κρινάκης.

Στο πλαίσιο της Γιορτής Τσίπουρου θα γίνει αναπαράσταση της απόσταξης τσίπουρου, ο κόσμος θα κεραστεί με τσίπουρο ενώ από τις γυναίκες του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου θα προσφέρονται εκλεκτοί τσιπουρομεζέδες.

Επίσης στη γιορτή θα συμμετέχουν χορευτικά της περιοχής. Ειδικότερα θα συμμετέχουν το χορευτικό Ζαγοράς, το χορευτικό Μουρεσίου – Ανηλίου – Αγίου Δημητρίου και το χορευτικό του Αθλητικού Ομίλου Κισσού. Στη γιορτή είναι προσκεκλημένοι όλοι οι κάτοικοι των χωριών του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου